Flest olyckor då barn är inblandade sker i hemmet. Ligg därför alltid steget före och undvik onöd... Bild: Morguefile.com 1/6
Dörrhållare i fjäderstål och två gummifötter. Dörrhållaren håller kvar dörren där man placerar dö... Bild: 2/6
Patrull fönsterspärr från IKEA. Passar alla typer av fönstertyper. Finns i svart och vitt. Pris 7... Bild: 3/6
Hällskydd med knappskydd. Hällskyddet passar spisar mellan 40 och 75 centimeter. Höjden på hällsk... Bild: 4/6
Trappgrind, Kiddy Guard, Avant garden. Den här grinden är en av de senaste inom Kiddy Guard serie... Bild: 5/6
Patrull Petskydd från IKEA. Kan användas i jordade och ojordade kontakter. Pris 39 kronor. IKEA-f... Bild: 6/6

Så får du ett barnsäkert hem

Säkerhet

Barn är snabba och det kan vara svårt att hänga med när de nyfiket klättrar runt, drar i och känner på allt spännande runt om i villan. Därför är det viktigt att huset är barnsäkrat.

Annons

 

När små barn skadar sig sker det oftast i hemmet. Varje år får runt 4 000 barn under ett år uppsöka sjukhus på grund av en olycka i eller kring bostaden enligt Konsumentverkets broschyr ”Säkra barn”. Det är lätt hänt att man glömmer att stänga grinden till trappan eller råka lämna en varm kopp kaffe obevakad några sekunder.

- Det är viktigt att ligga steget före när man har små barn. Redan när barnet är runt fem till sex månader bör man kontrollera hur säkert det är i villan, säger Birgitta Klang, verksamhetschef på Mama Mia barnavårdcentral.

- Vi har blivit duktiga på att låsa in saker som kemikalier men det är mycket som händer runt omkring oss, som distraherar. Småbarnsföräldrar har ett högre tryck på sig idag än vad de hade förr, säger Birgitta Klang.

Hårda golv och varma drycker är vanliga skadeorsaker

Fall är den vanligaste orsaken till olyckor i hemmet. Flest fallskador inträffar då barnet ramlar ner från sängen eller soffan. Även fall från skötbord och barnstolar är vanliga. Den nuvarande trenden att ha klinkers och andra hårda golvmaterial i kök och badrum gör att fallskadorna tenderar att bli mycket värre nu än vad de blev tidigare.

Ofta beror fall från barnstolar på att barnet inte är fastspänt ordentligt eller att den lilla pressar fötterna mot bordskanten och skjuter ifrån så att barnstolen tippar bakåt. Eftersom huvudet är den tyngsta kroppsdelen fram till att barnet är runt fyra år faller huvudet oftast först vilket ökar risken för skallskador.

Brännskador är också vanliga. Många olyckor sker när föräldern dricker te eller kaffe med barnet i knäet. Hett vatten, varma ugnsluckor och braskaminer är andra faror i hemmet. Har man vattenkokare bör man se till att sladden är väl fastsatt uppe på köksbänken.

Här kommer tips på olika sätt att förhindra att olyckan är framme hemma hos er:

Trappor

Alla villor med trappor bör ha trappgrindar installerade, längst upp i trappan och längst ner. Se alltid till att hålla trappgrinden stängd när ingen går i den. Fall från trappor är vanligt och många olyckor sker då man har glömt att stänga trappgrinden.

Fönsterlås

Annons

Fönster bör förses med fönsterlås, så att inget nyfiket barn trillar ut. Det är särskilt viktigt på övervåningar.

Barnstolar

Barnstolar kan ge ett högt fall. Se alltid till att barnet är fastspänt ordentligt och att barnstolen inte går att tippa bakåt. Det finns tippskydd i form av ankare att montera fast barnstolen med.

Klämskydd

Det är lätt hänt att barnet klämmer sig i dörrar. För att undvika klämskador kan man vika en handduk och hänga den över dörrkarmen så att dörren inte går att smälla igen. Det finns också klämskydd och dörrstopp att köpa.

Vassa kanter

För att undvika att barnet faller mot en vass kant bör man sätta upp kantskydd.

Spis

Barn kan lätt tippa spisen om den inte är fastmonterad ordentligt. Därför ska alltid spisen förses med tippskydd. Hällskydd som döljer kastruller och handtag gör spisen mindre intressant och barnet kommer inte lika lätt åt spisplattorna. Vredskydd förhindrar att en platta sätts på av små flinka fingrar. Utsidan av ugnsluckan får inte bli varmare än 60 grader.

Sladdar och eluttag

Göm sladdar och andra lösa föremål som kan skada barnet. Hus som är byggda på 50-talet eller tidigare har inte alltid barnsäkra eluttag. Kontrollera om kontakterna är utbytta till petsäkra kontakter. Om inte, sätt i kontaktskydd för att undvika små barnfingrar i uttagen.

Tunga bokhyllor

Bokhyllor och andra tunga möbler ska monteras fast ordentligt i väggen.

Mediciner och andra kemikalier

Enligt giftinformationscentralens hemsida sker de flesta förgiftningsskador när barnet är mellan ett och tre år. Se alltid till att ha mediciner, rengöringsmedel och andra giftiga kemikalier ordentligt inlåsta.

Lösa föremål

Se till att flytta lösa saker som kan skada barnet till oåtkomliga platser. Ha barnspärrar för lådor med vassa föremål. Undvik att ha handväskor med farligt innehåll inom räckhåll för barnet.

FAKTA

• Nästan 3 000 barn under ett år råkar varje år ut för fallskador i eller runt hemmet. Över 20 procent av dessa leder till att barnet blir inlagt för vård på sjukhus. Blodutgjutning är den vanligaste skadan vid fallolyckor följt av hjärnskakning.

• Brännskadeolyckor är näst vanligast efter fallolyckor. Enligt statistiken ser dessa skador ut att öka. Idag får mellan 200 till 300 barn brännskador varje år. Vanligaste orsaken är att barnet har fått hett kaffe eller te över sig.

• Pojkar skadar sig oftare än flickor, 54 procent pojkar och 46 procent flickor.

Informationen är hämtad från broschyren ”Säkra barn” som är framtagen av Konsumentverket, Boverket, Transportstyrelsen, Elsäkerhetsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Kemikalieinspektionen.

18 oktober 2011

0 Kommentarer

0

Brandsäker i jul

Se till att brandsäkra ditt hem för en trevligare december! Denna månad drabbas de svenska hemmen av de flesta bränder, främst på grund av bortglömda...

0

Så skyddar du villan

Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar...

0

Smarta sidan - Bästa sjukförsäkringen får du som frisk

Alla bör se över sina försäkringar minst en gång om året. Den som har höga lånekostnader bör extra noga undersöka hur inkomsten förändras vid långvarig...

0

Bästa skyddet mot brand

Peter Bratt, Vi i Villas byggskadeexpert tipsar om hur vi kan skydda oss mot brand.

0

Skydda ditt hem

Mitt hem är min borg, heter det. Alltför ofta kan man dock läsa i tidningarna att det inte är alla som tycker likadant. Under 2003 inträffade drygt 17...

0

Hjälpmedel och bostadsanpassningsbidrag

Primärvården kan ge råd om vilka hjälpmedel som kan underlätta i hemmet och kan också hjälpa till med att skaffa dessa.

0

Anders Petters stuga står i ljusan låga…

Glömska, stress och slarv, okunskap och att man har alltför mycket omkring sig orsakar många bränder i juletid.

3

Lura tjuven

Semester och lov - dags att lämna huset obevakat? Här får du många kloka råd som lurar tjuven och gör att du lugnt kan resa hemifrån.

0

Så klarar du villan undan tjuvarna

God grannkontakt är den främsta försäkringen mot villainbrott. Fler knep om hur man lurar tjuven finns att läsa här.