Vi tog huset med oss när vi flyttade

De flesta som flyttar tar med sig kläder, möbler och andra lösa ägodelar. Familjen Malmström från Kiruna tog med sig hela huset. - Vi hade aldrig haft möjlighet att köpa ett likvärdigt hus i Stockholms län, konstaterar de.
På köpet blev den nästan osäljbara villan värd flera miljoner.


Huset har landat. Familjen Malmström från Kiruna tog med sig hela villan när de flyttade till Stockholm. Foto Nikolaj Alsterdal

Huset står på en nyanlagd tomt i Til, ett par kilometer utanför Sigtuna, 40 minuters bilväg från Stockholms innerstad. Det naturskönt och lugnt. På tomterna intill har ett par andra prefabricerade hus just kommit upp. Ingenting avslöjar att det här skulle skilja sig från de andra, inte förrän vi kliver in. Köket känns inbott och hemtrevligt, trots att familjen bara hunnit bo två dygn i Stockholm.

– Gardinknopparna satt ju kvar, och omtagen, så det var bara att hänga upp gardinerna igen, säger Jeanette Malmström.

– Och krokarna är kvar i väggarna så det är bara att sätta upp tavlorna på samma plats, fyller Veli-Matti Malmström i.

Sommarstuga från början

Faktum är att köket ser exakt likadant ut som när familjen först lät bygga huset för tre år sedan. Då stod det på en tomt i Laukoluspa, i fjällvärlden fyra mil utanför Kiruna, och tjänade som sommarstuga. Vintertid bodde familjen i lägenhet i Kiruna. Förra året började de prata om att flytta till Stockholm.

– Vi kände oss less och ville prova på något nytt, säger Jeanette Malmström.

Vid en närmare granskning av bostadsmarknaden i Stockholms län sjönk förhoppningarna.

– 2,2 miljoner för en liten villa byggd -55 med vitvaror från 70-talet, suckar Veli-Matti.

– Man är ju lite bortskämd när man kommer där uppifrån, säger Jeanette. Man vill ha sitt eget, sina egna grejer, kunna fixa och pynta.

För sommarhuset skulle de knappast få ut vad det var värt, och absolut inte så det blev något över att köpa hus i Stockholm för. Det var då idén började ta form.

– Jag såg ju när huset kom -98, berättar Veli-Matti. Jag såg hur de satte ihop det. Och tänkte att det kan ju inte vara något bekymmer att plocka isär det, flytta det och sätta ihop det på samma sätt en gång till.

Tre långtradare tog huset söderut

Sagt och gjort. De kontaktade en firma i Älvsbyn som brukar montera nya hus, och fick napp. I mars i år monterades huset ner, i fem delar; enligt samma ritningar som när det först sattes ihop. Det tog en dryg vecka. På ytterligare tre och en halv timme var hela huset lastat på tre långtradare som styrde söderut.

– Det låter stort att montera ner ett hus, men det är så enkelt, säger Veli-Matti, samtidigt som han konstaterar att det har inneburit mycket arbete.

– Vad jag inte tänkte på innan var att vi ju fick göra allt i privat regi. När man köper ett nytt hus fixar ju företaget allt, men nu var vi tvungna att själva ordna med bygglov, prata med myndigheter, få tag i en kvalitetsansvarig och mycket mer. Det har tagit mycket tid.

Veli-Matti har dessutom gjort i ordning allt invändigt efter flytten: skarvat tapeter, lagt tak, och tapetserat om där det har behövts. Nu väntar vinden på att inredas, med bastu, extra sovrum och allrum. Men även om de inte visste riktigt vad de gav sig in på så råder det ingen tvekan om att det har varit värt besväret.

Hemma, men ändå borta. Trots att det var mycket jobb tycker familjen Malmström att flytten var värd besväret. Det är tryggt att ha hemmet med sig, samtidigt som allt är spännande inför det nya. Foto Nikolaj Alsterdal

Kebnekaise byttes mot solnedgång i Mälaren

Själva flytten av huset kostade 300 000 kronor. Priset för tomten, inklusive vatten, avlopp och allt, landade på 900 000 kronor. För 1,2 miljoner fick alltså familjen ett hem, med boyta på 160 kvm, när allt är klart, och tomt på 1647 kvm. Inklusive sjöutsikt. Mäklare har uppskattat husets värde, det står nu, till närmare tre miljoner kronor.

– Så länge man bor här är det ju bara en kostnad, men visst är det en bra pensionsförsäkring, konstaterar Veli-Matti som inte riktigt tycks ha vant sig vid att de på sätt och vis blivit miljonärer.

Från altanen på övervåningen ser vi solen gå ner över Mälaren. För några månader sedan såg de Kebnekaise. Från exakt samma fönster. Tanken svindlar en aning.

– När jag är i hallen, där det inte finns några fönster att titta ut igenom, så tror jag att jag är i Kiruna, säger Jeanette Malmström som bara ser fördelar med att ha huset med sig.

– Man vet vad man har. Och det är en trygghet för barnen. Vi har flyttat, men de har sina grejer på samma ställen som förut.

Det har redan börjat ringa människor som undrar hur de gjorde.

– Med prisläget i Stockholms län idag får vi nog se fler sådana här flyttar i framtiden, konstaterar Veli-Matti Malmström.

Familjen Malmströms råd till den som funderar på att flytta huset:

Anlita en duktig, välrenommerad entreprenör.

Skriv ett avtal där det tydligt framgår att huset ska vara i samma skick när det monterats upp igen.

Kontrollera att entreprenören är ordentligt försäkrad. Att få en möbel förstörd i flytten är överkomligt, men om något händer så att ett halvt hus blir förstört, är det värre.

Tänk på att det måste finnas kvalitetsansvarig för byggprojektet. Det måste också finnas en behörig elektriker för att strömmen ska få kopplas på.

Planera in tid för allt som måste göras, plus det oförutsedda. Veli-Matti Malmström fick ägna stor del av våren åt projektet och hann knappast med sina studier, medan Jeanette Malmström tog hand om allt annat runt flytten, som packning, att ordna skolor för barnen etc. En del av det man kanske sparar i pengar får man satsa i tid.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar