Se upp för huspirater!

Har huspirater kapat ditt hus? Har du ett attraktivt hus med få eller inga lån är du i riskgruppen.


Flera huskapningar har rapporterats runt om i landet. Är ditt hus kapat? Foto: Birger Lallo.

Huskapningar har skett på flera håll i landet. Oftast är det attraktiva objekt med små eller inga lån alls som har kapats. Kapningen går till på så sätt att huspiraterna förfalskar namnteckningen på ett köpebrev och begär sedan en ny lagfart. Med lagfarten kan de sedan belåna fastigheten. För den rättmätige ägaren finns inte någon alarmklocka. Många av offren har fått kännedom om detta då de har sett sina hus till försäljning eller till och med fått höra av grannarna att ”det är synd att ni ska flytta”.

Kostsam och långsam process att få tillbaka huset

Att få tillbaka sitt hus är både en kostsam och långsam process. Har du drabbats ska du för det första göra en polisanmälan. Kontakta också en jurist med kunskaper om fastighetsrätt och stäm bedragaren. Domstolen anmäler då till inskrivningsmyndigheten att det föreligger en tvist och det hindrar bedragaren från att belåna huset. Hos Kammarkollegiet kan man söka ekonomisk ersättning och i vissa hemförsäkringar finns en klausul för rättsskydd. Det kan ta flera månader innan en dom faller. Månader som medför oro istället för semesterlugn.

Är ditt hus kapat?

På Lantmäteriets hemsida finns en tjänst för oroliga husägare där du enkelt och kostnadsfritt kan se om ditt hus är kapat eller inte. För att använda tjänsten krävs det att du har en e-legitimation. Tjänsten heter Min fastighet och nås från www.lantmateriet.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar