Annons

Uteplats där solen är

Bygga nytt

Ligger uteplatsen fel? Det är inte alltid som husets uteplats hamnat rätt, och med rätt uteplatsläge menas då placeringen i solen.

Annons

Det kan bero på flera omständigheter. En är att huset felorienterat, vilket gör att solen helt eller delvis inte når uteplatsen, som kanske bara är solbelyst tidig morgon eller sen kväll. En annan är att grannarnas höga träd ger oönskad skugga, vilket kan vara svårt att göra något åt. Vad man däremot kan göra är en andra uteplats, där solen är hela dagen, alternativt morgon och kväll. Börja med att ta en titt på tomtens möjligheter och hitta en lämplig plats med goda solförhållanden. Den får gärna vara inramad av träd och buskar på ryggsidan, de ger bra vindskydd och fin inramning.

Det här kan vara en lämplig liten uteveranda med kvällssol, placerad så att ryggsidan får fint stöd av trädgårdens grönska. Spaljén i vinkel och pergolataket ger möjligheter för klätterväxter att ta sig upp. Ett par härdade glasskivor, som du monterar på pergolataket, gör verandan ännu mer användbar. Måla spaljén med vit träskyddsfärg. Övrigt trä är tryckimpregnerad furu, som oljas.

När solen finns runt hörnet kan uteplats se ut så här. En hörna uppbyggd mot husfasaden, med ett skyddande plank i vinkel av spjälor i samma färg som huset.
Planket, som byggs på olika höjder, ger plats för kaprifol och klematis att växa. Däcket av kraftigt tryckimpregnerad trall ger utrymmet tyngd, och ger de prunkande krukväxterna rätt inramning. En stor vit markis gör nytta och ger rumskänsla.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons

Redaktionen rekommenderar

19 juli 2005

0 Kommentarer

0

Så blir du Sveriges bästa granne

Sveriges bästa grannar, pappa Ulf Skoog, mamma Ewa Magnusson och barnen John och Ida, berättar hur du blir nästa Sveriges bästa granne.

0

Drömaltaner

Stort eller litet. Sten eller trä? Det spelar egentligen ingen roll — men ett är säkert. En altan behöver man. För att leka, festa och vila på. Spana...

1

15 steg till ett miljövänligare villaliv

Att vara miljösmart är ofta också synonymt med att vara ekonomiskt klok. Här får du 15 enkla tips att följa.

0

Ny i Villa!

Vi i Villa gratulerar dig till ditt bostadsval! Som nybliven villaägare kanske du inte har kommit i kontakt med Vi i Villa och viivilla.se tidigare....

0

Vi är Sveriges bästa grannar 2006

Tävlingen avgjord! Sveriges bästa granne är utsedd! De heter Ulf och Ewa och de bor i Bispgården.

0

Hur blir det 2007?

Ökande framtidstro i kombination med ett fortsatt lågt utbud kan leda till fortsatt uppgång på fastighetsmarknaden under 2007.

1

Välj rätt hus

Går du i nybyggartankar? Besök Nybygget – en samlingsplats för olika visningshus.

0

Köpa hus på osäker marknad

Ibland måste man förändra sitt boende, vare sig marknaden är på topp eller inte. Vår expert Titti Öhrn, kundombundsman på Mäklarsamfundet, ger goda råd...

0

Ledare: Nu satsar vi på Vi i Villa!

2012 blir ett spännande år för oss. Vi kommer oftare, vi har nya satsningar och – EN HELT NY TIDNING!

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons