Bekvämt åldrande i villan

Många ägnar med åren allt mer tid i hemmet och kraven på bekvämlighet och säkerhet ökar ju äldre man blir.


Genom enkla förändringar och kanske ett och annat inköp av användbara hjälpmedel blir huset både mer praktiskt och säkert att leva i – både nu och i framtiden.

Med ganska små medel kan man förenkla livet i både huset och trädgården. Foto Hans Björkman 

Är man i övre medelåldern och planerar att renovera köket kan det vara god idé att tänka på hur man kan förenkla köksarbetet när man blir äldre. Att byta ut tröga kökslådor till nya lätt rullande kullager kan göra enorm skillnad för svaga leder. Kökslådor med olika typer av inredning erbjuder numera praktisk förvaring även av porslin, kastruller och kryddor. Särskilt tyngre mattallrikar är betydligt lättare att lyfta från lådor nedanför bänkytan istället för från de höga överskåpen.

En ny praktisk uppfinning är det utdragbara skafferiet, där hyllorna följer med dörren ut när den öppnas. De ger god överblick och gör det lättare att komma åt innehållet från båda sidor. Är man rullstolsbunden ställs naturligtvis särskilda krav på köksinredningen. Hos vissa köksproducenter kan man beställa moduler med lägre skåpshöjd och skjutluckor som enkelt kan hissas upp eller ner för att öppnas.

Utdragbart byxräcke, tvättkorg och skohylla gör garderoben hanterbar. Detta garderobssystem heter PAX från IKEA.

Självavfrostande frys och automatisk spis

Ska man byta vitvaror kan det var bra att känna till att det finns frysar som nära nog klarar att avfrosta sig själva. 

En annan intressant produkt är induktionsspisen som bara är varm då det står något på den vilket kan vara tryggt att veta. Så fort kastrullen tas bort från hällen stängs värmen av och inget bränner fast. Vattenkokaren är också en bra köksmaskin, den förbrukar mindre energi än spisen och stängs av automatiskt. 

Även kaffekokare finns att köpa med timers. Separata ugnar och mikrovågsugnar bör inte installeras för lågt eller för högt då tunga och varma formar är svåra att hantera. Det finns idag särskilda handtag som man kan haka på plåtar och långpannor. För kraftlösa handleder kan också en ny engreppsblandare för diskbänken vara en god investering. 

Vill man inte byta ut sina traditionella kranvred kan man ändå få bukt med hårt åtdragna kranar med utmärkta hjälpmedel. Kranar med utdragbar duschslang är bra om man ska skölja av otympliga kärl, fylla vattenkannor eller skura ugnsplåten.

Hjälpmedel för svaga nypor

Förutom ugnsplåtshandtag och kranvred finns hundratals andra praktiska ting för hushållet att köpa i särskilda hjälpmedelsbutiker och postorderfirmor som kan vara värda att känna till. En så kallad burkpys öppnar hårt vakuumförslutna marmeladburkar, lockvred öppnar lätt alla sorters flaskor, disktraseurkramare hjälper kraftlösa nävar, griptänger finns för den som har svårt att plocka upp tappade ting från golvet och nyckelgrepp är en extratillsats för att ge ett stadigare grepp om husets tunna små nycklar.

Äldre behöver mer ljus 

Redan i 45-årsåldern börjar synskärpan bli sämre och ljusbehovet ökar. Det sägs att en 60-åring kan behöva upp till 10 gånger mer ljus än en 20-åring. Det är viktigt att man undviker en alltför stor kontrast mellan ljus och skugga och därför är det bra med många ljuskällor i rummet. En höj- och sänkbar lampa över matplatsen är praktisk om man vill ha god belysning vid måltiden och sedan kunna skjuta upp lampan då man ska resa sig från bordet. Vissa köksskåp har inbyggd belysning, men man kan också installera billiga lampor som tänds när skåpet öppnas eller som monteras som en bokhyllebelysning ovanför köksskåpen och skafferiet. 

De nya köken erbjuder praktisk förvaring. Tibrokök. 

Bekvämare läsplats

För att servera kaffe i vardagsrummet eller kanske någon gång inta kvällsmålet framför TV:n kan en rullvagn med handtag och hjul vara ovärderlig. Man slipper bära tunga brickor och att springa många gånger. 

En nersutten fåtölj är jobbig att komma ur och kan bli betydligt skönare med en extra sittdyna. En fotpall är ett bra komplement. Fåtöljer som är fällbara med hjälp av en sidospak ger ett skönt viloläge för en middagslur. Om man ständigt har många böcker, tidningar, korsord och pennor framme, kan det vara praktiskt med ett soffbord med en låda eller hylla under bordsskivan. Eller varför inte en hurts på hjul? Med en trådlös telefon kan onödigt fläng undvikas.

Läslampan bör ha ställbar skärm och belysa hela läsytan – en dagstidning kräver större ljusbild än en bok. Behöver man starkare belysning än 60 W och armaturen inte är godkänd för mer än så, kan man öka ljusstyrkan genom att byta till en 15 W energisparlampa. Den ger lika mycket ljus som en 75 W glödlampa. En lampa med inbyggt förstoringsglas kan vara skillnaden mellan ansträngande och njutbar läsning. 

Bed Boy avlastar armarna vid läsning i sängen. Uri-form designs. 

Läs- och tvätthjälp

Morgontrötthet är inte enda anledningen till att det kan vara svårt att komma ur sängen. Särskilda klossar som förhöjer sängbenen kan vara en större hjälp vid uppstigandet än vad man tror. Om man gillar att läsa i sängen kan man investera i en bokhållare som håller upp den tunga boken. Dessa s k ”bed boys” finns att fästa på väggen eller som golvstativ. 

Garderober med utdragbara byxräcken, skohyllor och invändig belysning ger bättre överblick. Vissa garderobssystem har tvättkorgar på hjul, som lätt kan rullas ut till tvättstugan. 

Tvättstugan är ofta förlagd till de bakersta regionerna. Bra när man är pigg och rörlig, men att ha tillgång till sin tvättmaskin i köket eller badrummet är ofta mer praktiskt. Dessutom finns tvättmaskiner idag som exakt talar om hur dags tvätten är klar så att man inte behöver springa fram och tillbaka i onödan. För att slippa bära på blöt tvätt – och om ekonomin tillåter – kan det vara motiverat att skaffa en torktumlare.

Ett sängbord på hjul kan förgylla morgonstunden. Sängbord på hjul, Malm, från IKEA.

Vilsam dusch

Det är underbart att kunna ta sig ett varmt, mjukgörande bad, men kan man inte röra sig obehindrat kanske det inte blir av så ofta. Ett vägghandtag vid badkaret borde vara standard, liksom halkmatta. Ibland kan det dock vara enklare att byta ut karet till en duschkabin, helst utan höga trösklar. Det finns idag hopfällbara duschstolar gör duschen mer avkopplande. En tvålpump på duschväggen är ett bra alternativ till den hala tvålbiten. Täck golvet med halkskyddsmattor och ha inte handdukshängare för långt från duschen. Att gå på toaletten kan också bli krångligare med åren. En tillsats, med eller utan handtag, som förhöjer toalettstolen kan förenkla tillvaron betydligt. 

Trädgården ska avnjutas

Att lätt kunna ta sig ut i den egna trädgården är för många en stor del av vitsen av att över huvudtaget bo i hus. En extra ledstång, en ramp eller en hiss kan vara till stor hjälp. Alternativa lösningar – en ny stenlagd uteplats eller ett nytt däck – kan göra trädgården mer tillgänglig. En köksingång är ovärderlig när man kommer fullastad med matkassar från affären. En stor investering, men kanske kan det vara det värt. Och vad kan vara mer värt än att kunna gå från köket rakt ut i trädgården med en kopp kaffe en tidig sommarmorgon? För att förlänga ”utesäsongen” kan man också låta installera infravärme. En annan – betydligt dyrare lösning – är att låta glasa in hela verandan.

Allmän säkerhet

Hemmet är den vanligaste olycksplatsen för äldre. Inte för att hemmet är farligare än andra platser, men det är i hemmet som äldre människor spenderar mest tid. Många av dessa olyckor orsakas av att man snubblar. 

Att balansen och synen försämras och att muskulaturen kan försvagas då man blir äldre bidrar till att det är lättare att falla. Det drabbar förstås inte alla, men det kan i vart fall vara värt att se över vilka fällor som hägrar i hemmet innan de får sin ägare att stå på öronen i onödan. Lägg ordentliga halkskydd under mattorna eller ta bort dem helt.

Fäst upp alla långa sladdar mot vägglisten eller kapsla in dem i kabelkanaler. Ta också bort trösklar om de ständigt verkar vara i vägen, tänk dock på att badrumströskeln måste få finnas kvar då denna hindrar ett eventuellt vattenläckage. En väl avrundad gummitröskel kan vara ett bra alternativ. Har man trappa i huset kan det vara bra att låta beklä den med en matta eller låta måla den med halkskyddsfärg. Tänk också på att fettstänk från spisen gör köksgolvet halt.

Trapphissar 

Börjar man få svårt att ta sig upp och ner för trapporna i huset kanske man ska överväga att sätta dubbla räcken i trappan som stöd för båda händerna eller rentav inreda ett rum i bottenvåningen till sovrum. För andra kan en stoltrapphiss till övervåningen vara en nödvändighet för att man ska kunna bo kvar i huset. En normal installation i en villatrappa kostar ca 65-70.000 kronor plus moms. För många kan denna investering bekostas av kommunen, men bara om man har fått bostadsanpassningsbidrag beviljat. Liknande hissar finns att installera för husets entré.

Med en stoltrapphiss kan många bo kvar i huset. Kalea Specialhissar.

Köpinformation

Kalea Specialhissar AB, (stoltrappshissar), 031-473162
www.kalea.se
Uri-form designs, (hjälpmedel), 08-6402955,
www.uriformdesigns.se
IKEA, 020-43 90 50
www.ikea.se
Tibrokök, 0504-436 00
www.tibrokok.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar