Skydda ditt hem

Mitt hem är min borg, heter det. Alltför ofta kan man dock läsa i tidningarna att det inte är alla som tycker likadant. Under 2003 inträffade drygt 17 000 anmälda inbrottsstölder i bostäder över hela landet, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.


Foto Securitas.

Ett inbrott innebär inte bara en förlust av ägodelar av såväl ekonomiskt som känslomässigt värde, samt en mängd praktiska besvär. Det kan även lämna långvariga spår i form av olust och otrygghet. Det finns dock ett antal olika åtgärder man kan vidta för att minska risken för inbrott.

Sunt förnuft

Använd timers för lampor när du är bortrest, exponera inte stöldbegärliga saker i onödan, installera ytterbelysning med rörelsedetektor vid insynsskyddade delar av huset, städa inte trädgården innan du reser bort… Det finns många enkla saker man kan börja med.

Grannsamverkan

Be grannen hålla ett öga på ditt hus när du inte är hemma – tömma din post, parkera bilen på din garageuppfart, klippa gräset, lägga sopor i din soptunna, hänga ut tvätt etc. Självklart gör du detsamma när grannen behöver hjälp. Kanske finns det redan någon form av grannsamverkan där du bor?

Inbrottsskydd

Dörrar och fönster är de vanliga inbrottsvägarna. Här kan du se till så att dörrkarmarna är ordentligt förankrade, samt komplettera med dörrförstärkningsbehör vid låset och bakkantsbeslag på gångjärnssidan. Ett så kallat tvåfunktionslås medger att dörren kan låsas så att det behövs nyckel för att öppna den även inifrån.

Terrassdörren är den ojämförligt vanligaste inbrottsvägen. Här finns säkra dörrar med exempelvis låsbar säkerhetsspanjolett eller hakregellås. Till fönstren finns det olika typer av fönsterlås. Källarfönster kan även förses med galler, men tänk på att det måste finnas minst två utrymningsvägar.

Inbrottslarm

Ett larm i sig försvårar inte inbrott, men det har en avskräckande effekt och är därför ett bra komplement till andra åtgärder. Larmet kan vara kopplat till en siren, förutbestämda telefonnummer och/eller en bemannad larmcentral.

Ökar inte

Det finns all anledning att se över husets skydd. Samtidigt är det lätt att ryckas med av alla tidningsartiklar om inbrott och all reklam för larm och annat. Faktum är dock att inbrottsstölder i bostäder har haft en neråtgående trend sedan toppåret 1990, då 22 500 anmälningar gjordes.

Viktigt att tänka på om du tänker köpa säkerhetsprodukter är att de är godkända av någon organisation som exempelvis Svenska Stöldskyddsföreningen, uppfyller försäkringsbranschens krav eller motsvarande. Vad gäller larm finns organisationen Swelarm och för låssmeder Sveriges Låssmedsmästares Riksförbund.

Och skulle du trots allt drabbas – du har väl kommit ihåg att skriva upp, fotografera eller filma vad du har i huset? Samt stöldskyddsmärka det mest stöldbegärliga?

Terrassdörren är den vanligaste inbrottsvägen. Se till att den har ett säkert lås. Foto Assa

De fyra vanligaste inbrottsvägarna

1) Altan/terrassdörr med intilliggande fönster, grovköksdörr mot baksida

2) Öppningsbart fönster mot baksida

3) Entrédörr

4) Öppningsbart fönster mot framsida

Källa: Polisen

I stället för att slå till- och från larmet med kod, så kan du använda en larmbricka. Denna kommer från Securitas aroundio.

Kontakta försäkringsbolagen

Att du skyddar ditt hem är inte av intresse enbart för dig, utan även för försäkringsbolagen. Därför premierar dessa i många fall kunder som exempelvis har installerat larm.

– Generellt sett kan man vidta olika åtgärder för att sänka sin premie för villa/hemförsäkringen, säger Carita Lindborg på Konsumenternas försäkringsbyrå. Det kan handla om att installera godkända larm eller fönsterlås som är godkända av Stöldskyddsföreningen, men även andra saker som jordfelsbrytare, elektriskt vattenlås, åskskydd och brandvarnare. Då kan man få rabatt hos vissa bolag, när det gäller säkerhetsåtgärder i bästa fall upp till 38% enligt våra siffror.

Funderar du på att skaffa larm eller andra säkerhetsprodukter finns det alltså all anledning att höra efter vad såväl ditt eget som andra försäkringsbolag har att säga i frågan.

– Om kunden har ett larm som är installerat av en godkänd installatör eller ett larm som Folksam rekommenderar, och larmet är aktiverat vid ett inbrott, då har vi som policy att man slipper grundsjälvrisken på för närvarande 1 500 kronor.

Det säger Håkan Franzén, sakskadeansvarig på Folksam. Just larm är inte helt enkelt, menar han, eftersom det egentligen inte finns några installerade larm godkända av Stöldskyddsföreningen, utan bara godkända larmkomponenter. Hos Folksam medför för övrigt redan användandet av godkända lås i ytter-, altan- och balkongdörrar att man slipper grundsjälvrisken.

Vissa försäkringsbolag vänder också på steken. Har du en försäkring i bolaget kan du få rabatt på larm- och andra säkerhetsprodukter. Även säkerhetsföretagen har erbjudanden. Har du till exempel ett larm av typen Securitas Direct eller Aroundio, står Securitas för självrisken upp till 2 000 kronor om något brottsrelaterat skulle inträffa.

Länkar:

Grannsamverkan, handledning från Polisen om samverkan, mekaniska inbrottsskydd och inbrottslarm

SSF, Svenska Stöldskyddsföreningen, råd om hur du skyddar din bostad samt lista över rekommenderade säkerhetsprodukter och -företag

SLR, Sveriges Låssmedsmästares Riksförbund

Swelarm, branschorganisation för bl a larm och installationer

Swesec, organisation för svenska säkerhetsföretag

Säkerhetsboken, broschyr om hemsäkerhet från Assa

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar