Annons

10 knep som håller tjuven borta

Säkerhet

När familjen åkt på semester och huset är tomt kan tjuven passa på. Här får du tio bra råd för hur du undviker inbrott och hur du kan skydda dig om oturen ändå är framme.

Annons


En tomt som ser bebodd ut lockar inte till sig tjuvar så lätt. Låt grannarna använda tvättvindan, lämna lite leksaker på tomten och be någon snäll person klippa gräset.

1. Håll fönster och dörrar stängda och låsta med godkända lås

De flesta inbrott sker faktiskt mitt på dagen, och det händer att tjuven smiter in genom en olåst entrédörr när familjen är i trädgården på baksidan. Det går snabbt att länsa hallens jackor och handväskor på plånböcker, nycklar och mobiltelefoner. Tänk också på att inte lämna fönster öppna för vädring även om ni bara ska åka till stranden ett par timmar. Alla fönster som sitter lägre än ungefär fyra meter tar sig tjuven lätt in genom, och ännu högre upp om man kan klättra från till exempel förråd eller altanräcket. Godkända lås på fönster och dörrar försvårar betydligt.

2. Se till att huset övervakas och ser bebott ut

Tala om för dina närmaste grannar om du åker bort på semester och be någon av dem titta till huset då och då. Att lampor tänds och släcks ibland, persienner hissas upp vid mulet väder och att brevlådan är tömd signalerar att det finns folk hemma. Likaså är det bra om gräsmattan inte får växa alltför vilt och att det ibland vajar nytvättade kläder på torkvindan. En bil parkerad på uppfarten ger också sken av att huset är bebott, precis som lite leksaker utslängda på gräsmattan. Har ditt område Grannsamverkan så kan det var idé att ta kontakt med det lokala ombudet för att höra hur det är med inbrottsrisken i området. Samma information kan du givetvis få även från Polisen.

Se till att grannarna har ditt telefonnummer, så att de kan ringa dig om något oförutsett inträffar.

3. Förvara värdesaker säkert

Att gömma värdesaker är svårt, en rutinerad tjuv med gott om tid genomskådar ofta de mest kreativa gömställen. Använd bankfack eller be någon annan ta hand om dem när du reser bort. Men tänk på att inget hem är helt inbrottssäkert, och det är ju svårt att anklaga dem som förvarat sakerna åt dig, om de trots allt skulle bli stulna.

4. Skräm tjuven med hund

Få tjuvar vågar sig in i ett hus som vaktas av en maffig schäfer eller rottweiler. Men även en liten ettrig dvärgpudel avskräcker de flesta med oärliga avsikter, om inte annat så för att den börjar skälla. Man måste faktiskt inte ha en hund för att sätta upp en skylt med hundbild (eller varför inte en bild på en rejäl boaorm?) och texten "Här vaktar jag" på entré- och altandörren...

5. Skaffa larm eller bevakningsutrustning

Om du redan har funderat på att skaffa larm, är det en bra tid att göra slag i saken till sommaren. Det finns många olika typer av larm i olika prisklasser, men försäkra dig om att du anliter en auktoriserad och seriös larmfirma. Men glöm inte att fundera över vad du har för behov hela året. Om du till exempel även vill kunna larma bara undervåningen när familjen sover på övervåningen på natten, så finns idag bra lösningar. Numera finns också olika webbaserade övervakningskameror som kan hjälpa dig att hålla lite koll på huset från distans. Detta kräver ju givetvis att du reser någonstans där du har tillgång till Internet, och är nog mer ett komplemet till övriga säkerhetsåtgärder. När man har semester vill man ju knappast sitta inne och titta på en datorskärm, och laptopen passar ju inget vidare på sandstranden...

Annons

6. Se över den allmänna säkerheten

Denna punkt går inte riktigt in under ?tjuvsäkerhet" men innan du åker bort kan vara ett bra tillfälle att försäkra dig om att alla brandvarnare fungerar, att det inte finns några rör som riskerar att spricka, skadedjur som börjat etablerat sig eller tak som läcker. Tänk också på att saker med högt affektionsvärde, som t ex fotografier och barnens första teckningar, kan förstöras vid brand. Kanske är de egentligen viktigare att låsa in i bankfack eller ett brandsäkert skåp än aktieportföljen?

7. Märk, dokumentera och fotografera dina värdesaker

Skulle du trots allt ha oturen och drabbas av inbrott, eller brand, underlättar det betydligt om du har ditt hem dokumenterat när du ska få ersättning via försäkringen. Spara kvitton i en särskild pärm eller låda, gör listor över inventarierna och fotografera både översiktsbilder av ditt hem och enstaka, extra värdefulla föremål. Glöm inte skidutrustningen på vinden eller den nya snöslungan i förrådet. Att till exempel teknisk utrustning som datorer och kameror samt cyklar med mera är märkta gör det svårare för tjuven att sälja dem.

Märkutrustning kan du låna hos din lokala polisstation.

8. Se över hemförsäkringen

Om det var länge sedan du tecknade hemförsäkring, eller om du nyligen har investerat i saker som du är osäker på omfattas av försäkringen, är det klokt att ta kontakt med örsäkringsbolaget. Kontrollera också att du har de lås som krävs. Passa även på och fråga om det finns något du kan göra för att sänka din premie, som till exempel att skaffa godkänt larm.

9. Se till att du har numret till spärrkontot

Om ett par plånböcker med allehanda kontokort försvinner så kan man snabbt bli av med stora summor. Försäkra dig om att du vet vilka nummer du ska ringa och att du verkligen vet vilka kontokort du har, alla kanske du inte använder regelbundet. Stöldskyddsföreningen har en bra tjänst där du kan registera samtliga kontokort, och sedan spärra dem med bara ett telefonsamtal.

10. Bli tjuv själv för en dag

Försök att själv fundera över när och hur du skulle ta dig in i ditt hus, om du var en tjuv. Fundera över vilka som är husets svaga punkter, och se till att du gör något åt dem. Fundera även över vilka av dina ägodelar som kan tänkas vara begärligt stöldgods, och se till att de förvaras säkert. Det kan också vara klokt att flytta större, stöldbegärliga saker bort från fönster. Var smart, tjuven kan många knep, att gömma smycken i frysfacket är nog nästan osäkrare än att låta dem ligga kvar i smyckeskrinet...

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
17 maj 2004

0 Kommentarer

1

Sotning och brandskyddskontroll – så funkar det

Har du koll på hur ofta din skorsten ska sotas och vad som händer om det inte görs på rätt sätt? Vi i Villa har svaren!

1

Stoppa trädgårdstjuven – här är alla knepen

Har du ställt fram grillen, utemöblerna och robotgräsklipparen? Tänk på att det här är värdesaker som i värsta fall lockar till sig tjuvar. Här är...

0

Så brandsäkrar du hemmet!

Vad ska du göra om det börjar brinna i ditt hem och vem ska du kontakta efter en brandolycka? Brandinspektör Jan Tomtin släcker alla frågetecken.

5

Vilka eljobb får man göra själv?

1 av 4 villaägare gör fel med el, vilket kan leda till både olyckor och brand. Vi listar enkla elinstallationer du får göra själv, och de elarbeten du...

3

Förebygg inbrott i din villa – polisens bästa knep

Antalet inbrott ökar när mörkret sänker sig över Sverige. ”Bästa sättet att skydda sig är att tänka som tjuven”, säger Lennart Levander, brottsförebygga...

0

Så skyddar du villan

Antalet anmälda villainbrott i Sverige har ökat med över 30 procent de senaste fyra åren. För att minska risken spelar det stor roll hur du själv agerar...

5

Låsa, larma, resa!

Nu stundar semestertider. Dags att se över hur inbrottssäkert huset är.

0

Stanna inne när åskan går

När väderkartan är täckt av otäcka åskmoln gör du bäst att hålla dig inomhus. På Skyddsnätet.se tipsar man om hur du håller dig säker under ett åskoväde...

0

Så får du ett säkrare hem

Hemmet är vår lugna vrå och vår trygghet. Men hemmet är också en plats där vi utsätts för många faror. Allt från eldsvådor till fallolyckor och brännska...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons