Brandsäker i jul

Se till att brandsäkra ditt hem för en trevligare december! Denna månad drabbas de svenska hemmen av de flesta bränder, främst på grund av bortglömda tända ljus. Här får du tips om hur du bäst skyddar dig mot oönskade bränder.


Lagom till första advent fylls de svenska hemmen med ljus och julpynt. Ärvda ljusstakar plockas fram och adventsljusstaken fylls med mossa. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är december också den månad när det uppstår flest bränder i hemmen. Antalet bränder ökar successivt från första advent och kulminerar på nyårsafton och nyårsdagen. De flesta bränderna uppstår när man glömmer släcka tända ljus, men det är också vanligt att man glömmer bort att stänga av plattor på spisen och att det uppstår tekniska fel i el-apparater.

Tips för att undvika brand

  • Placera levande ljus i stadiga ljusstakar utom räckhåll för brännbart material.
  • Håll alltid uppsikt över tända ljus och lämna inte barn eller husdjur ensamma med dem.
  • Ställ inte ljus eller annat brännbart ovanpå teven.
  • Ha koll på det som står på spisen så det inte torrkokar.
  • Dra ur sladden på elektriska apparater så som brödrost och kaffekokare när de inte används och stäng av teven på strömbrytarknappen.
  • Dammsug regelbundet bakom tvättmaskin, kylskåp, teven och annan värmealstrande elektrisk utrustning.
  • Köp endast godkänd el-utrustning.
  • Förvara brandfarliga produkter så som tändvätska, gasol och fotogen i originalförpackning och utom räckhåll för barn
  • Sätt upp en påminnelselapp på ytterdörren med ”Har du släckt ljusen?”

Brandsläckarna har hottats upp och finns numera i andra färger än bara rött, tex som denna i silver från FireInvent. Pris från 595 kronor.

Ha brandvarnare, brandfilt och brandsläckare hemma

Bästa skyddet om brand skulle uppstå är att se till att du har fungerande brandvarnare (helst en på varje våning), en brandfilt samt brandsläckare hemma. För ett hushåll rekommenderas en sex kilos pulversläckare (certifierad av SIS eller annat SWEDAC-ackrediterat certifieringsorgan) eller en släckare per våningsplan, men komplettera gärna med en mindre pulversläckare som kan finnas till hands mer lättillgängligt. Tänk på att vatten och skum leder ström så dra gärna ut sladden ur elektriska apparater innan du börjar släcka om du har möjlighet.

Brandvarnaren ska sitta i taket så centralt som möjligt i rummet och gärna i närheten till sovrummet. Undvik att sätta brandvarnare direkt i köket eller badrummet då det finns risk för att den utlöses av andra skäl än brand. Byt batteri regelbundet (gärna på första advent som är nationella brandvarnardagen) och testa funktionen regelbundet. Efter åtta till tio år bör brandvarnaren bytas ut då den har begränsad livslängd.

Om brand uppstår

Om olyckan ändå är framme ska du i första hand försöka släcka branden själv så fort som möjligt. Bäst är att kväva den. Men om den tagit fart ska du sätta dig och övriga personer i säkerhet. Tänk på att det i de flesta fall är den giftiga röken som dödar. Röken stiger uppåt och sprids till alla utrymmen den kommer åt. Stäng därför dörrar för att förhindra att röken och branden sprider sig. Ring sedan 112.

Fler tips hittar du på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar