Att tillfället gör tjuven vet de flesta, men visste du att sju av tio villainbrott sker på dagtid, ofta vanliga vardagar när du är på jobbet?
Att tillfället gör tjuven vet de flesta, men visste du att sju av tio villainbrott sker på dagtid, ofta vanliga vardagar när du är på jobbet?

Håll koll på huset med GSM-larm

Säkerhet

Att skaffa ett larm som bevakar villa eller sommarstuga behöver inte vara krångligt. Ett GSM-larm med kamera larmar direkt till din mobil om det försiggår otillåtna aktiviteter. Du monterar det enkelt på en kvart.

Annons

Med hösten kommer bostadsinbrotten. Färsk och tämligen dyster statistik visar på rekordmånga inbrott både i Stockholmstrakten och i södra Sverige under oktober och november 2011. Grannsamverkan är en bra strategi som fungerar, att någon håller koll på huset när man är borta försvårar betydligt för tjuven.

Enkelt och trådlöst

Men det är inte alltid grannarna kan hjälpa till med ett vakande öga. Ett larm kan då vara lösningen, och det finns en uppsjö varianter att välja på. Här har vi tagit en närmare titt på den senaste trenden när det gäller villalarm och övervakning, så kallade GSM-larm som styrs trådlöst via mobilnätet. Denna teknik har givetvis även larmföretagen, som både kan installera dem och hantera eventuell utryckning, men det finns också enklare varianter du kan installera själv och sköta helt på egen hand. Du väljer själv vem eller vilka som ska larmas; bara du själv, flera i familjen eller kanske någon granne. Du kan ofta komplettera den här typen av larmbevakning med brandvarnare, röksensor samt sensorer som varnar för fukt- och gasläckage.

Känner av rörelser i mörker

Här visar vi hur en trådlös larm- och övervakningskamera som arbetar via GSM-nätet kan fungera. Produkten vi har provat heter YOYOCam och finns bland annat hos Trygga Hem, Villaägarna och på försäkringsbolaget Ifs Säkerhetsbutiker/webbutik för cirka 2.300 kronor. Enheten består av en kamera med infraröd sensor som känner av rörelser, även i mörker, och skickar larmmeddelande via sms och mms-bilder direkt till en eller flera mobiltelefoner eller e-postkonton.

Produkten var lätt att installera och använda, det som tog längst tid var att bestämma var den skulle sitta. Första tanken är ofta att montera den så att man kan övervaka ytterdörren, men tänk efter, det troligaste stället tjuven väljer för just din villa kan likaväl vara altandörren eller genom garaget. Det går givetvis att montera flera sensorkameror, kopplade till samma mobilnummer, som man placerar ut på olika ställen i huset.

Snabb kommunikation till mobilen

Larmet aktiveras och avaktiveras via den egna mobiltelefonen genom att man skickar ett sms till simkortet i enheten. Kameran kan även styras med hjälp av en fjärrkontroll som ingår i paketet. Denna fjärrkontroll kan även fungera som personlarm.

Händer det någonting i huset som kameran registrerar tar det bara några sekunder efter att kameran fotograferat, tills ett sms kommer till mobilen. Strax efteråt kommer mms med fem bilder av god kvalitet, detaljer syns relativt tydligt, däremot är färgåtergivningen inte den bästa.

Fördelen med övervakning med kamera är förstås att man får bilder som kan användas dels för att snabbt kunna se vad som pågår, dels för att kunna identifiera tjuvarna. Det går också snabbt att konstatera falsklarm. Detta larm har ingen siren, vill man komplettera med ett tjutande skalskydd som exempelvis magnetbrytare vid fönster och dörrar går det förstås utmärkt.

 

Kontrollera att samtliga beståndsdelar i larmet finns med och läs helst igenom hela bruksanvisningen innan du påbörjar installationen. Sätt in det medföljande SIM-kortet.

Annons

Välj ut ett lämpligt ställe där sensorn kan känna av ett så stort område som möjligt (den fungerar upp till cirka 9 meter) och montera fästet. Skruva fast kameran i fästet, sätt i sladden och starta enheten. Aktivera larmet genom sms enligt bruksanvisningen.

Så fort larmet är aktiverat kommunicerar det vid behov med din mobil eller e-post. Du får meddelanden om när larmet är aktiverat, när det är avstängt, om strömmen bryts (då kopplas ett reservbatteri in automatiskt) och förstås om sensorn detekterar någon rörelse inom bevakningsområdet.

När sensorkameran larmar får du först ett textmeddelande om att ett larm är utlöst. Inom några sekunder kommer även ett bildmeddelande, mms, med en till fem bilder, beroende på hur du ställer in kameran. Kameran är snabb, vi provade att springa från dörren till kameran för att hinna stänga av den innan den hann fotografera, men trots att det bara var cirka fem meter hann vi inte. Så även om tjuven är alert och kvickt slår sönder kameran, är chansen stor att man hunnit få larm och några bilder ändå.


Tre tips för lyckad installation

- Placera sensorkameran en bit in i huset så att den hinner registrera eventuell aktivitet innan tjuven upptäcker den. Undvik motljus, det ger svårtydda bilder. Försök om möjligt montera så att kameran fotograferar lite snett och inte rakt mot exempelvis ytterdörren.

- Det är klokt att ha flera mobiler som larmet går till, men bestäm vem som i första hand ska agera, och hur, om larmet utlöses.

- Förvissa dig om att alla i familjen verkligen förstår hur larmet fungerar och hur det sätts på och avaktiveras.

2 december 2011

2 Kommentarer

2011-12-14
mpe
2012-01-11
olle
0

Brandsäker i jul

Se till att brandsäkra ditt hem för en trevligare december! Denna månad drabbas de svenska hemmen av de flesta bränder, främst på grund av bortglömda...

0

Så skyddar du villan

Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar...

0

Smarta sidan - Bästa sjukförsäkringen får du som frisk

Alla bör se över sina försäkringar minst en gång om året. Den som har höga lånekostnader bör extra noga undersöka hur inkomsten förändras vid långvarig...

0

Bästa skyddet mot brand

Peter Bratt, Vi i Villas byggskadeexpert tipsar om hur vi kan skydda oss mot brand.

0

Skydda ditt hem

Mitt hem är min borg, heter det. Alltför ofta kan man dock läsa i tidningarna att det inte är alla som tycker likadant. Under 2003 inträffade drygt 17...

0

Hjälpmedel och bostadsanpassningsbidrag

Primärvården kan ge råd om vilka hjälpmedel som kan underlätta i hemmet och kan också hjälpa till med att skaffa dessa.

0

Anders Petters stuga står i ljusan låga…

Glömska, stress och slarv, okunskap och att man har alltför mycket omkring sig orsakar många bränder i juletid.

3

Lura tjuven

Semester och lov - dags att lämna huset obevakat? Här får du många kloka råd som lurar tjuven och gör att du lugnt kan resa hemifrån.

0

Så klarar du villan undan tjuvarna

God grannkontakt är den främsta försäkringen mot villainbrott. Fler knep om hur man lurar tjuven finns att läsa här.