Foto: Istockphoto, Joakim Berndes

Tips mot inbrott: Här är husets svaga punkter

Säkerhet

Var på villan är det lättast att bryta sig in? Här är före detta inbrottstjuven Christer Karlssons bästa tips för att skydda dig mot inbrott i huset.  

Idag är Christer Karlsson förbundsordförande i Kriminellas revansch i samhället (Kris), men för 20 år sedan var han inbrottstjuv på heltid och gjorde fler än 5 000 inbrott.

– Jag kunde göra tio inbrott på en och samma dag, berättar han.

Var på villan är det lättast att bryta sig in?

– Genom altandörren och fönster eller dörr på källarplanet. Många tror att en tjuv går genom ytterdörren, men den har oftast bra lås och är upplyst ut mot gatan. Finns det däremot en glasruta bredvid entrédörren, som man kan krossa för att sticka in handen och öppna dörren, kan det vara en möjlig väg in. Ofta är ett garage kopplat till villan och därigenom är det också ganska enkelt att ta sig in i huset.

Annons

Hur snabbt bryter sig en inbrottstjuv in i en villa?

– Det handlar om högst 30 sekunder. Om det tar mer än en minut så är du en dålig tjuv. 

När sker de flesta villainbrotten? 

– När folk inte är hemma: dagtid och under semestrar. 

Vilket är det vanligaste misstag villaägare gör?

– Folk tror att tidsinställda lampor ska hjälpa, men det knepet kan alla tjuvar. En annan sak är att folk skriver ut på sociala medier när de är på semester, och sådant kan en tjuv enkelt kolla upp.

 

Christers bästa tips mot inbrott

1. Sätt galler på källarfönstren.

2. Göm inte värdefulla saker i huset, förvara dem i ett bankfack. 

3. Se till att inga värdefulla saker är synliga genom fönstret, som en tavla eller dyr laptop. 

4. Installera ett larm som låter så mycket att hela grannskapet hör det. 

 

Här är polisen bästa knep – så förebygger du inbrott i villan!

 

5. Fönsterlås gör det svårare att ta sig in. 

6. Altandörren är svår att hitta bra lås till, sätt upp en kamera med detektor som börjar spela in så fort någon rör sig utanför, samt en stark lampa som tänds samtidigt.

7. Grannsamverkan – när du är bortrest är det bra om grannen håller lite koll, tömmer brevlådan och klipper gräset för att det ska se ut som om någon är hemma.

 

Christer Karlsson förbundsordförande i Kriminellas revansch.

 

 

10 november 2017
Annons
Mer om Säkerhet

Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

Säkerhet Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren!

Brandsäker i jul

Säkerhet Se till att brandsäkra ditt hem för en trevligare december! Denna månad drabbas de svenska hemmen av de flesta bränder, främst på grund av bortglömda...

Skydda dig mot ovälkommet besök

Säkerhet Bostadsinbrott sker ofta på sommaren. Det är då semestern står för dörren och många lämnar hemmet för flera veckor. Hur ska man bäst se till att allt...

Så skyddar du villan

Säkerhet Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar. Tillhör du dem som basunerar ut på Facebook att du inte är hemma?

Säkra postlådor ska stoppa brevtjuv

Säkerhet Lås i förkromat stål, fiskskydd, speciella paketlådor. Tillverkarna utvecklar de säkra postlådorna för villaägare allt mer. Men kan de kallas säkra?

Håll tjuven borta

Säkerhet Det är under juli och december då många villor lämnas tomma som de allra flesta inbrotten sker, men det finns saker att göra för att avskräcka tjuven.

Lås ute tjuven

Säkerhet Inte nog med att dörren ska stå pall i ur och skur. Även låset i dörren bör bytas ut då och då.

Den här artikeln är sponsrad.

Lär dig första hjälpen (sponsorfilm)

Säkerhet Att ge första hjälpen på ett korrekt sätt kan göra skillnad på liv och död. Filmen visar dig hur du ska göra.

Så får du ett säkrare hem

Säkerhet Hemmet är vår lugna vrå och vår trygghet. Men hemmet är också en plats där vi utsätts för många faror. Allt från eldsvådor till fallolyckor och brännska...