Annons

Bo kvar längre i villan

Säkerhet

Även om benen börjar bli trötta och ryggen värker när du rensar ogräs – visst går det att bo kvar i villan! Här får du goda råd och tips på bra utrustning som gör att du kan njuta av ditt hus även på äldre dar.

Annons

Med lite framförhållning kan livet i villan bli både långt och lyckligt. För visst finns det lösningar som gör att man kan bo kvar i villan även med ålderskrämpor eller andra handikapp. Som anhörig känns det också tryggt att veta att vardagen i huset fungerar och att ens nära och kära har en trygg tillvaro.

Snubbelfritt och användarvänligt

En som kan mycket om vad som kan underlätta för en väl fungerande ålderdom i hus är Ingela Månsson på Hjälpmedelsinstitutet.

– Se över hemmet. Ta bort alla snubbelfällor. Fallolyckor i hemmet är den vanligaste olyckan bland äldre. Så ta bort alla sladdar och mattor som utgör en risk att snubbla över. Byt till exempel ut telefonen mot en trådlös.

Trapphiss.
Trapphiss. Hissarna förses med plattform för rullstolsburna användare eller stol för övriga användare. För svängda trappor, installeras trapphissen med fördel i trappans innersida där den inte inkräktar på trappans gångutrymme. Trapphissen Thyssen flow kommer från AJ Hisskonsult. Pris från 35 000 kronor.

Många flyttar ner till första våningsplanet och använder endast ett våningsplan så långt det är möjligt. Se till att ha det som används ofta inom nära räckhåll.

 – När du ska köpa ny utrustning till hushållet är det viktigt att tänka på att de är lätta att använda och förstå, säger Ingela Månsson. Det ska vara enkelt att öppna vred, se att läsa samt att förstå instruktioner, till exempel på mikrovågsugnens display. En annan bra funktion är auto-off som en del strykjärn och kaffebryggare med mera är utrustade med, som gör att de stängs av automatiskt. Då slipper man att använda timer eller vara orolig för om man stängt av strykjärnet.

Fjärrkontroll.

Mångfunktionell fjärrkontroll. Stora lättlästa knappar är bra, men denna fjärrkontroll fungerar också för flera apparater. Den kan anpassas individuellt . Pris cirka 790 kronor.
Falck Vital.

En hel del går att göra själv, som att ta bort trösklarna, ordna bättre belysning, sanda gångarna, installera en ringklocka och telefon med förstärkare eller ljus som blinkar. Se även till att brandvarnaren finns och fungerar – kolla batteriet regelbundet! En spisvakt eller timer till spisen är en bra investering för en tryggare tillvaro.

Det kan kännas trist, men kanske det är dags att lägga igen trädgårdslandet, satsa på buskar som kräver mindre skötsel istället. Se till att trädgården sköter sig själv så gott det går.

 – Men var aktiv med vardagssysslorna så långt det är möjligt, säger Ingela Månsson, det är då man behåller sin hälsa.

Spisvakt.

Annons

Spisvakt. Denna spisvakt består av en värmevakt och en automattimer. Om det blir för varmt eller tiden löper ut slås strömmen av. Strömmen återfås genom nollställning av spisen. Pris cirka 3000 kronor. Spisec spisvakt från Athena Nordic.

Talande klocka.

Talande klocka. Kom-ihågklockan är en talande klocka som hjälper dig att minnas. Den säger vilken dag det är och hur mycket klockan är. Den talar om när det är morgon, kväll eller natt. Pris cirka 13000 kronor. Falck Vital.

Stora telefonknappar.

Stora telefonknappar. JätteKnappen är ett förstorat tangentbord som kan användas tillsammans med din egen telefon. JätteKnappen har direktvalsknappar som kan anpassas med bilder, symboler eller text på den person du skall ringa till. Används tillsammans med en vanlig telefon. Stora lättlästa siffror eller bilder. Pris cirka 3370 kronor.

Om du har ett funktionshinder och har svårt att klara vardagens sysslor kan olika hjälpmedel underlätta. Dessa kan du få gratis, eller till reducerad kostnad. Hjälpmedel förskrivs genom landstinget eller kommunen där du bor, men kontakta först vårdcentralen. Du kan även få hjälp med att anpassa din bostad med hänsyn till funktionshinder. Information om bostadsanpassning får du genom kommunen där du bor.

8 goda råd för äldre villaliv 

Se över hemmet. Ta bort saker man kan snubbla på.

Köp elutrustning med auto-off-knapp.

Gör en stor duschplats med plats för sittplats istället för badkar.

Införskaffa lampor med rörelsedetektorer som kan lysa upp vägen till badrummet om natten.

Förse telefon och ring- klocka med förstärkare.

Nya möbler ska vara stadiga och ha en höjd så att man lätt kan resa och sätta sig.

Utrusta el-produkter som kan bli överhettade med timer.

Kontrollera brandvarnaren regelbund

Köpinformation

Athena Nordic 023-79 22 40 www.athenanordic.se
Falck Vital AB 08-695 69 40 www.falckvital.se
AJ Hisskonsult AB 0770-93 00 29 www.trapphissar.se
Trollreda resurscenter
0520-49 53 45 www.trollreda
Sök även butiker/köpställen även här

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
26 oktober 2005

1 Kommentarer

2013-08-21
Mats
1

Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren!

1

Stoppa trädgårdstjuven – här är alla knepen

Har du ställt fram grillen, utemöblerna och robotgräsklipparen? Tänk på att det här är värdesaker som i värsta fall lockar till sig tjuvar. Här är...

0

Så brandsäkrar du hemmet!

Vad ska du göra om det börjar brinna i ditt hem och vem ska du kontakta efter en brandolycka? Brandinspektör Jan Tomtin släcker alla frågetecken.

5

Vilka eljobb får man göra själv?

1 av 4 villaägare gör fel med el, vilket kan leda till både olyckor och brand. Vi listar enkla elinstallationer du får göra själv, och de elarbeten du...

3

Förebygg inbrott i din villa – polisens bästa knep

Antalet inbrott ökar när mörkret sänker sig över Sverige. ”Bästa sättet att skydda sig är att tänka som tjuven”, säger Lennart Levander, brottsförebygga...

0

Så skyddar du villan

Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar...

5

Låsa, larma, resa!

Nu stundar semestertider. Dags att se över hur inbrottssäkert huset är.

0

Stanna inne när åskan går

När väderkartan är täckt av otäcka åskmoln gör du bäst att hålla dig inomhus. På Skyddsnätet.se tipsar man om hur du håller dig säker under ett åskoväde...

0

Så får du ett säkrare hem

Hemmet är vår lugna vrå och vår trygghet. Men hemmet är också en plats där vi utsätts för många faror. Allt från eldsvådor till fallolyckor och brännska...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons