Annons
Hög mysfaktor men ingen bra idé. Levande ljus på teven orsakar många bränder. Foto Susann Gson Engqvist.
Hög mysfaktor men ingen bra idé. Levande ljus på teven orsakar många bränder. Foto Susann Gson Engqvist.

Elapparater bakom många villabränder

Säkerhet

Vitvaror, teveapparater, lysrör. Elapparater ligger bakom många villabränder. Men det är inte de apparater vi är mest oroliga för som är farligast.

Annons

Elapparater anges som brandorsak i mellan 1 100 och 1 300 bostadsbränder per år. Alla bränder orsakas dock inte på grund av elprodukterna.

– Teven får exempelvis "skulden" för saker den inte rår för. Värmeljus kanske har stått ovanpå och värmt upp. Ofta är det handhavandefel, säger Ulf Erlandsson på Räddningsverket, som har tagit fram statistiken.

Vitvaror ligger annars bakom en stor del av bränderna som hemmets elektriska prylar orsakar. Kyl/frys, tvättmaskin och torktumlare ligger alla högt i statistiken. Bland gisslen märks bygel-bh:n.

– När man tvättar och torktumlar måste man ta bort saker som kan hindra trumman från att snurra, säger Ulf Erlandsson.

En extra stor risk tar man om man sätter på maskiner i hemmet och sedan går ut, eller lägger sig och sover. Problemet är bara att informationen från samhället är tvetydig.

– Miljösidan säger att man ska använda tvättmaskinen på natten. Då behöver inte andra verksamheter el. Ett sätt att höja säkerheten är att skaffa extra brandvarnare och sätta utanför dörren till tvättstugan, säger Ulf Erlandsson.

Relän ofta boven i dramat

Bakom många av kyl/frys-bränderna ligger ett startrelä i aggregatet. Det kan orsaka brand när det blir för gammalt. Men det är en typ av bränder som dessbättre blir allt mer ovanlig, tack vare att reläet ser annorlunda ut i nytillverkade kylskåp.

En annan brandfara i hemmet är blinkande lysrör.

– Glimtändaren blir överhettad och smälter, till slut tar det eld.
För att minska brandfaran bör man byta glimtändaren samtidigt som man byter det blinkande lysröret. Moderna lysrör har dessutom en säkerhetsglimtändare. De fungerar också i gamla armaturer.

– De har kommit till tack vare att vi har legat på. Ofta ringer folk räddningstjänsten för att det luktar brandrök. När vi kommer dit känner vi det med en gång på lukten, det är så karakteristiskt: ”Aha, ett lysrör”, säger Ulf Erlandsson.

Strykjärn har oförtjänt dåligt brandrykte

Moderna strykjärn har termostat som slår ifrån. År 2004 orsakade strykjärn bara fem bränder i hela landet.

– Där har vi en brandrisk som folk överdriver. Man är livrädd för att glömma strykjärnet, men det inte en så stor fara.
En annan är kaffebryggaren. Ett tag skulle alla ha timer för de orsakade så mycket bränder.

– Det handlade om ett speciellt fabrikat som var felfabricerat men det vållade rätt mycket diskussioner.
Självklart kan det bli ett tekniskt fel, men när kaffebryggaren börjar brinna handlar det oftare om att de står på någon kokplatta som någon av misstag vrider på.

– En lömsk sak är de så kallade kombiköken. De har kylskåp och två kokplattor. Utrymmet är litet för att ställa något på, så då används kokplattorna. De kanske sällan används. Men så vrids de på av misstag, säger Ulf Erlandsson.
– Jag tycker man ska plocka bort vreden om plattorna inte används ofta.

Fyra tips från Ulf Erlandsson:

Brandvarnare
Det är det som skyddar bäst. 90 procent av alla hushåll har en brandvarnare, men de fungerar inte. Anledningen är inte sällan att man tagit bort batteriet. Statistiken visar att bara var tredje av dem som dör i bränder har fungerande brandvarnare.

Jordfelsbrytare
Väldigt bra. Slår ifrån även om man råkar ta i en elektrisk ledare. Den bryter omedelbart.

Brandkurs
Det är en mycket god hjälp och ordnas i de flesta kommuner.

Handbrandsläckare
Vi rekommenderar sex kilos pulversläckare i ett hem. Pulvret är effektivt mot alla bränder och leder inte ström. Två kilos pulversläckare bör man ha i bilen. Då kan man framför allt rädda andra liv när man kommer till en olycksplats.

Annons

Fakta om antal bränder per år

Tvättmaskin

2002: 126

2003: 129

2004: 110

TV

2002: 125

2003: 108

2004: 101

Lysrör

2002: 128

2003: 113

2004: 95

Torktumlare

2002: 88

2003: 84

2004: 77

Glödlampa

2002: 71

2003: 67

2004: 69

Kyl/frys

2002: 81

2003: 82

2004: 67

Diskmaskin

2002: 46

2003: 42

2004: 40

Transformat

2002: 63

2003: 69

2004: 36

Kaffebryggare

2002: 26

2003: 24

2004: 25

Torkskåp

2002: 21

2003: 21

2004: 10

Stereo/video

2002: 8

2003: 8

2004: 6

Strykjärn

2002: 2

2003: 9

2004: 5

Just nu läser andra : Montera dimmer

Övriga elinstallationer

2002: 426

2003: 459

2004: 430

Summa elbränder

2002: 1 211

2003: 1 215

2004: 1 071

Andra brandorsaker

2002: 8 380

2003: 8 738

2004: 7 791

Okänd brandorsak

2002: 3 290

2003: 3 299

2004: 1 152

Totalt antal insatser, brand i byggnad

2002: 10 735

2003: 11 050

2004: 9 864


Källa: Räddningsverket

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
21 augusti 2006

0 Kommentarer

1

Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren!

1

Stoppa trädgårdstjuven – här är alla knepen

Har du ställt fram grillen, utemöblerna och robotgräsklipparen? Tänk på att det här är värdesaker som i värsta fall lockar till sig tjuvar. Här är...

0

Så brandsäkrar du hemmet!

Vad ska du göra om det börjar brinna i ditt hem och vem ska du kontakta efter en brandolycka? Brandinspektör Jan Tomtin släcker alla frågetecken.

5

Vilka eljobb får man göra själv?

1 av 4 villaägare gör fel med el, vilket kan leda till både olyckor och brand. Vi listar enkla elinstallationer du får göra själv, och de elarbeten du...

3

Förebygg inbrott i din villa – polisens bästa knep

Antalet inbrott ökar när mörkret sänker sig över Sverige. ”Bästa sättet att skydda sig är att tänka som tjuven”, säger Lennart Levander, brottsförebygga...

0

Så skyddar du villan

Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar...

5

Låsa, larma, resa!

Nu stundar semestertider. Dags att se över hur inbrottssäkert huset är.

0

Stanna inne när åskan går

När väderkartan är täckt av otäcka åskmoln gör du bäst att hålla dig inomhus. På Skyddsnätet.se tipsar man om hur du håller dig säker under ett åskoväde...

0

Så får du ett säkrare hem

Hemmet är vår lugna vrå och vår trygghet. Men hemmet är också en plats där vi utsätts för många faror. Allt från eldsvådor till fallolyckor och brännska...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons