Säker el i badrummet

El och vatten är en riskfylld kombination. Därför är kunskap om och försiktighet med den elektriska utrustningen extra viktiga i våtutrymmen.


Utbudet av inredningsdetaljer som kräver elanslutning blir allt större. Bubbelbadkaret kan ha både pumpar och undervattensbelysning, spotlighters skapar stämning och handdukstorkare och golvvärme ger komfort. Men riskerna för elolyckor är större i våtrum, eftersom ström leds bättre i fuktiga omgivningar. Det finns rörledningar och annat som kan stå i förbindelse med jord och den egna kroppen är dessutom ofta blöt. Därför är det mesta när det gäller el i badrummet inget för de egna händiga fingrarna.

Fackman ska lägga kabelrören

De vanliga reglerna för elarbeten i hemmet omfattar förstås också badrummet. Det vill säga att det man som lekman får göra själv är endast enklare ingrepp som att byta strömbrytare och att installera lågvoltsbelysningar med en maxeffekt på 200 watt.
Vid planeringen av inredningen måste man ha de elektriska delarna i åtanke.

– Det ska till exempel vara ett avstånd på minst 0.6 meter från badkarskanten till strömbrytaren, och då kan det ibland vara bättre att sätta den utanför badrummet, säger Lars-Erik Roos, marknadskontrollör på Elsäkerhetsverket.

Ska man göra om sitt badrum är det alltså nödvändigt att kontakta en behörig elinstallatör i god tid. Fackmannen ska även lägga rören till kablarna.

Använd aldrig skarvsladd

Den elektriska materielen ska ha ett IP-nummer, vilket innebär att produkten är klassificerad efter hur den klarar fuktig miljö. Ju högre nummer desto tåligare är den. I Elsäkerhetsverkets föreskrifter är badrummet indelat i fyra områden, med olika krav på utrustningen. Exempelvis hör det närmsta utrymmet invid bad- eller duschkaret till område Ett, där ljusarmaturen ska ha minst kapslingsklass IP 44.
Som ett undantag är hårtorken tillåten i badrummet, om det jordade uttaget där är skyddat av jordfelsbrytare. Däremot ska du inte dra en skarvsladd från uttaget i hallen till varken hårtorken eller tvättmaskinen.

– Skarvsladdar är i princip förbjudna i badrum, säger Lars-Erik Roos, som också poängterar att det i badrum är extra noga att se till att apparater inte är trasiga eller defekta.

Elsäkerhetsverket accepterar dammsugning i badrummet, under förutsättning att de ytor man ska rengöra är torra och att dammsugaren inte utsätts för fukt.

Vill du veta mer? De fullständiga elföreskrifterna för våtrum finns att läsa på Elsäkerhetsverkets hemsida: www.elsakerhetsverket.se

www.elsakerhetsverket.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar