Skydda ditt hem mot inbrott

Antalet anmälda villainbrott har ökat rejält framförallt i Stockholm. Hur kan jag som villaägare skydda mig på bästa sätt? Här följer några tips på hur du kan minska risken för att drabbas av inbrott.


Det är både kränkande och frustrerande om man som villaägare blir drabbad av inbrott. Känslan av att någon främmande har varit där och rotat bland dina personliga tillhörigheter går inte att beskriva. För att förhindra ett sådant scenario är det viktigt att du känner till hur villainbrott går till och att du vidtar vissa åtgärder som minskar risken för inbrott. Ofta är det en kombination av olika säkerhetsåtgärder som gör ditt hem säkrare.

De flesta inbrotten sker på dagen och inte på natten. Drabbade är ofta hus som ligger lite avsides eller som ligger nära motorvägar eller spårbanor. Vanligast är att tjuvar tar sig in på baksidan av huset via ett fönster eller fönsterdörr.

Belysning och timers

Ett hus som är upplyst har en mer avskräckande effekt på tjuvar. För att få det att se ut som om någon är hemma är det bra att installera timers på både inne – och utomhusbelysningen. Då kan du ställa in när din belysning ska släckas respektive tändas. En timer är ett både billigt och ett praktiskt hjälpmedel framförallt när du är bortrest.

Dörrar och lås

Se till att din villa har dörrar med inbrottssäkra lås. Ett tips är att ha ett lås där du behöver nyckel för att öppna inifrån, vilket gör det svårare för inbrottstjuven att ta sig ut med stöldgodset.

Det är inte bara din entrédörr som behöver en bra låsanordning utan även din altan- och balkongdörr. Se även till att dina fönster har lås. Om du har fönsterlås blir tjuven tvungen att slå sönder fönsterrutan vilket drar uppmärksamhet till sig och gör det svårare för inkräktaren att ta sig in. Kontakta gärna en låssmed för råd och tips om du är osäker på om dina lås håller rätt säkerhetsstandard.

Delta i Grannsamverkan för att förbättra säkerheten där du bor.

Grannsamverkan mot brott

Grannsamverkan är ett projekt som bygger på idén om att ett förbättrat samarbete i grannskapet inte bara stärker samhörigheten utan också leder till en ökad social kontroll. En ökad kontroll på lokal nivå är en förutsättning för att kunna förebygga brott.

Den övergripande organisationen Samverkan mot brott är tänkt att förebygga och utreda brott samt att öka lagföringen av brottslingar, främst inom områdena bostad, bil och båt.

Om du och dina grannar vill ingå i detta projekt ta kontakt med polisen eller kommunens brottsförebyggande råd för att komma igång. Skyltar och informationsmaterial får ni av polisen. Gå in på Stöldskyddsföreningens hemsida www.stoldskyddsforeningen se eller på www.samverkanmotbrott.nu.om du vill veta mer om projektet.

Villalarm

Villalarm är tillsammans med bra lås och grannsamverkan ett viktigt komplement. De flesta larm som säljs idag är trådlösa vilket gör att du kan installera larmet själv. Ett larm bör vara kopplat till en larmcentral med väktare beredda att rycka ut, för bästa skydd.

På marknaden finns det olika säkerhetsföretag som erbjuder larm. Daniel Martinson från Securitas Hemlarm tipsar om vad du bör tänka på när det gäller hemlarm:

  • Kontrollera vilket larm som rekommenderas av ditt eget försäkringsbolag.
  • Välj ett etablerat bevakningsbolag med ett seriöst rykte.
  • Det är bättre att äga än att abonnera ett larm. I längden blir det billigare.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar