Annons

Uteplats där solen är

Bygga nytt

Ligger uteplatsen fel? Det är inte alltid som husets uteplats hamnat rätt, och med rätt uteplatsläge menas då placeringen i solen.

Annons

Det kan bero på flera omständigheter. En är att huset felorienterat, vilket gör att solen helt eller delvis inte når uteplatsen, som kanske bara är solbelyst tidig morgon eller sen kväll. En annan är att grannarnas höga träd ger oönskad skugga, vilket kan vara svårt att göra något åt. Vad man däremot kan göra är en andra uteplats, där solen är hela dagen, alternativt morgon och kväll. Börja med att ta en titt på tomtens möjligheter och hitta en lämplig plats med goda solförhållanden. Den får gärna vara inramad av träd och buskar på ryggsidan, de ger bra vindskydd och fin inramning.

Det här kan vara en lämplig liten uteveranda med kvällssol, placerad så att ryggsidan får fint stöd av trädgårdens grönska. Spaljén i vinkel och pergolataket ger möjligheter för klätterväxter att ta sig upp. Ett par härdade glasskivor, som du monterar på pergolataket, gör verandan ännu mer användbar. Måla spaljén med vit träskyddsfärg. Övrigt trä är tryckimpregnerad furu, som oljas.

När solen finns runt hörnet kan uteplats se ut så här. En hörna uppbyggd mot husfasaden, med ett skyddande plank i vinkel av spjälor i samma färg som huset.
Planket, som byggs på olika höjder, ger plats för kaprifol och klematis att växa. Däcket av kraftigt tryckimpregnerad trall ger utrymmet tyngd, och ger de prunkande krukväxterna rätt inramning. En stor vit markis gör nytta och ger rumskänsla.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons

Redaktionen rekommenderar

19 juli 2005

0 Kommentarer

0

Bygga hus - ur en husbyggares dagbok 9

Ett av sovrummen. Vardagsrummet. Vardagsrummet. Fönsterdetalj. Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide! Söker du...

0

Bygga hus - ur en husbyggares dagbok 4

Nu är det dags för taket att komma på plats. Hur ska detta gå?

0

Byga hus - ur en husbyggares dagbok 3

Ur Ulrika och Johnnys dagbok:

0

Bygga eget hus

Att bygga eget hus är för många den ultimata drömmen. Johnny och Ulrika har gjort den till verklighet och här är deras berättelse.

0

Bygga hus - ur en husbyggares dagbok 2

Så här bygger du ett nytt hus. Del 2 i vår serie Bygga hus.

0

Villabarometern

Det har varit en aktiv sommar på bostadsmarknaden vilket fortsätter att driva upp priserna.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons