Så brandsäkrar du hemmet!

Vad ska du göra om det börjar brinna i ditt hem och vem ska du kontakta efter en brandolycka? Brandinspektör Jan Tomtin släcker alla frågetecken. 


Vilken är den vanligaste brandorsaken i hemmet?
– Torrkokning på spisen. Vi brukar säga att de tre vanligaste brandriskerna är män, kvinnor och barn – det är oftast mänskliga handlingar som ligger bakom varje brand.

Kan jag lämna datorn och mobilen på laddning när jag går hemifrån?
– Jag rekommenderar att du laddar när du kommer innanför dörren, men undviker att göra det när du sover eller går hemifrån eftersom det kan uppstå en överhettning i laddaren. Om du ändå laddar på natten – lägg då grejerna på ställen som inte är antändbara.

Läs även: 10 steg till en säkrare grillning i sommar

Räcker det med en brandvarnare, eller vad ska jag mer ha hemma när det gäller brandsäkerhet?
– Du bör ha en brandsläckare med sex kilo pulver, eller två små med totalt samma mängd. De finns i de flesta större välsorterade varuhusen och kostar runt 400 kronor. Även en brandfilt är bra att ha om du upptäcker en mindre brand. Om du till exempel har glömt ett ljus som brinner ner och tar eld i vardagsrumsbordet kan du kväva elden med filten.

Får jag elda som jag vill på min egen tomt?
– Inte i storstadsområden, där finns det särskilda bestämmelser. Vad som gäller för just dig hittar du på kommunens och brandförsvarets hemsidor.

Läs även: Så eldar du säkert i trädgården

Vad ska jag göra om det har skett en brandolycka i mitt hem?
– Det första du ska göra är alltid att kontakta ditt försäkringsbolag och anmäla brandskadan. Har det brunnit så mycket så att brandkåren har varit där får man titta på om det är lämpligt att bo där efteråt. Det kan vara svårt att avgöra, så det är bra om du har någon att bo hos under saneringsarbetet. Har det varit en liten brand handlar det om att vädra ut så mycket som bara går.

4 tips för att brandsäkra ditt hem

1. Gör en riskbedömning av hemmet. Alla saker du har som alstrar värme är oftast de som är brandstiftare, exempelvis levande ljus, spisplattor och lampor. Se till att de står på platser där de inte kan antända brännbara saker. 

2. Om du har ett hus med flera våningsplan – sätt in brandvarnare som kommunicerar med varandra. Om en tjuter skickar den en signal till övriga som också börjar låta. På så sätt varnas alla i huset snabbt om det börjar brinna.

3. Byt ut alla gamla glödlampor mot led-lampor, både ur energisynpunkt och av säkerhetsskäl.

4. I stället för att dra ur alla sladdar kan du koppla samtliga elprylar till en grenkontakt med en strömbrytare och slå av den när du ska sova eller lämna huset.

Jan Tomtin, brandinspektör. 

Namn: Jan Tomtin.
Ålder: 55 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Är brandinspektör.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar