Annons
Foto: www.fotoakuten.se

Så gör du om brandolyckan är framme

Säkerhet

Om brandolyckan är framme gäller det att man snabbt kan ta sig ut. Att träna förebyggande är bra.

Annons

Skaffa en räddningsstege som vid brand hängs över fönsterkarmen i exempelvis sovrummen på övervåningen. Träna förebyggande hela familjen. Öva med barnen på att använda räddningsstegen. Och välj en återsamlingsplats utomhus i händelse av brand. Passa även på att öva med den gamla brandsläckaren när det ändå är dags att byta (efter cirka tio år), råder Hans Andersson och Peter Bratt.

Vad täcks av försäkringen?

Försäkringen täcker eld som kommit lös, liksom bränder som uppstått genom explosion och blixtnedslag. Enligt lagen om skydd mot olyckor är du skyldig att ha skälig utrustning för att upptäcka och släcka eller begränsa en brand, berättar Peter Bratt. Men denna lag har aldrig prövats mot privatpersoner i domstol. Försäkringsbolagens utgångspunkt är därför att om elden kommit lös gäller försäkringen.

– Brand kan ge så mycket värre konsekvenser än en vattenskada.

Däremot finns krav på aktsamhet. Du kan få en nedsättning i ersättningen från försäkringsbolaget om du varit oaktsam, exempelvis slarvat med brandskyddet när du svetsat i garaget, om du förvarat mer gasol, bensin eller annan brandfarlig vätska i bostaden än vad lokala räddningstjänsten medger eller slarvat med elinstallationer.

– Elinstallationer utförd av icke behörig elektriker eller privatperson är en stor bidragande brandorsak idag. Det ser vi allvarligt på.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
30 oktober 2012

0 Kommentarer

5

Vilka eljobb får man göra själv?

1 av 4 villaägare gör fel med el, vilket kan leda till både olyckor och brand. Vi listar enkla elinstallationer du får göra själv, och de elarbeten du...

0

Grannsamverkan stoppar tjuven

Grannsamverkan är en mycket bra metod för att minska risken för brott i villaområdet. Men det finns gränser för vad man får och bör göra inom ramen för...

0

10 knep som håller tjuven borta

När familjen åkt på semester och huset är tomt kan tjuven passa på. Här får du tio bra råd för hur du undviker inbrott och hur du kan skydda dig om...

0

Skydda ditt hem

Mitt hem är min borg, heter det. Alltför ofta kan man dock läsa i tidningarna att det inte är alla som tycker likadant. Under 2003 inträffade drygt 17...

0

Olika typer av larm

Det finns olika typer av larm. Allt från att komponera ditt eget larmsystem till att ansluta dig till något säkerhetsföretag.

1

Bekvämt åldrande i villan

Många ägnar med åren allt mer tid i hemmet och kraven på bekvämlighet och säkerhet ökar ju äldre man blir.

0

Hjälpmedel och bostadsanpassningsbidrag

Primärvården kan ge råd om vilka hjälpmedel som kan underlätta i hemmet och kan också hjälpa till med att skaffa dessa.

0

Planera för elsäkert hem

Elanläggningar åldras precis som allt annat i ett hus. Ju äldre villa desto större är risken att något händer. Hur elsäkert är ditt hem?

0

Tryggare ska ingen vara-så gör du hemmet säkrare för barnen

Så fort man landar i familjelivet med småungar blir trygghet mer än viktigt. Här visar vi några detaljer som gör ditt hus mer barnsäkert.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons