Annons
I artikeln"Dag till dag julkalender 2007" ger Jenny Olsson tips på hur du arrangerar en egen adventsljusstake på ett fat. Foto: Eva Olsson
I artikeln"Dag till dag julkalender 2007" ger Jenny Olsson tips på hur du arrangerar en egen adventsljusstake på ett fat. Foto: Eva Olsson

Nu tändas tusen juleljus…

Säkerhet

Idag är det första advent och det första ljuset i adventsljusstaken tänds. Decembermånaden är mysig med alla levande ljus men det är också en olycksdrabbad månad.

Annons
December med sina ljus är en efterlängtad månad efter en mörk höst. Det första ljuset i adventsljusstaken tänds runt om i landet. Det är mysigt med levande ljus och om det är gråmurrigt ute så ger de också värme. Men december står inte bara för mys och värme, det sker också många bränder under julmånaden.

Så undviker du branden

• Håll uppsikt över koket - torrkokning på spisen är en vanlig brandorsak i våra hem
• Lämna aldrig levande ljus obevakade - se till att släcka dem ordentligt innan du lämnar rummet
• Placera ljuset rätt- till exempel ska de inte stå för nära gardiner eller ovanpå teveapparater
• Kontrollera brandvarnaren - tryck på kontrollknappen minst en gång i månaden och se till att brandvarnaren har fräscha batterier. En brandvarnare har en livslängd på cirka åtta till tio år. Hur gammal är din?
• Kontrollera din el-utrustning - finns det några glappande kablar i elljusstaken?
• Stäng av - dra ur kontakten på kaffebryggaren och brödrosten och stäng av teven på avstängningsknappen.
• För säkerhets skull- inverstera i en handbrandsläckare, för ett normalt hushåll rekommenderas en sexkilos pulversläckare.

Mer information om hur du undviker bränder hittar du hos Räddningstjänsten på din ort. Även försäkringsbolagen har bra information på sina hemsidor. Kolla vad ditt försäkringsbolag ger för råd.

28 november 2008

0 Kommentarer

0

Grannsamverkan stoppar tjuven

Grannsamverkan är en mycket bra metod för att minska risken för brott i villaområdet. Men det finns gränser för vad man får och bör göra inom ramen för...

0

10 knep som håller tjuven borta

När familjen åkt på semester och huset är tomt kan tjuven passa på. Här får du tio bra råd för hur du undviker inbrott och hur du kan skydda dig om...

0

Skydda ditt hem

Mitt hem är min borg, heter det. Alltför ofta kan man dock läsa i tidningarna att det inte är alla som tycker likadant. Under 2003 inträffade drygt 17...

0

Olika typer av larm

Det finns olika typer av larm. Allt från att komponera ditt eget larmsystem till att ansluta dig till något säkerhetsföretag.

1

Bekvämt åldrande i villan

Många ägnar med åren allt mer tid i hemmet och kraven på bekvämlighet och säkerhet ökar ju äldre man blir.

0

Hjälpmedel och bostadsanpassningsbidrag

Primärvården kan ge råd om vilka hjälpmedel som kan underlätta i hemmet och kan också hjälpa till med att skaffa dessa.

0

Planera för elsäkert hem

Elanläggningar åldras precis som allt annat i ett hus. Ju äldre villa desto större är risken att något händer. Hur elsäkert är ditt hem?

0

Tryggare ska ingen vara-så gör du hemmet säkrare för barnen

Så fort man landar i familjelivet med småungar blir trygghet mer än viktigt. Här visar vi några detaljer som gör ditt hus mer barnsäkert.

0

Se över brandvarnaren - dags för batteribytardag

Har du en brandvarnare hemma? Om inte - skaffa en - och om - tänk på att batterierna måste bytas åtminstone en gång om året!

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons