Annons
Före och efter taklyftet som fördubblade bostadsytan till 200 kvm.
Före och efter taklyftet som fördubblade bostadsytan till 200 kvm.

Större hus: Högre & större!

Bygga nytt

Drömmen om ett stort umgängesrum blev verkligt när huset växte.

Annons


 

Ett smidigt sätt att få ökad boyta är att bygga till en våning, antingen på hela huset eller delar av det. Detta kan en arkitekt hjälpa dig med, men det finns också företag som specialiserat sig på så kallade "taklyft". Ett av dem är Åtvidabergs Hus & Takvåningar AB, som utför olika typer av taklyft.

När familjen Söderström i Helenelund fick sitt tredje barn kändes ursprungshuset trångt med sina 100 kvadratmeter. Det fanns inte plats att bygga ut på marken, därför blev en extra våning på 100 kvadratmeter till en smidig lösning.

– Egentligen behövde vi inte så mycket extra yta, berättar Svante Söderström, men nu är vi glada för extrautrymmet. Vi fick tre sovrum och ett stort umgängesrum som används flitigt. Kostnaden för ett taklyft ligger på mellan cirka 6 000-7 000 kronor per kvadratmeter. Då ingår isolerade väggar och tak, samt golvbjälklag, samt montering och avlyft av gamla taket. Inredning, mellanväggar, el och eventuella rördragningar ordnar du själv eller med hjälp av snickare.

Slutnotan för ett taklyft blir ungefär den samma som för en tillbyggnad på mark, men du slipper arbete med grundläggning och har större frihet när det gäller planlösningen. En annan fördel är att det går snabbt och att du kan bo kvar i huset under tiden arbetet pågår.


Superlyftet! Vill du inte bygga till nytt tak på hela huset? Med det så kallade "Superlyftet" från Åtvidabergs Hus & Takvåningar AB kan du bygga på cirka 50 kvadrat på endast en del av huset.

Fakta

Extrayta: cirka 100 kvm.
Egen arbetsinsats/hantverkare: Färdigställande, el, vvs, plåtarbeten, inredning, målning och tapetsering
Tidsåtgång: Ett par dagar för själva taklyftet, därefter cirka fem veckor för el-rördragning, inredning med mera. Helt klart var våningen efter ett halvår eftersom de gjorde en del av inredningsjobbet själva på lediga stunder.
Kostnad cirka: Taklyftet cirka 600 000-700 000 kronor inkl moms. (beroende på variant och tillval).


Tuff funkisinspirerad 15 kvadratmeter stor friggebod från Jabo Wood. Pris omålad cirka 40 000 kronor.

Det här uterummet Santex Rum 87 är på 26 kvadratmeter och vinterisolerat och kostar cirka 280 000 kronor.

Andra smarta lösningar för att få mer yta

  • Skaffa en friggebod. Numera får du bygga upp till 15 kvadratmeter utan bygglov.
  • Bygg till ett uterum. Ett uterum kan vara allt från ett sommarrum till ett regelrätt extra rum beroende på hur välisolerat det är.

Köpinformation

Santex www.santex.se
Åtvidabergs Hus & Takvåningar AB www.atvidabergs.com 0120-249 65

Annons

Redaktionen rekommenderar

8 mars 2010

0 Kommentarer

0

Så blir du Sveriges bästa granne

Sveriges bästa grannar, pappa Ulf Skoog, mamma Ewa Magnusson och barnen John och Ida, berättar hur du blir nästa Sveriges bästa granne.

0

Drömaltaner

Stort eller litet. Sten eller trä? Det spelar egentligen ingen roll — men ett är säkert. En altan behöver man. För att leka, festa och vila på. Spana...

1

15 steg till ett miljövänligare villaliv

Att vara miljösmart är ofta också synonymt med att vara ekonomiskt klok. Här får du 15 enkla tips att följa.

0

Ny i Villa!

Vi i Villa gratulerar dig till ditt bostadsval! Som nybliven villaägare kanske du inte har kommit i kontakt med Vi i Villa och viivilla.se tidigare....

0

Vi är Sveriges bästa grannar 2006

Tävlingen avgjord! Sveriges bästa granne är utsedd! De heter Ulf och Ewa och de bor i Bispgården.

0

Hur blir det 2007?

Ökande framtidstro i kombination med ett fortsatt lågt utbud kan leda till fortsatt uppgång på fastighetsmarknaden under 2007.

1

Välj rätt hus

Går du i nybyggartankar? Besök Nybygget – en samlingsplats för olika visningshus.

0

Köpa hus på osäker marknad

Ibland måste man förändra sitt boende, vare sig marknaden är på topp eller inte. Vår expert Titti Öhrn, kundombundsman på Mäklarsamfundet, ger goda råd...

0

Ledare: Nu satsar vi på Vi i Villa!

2012 blir ett spännande år för oss. Vi kommer oftare, vi har nya satsningar och – EN HELT NY TIDNING!

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons