Annons

Sommarunderhållning med Snickar-Ohlis

Bygga nytt

Att jobba på huset på semestern är en bra investering och ofta en nödvändighet. Här tipsar vår snickare Ohlis om fem bra sommarjobb.

Annons

Sommaren är bästa tiden att underhålla över huset; semestern ger tid över och vädret inspirerar till utomhusarbete. Om du börjar planera redan nu är chansen till samvetslösa dåsiga dagar i hängmattan större. Huset som Vi i Villas snickare Ohlis bor i är bara två år gammalt så för hans del kan tak, fönster och målningsarbeten vänta några år till.

- Men jag har länge irriterat mig på att enda vägen ut till altanen är via sovrummet. I sommar planerar jag att ta upp en ny dörr, genom vardagsrummet, så vi slipper bädda sängen varje gång vi ska baxa ut gästerna på altanen...

Till oss andra, som har hus med några år på nacken, delar Ohlis här med sig av goda tips och råd.

1. Måla fasad, fönster och hängrännor

Få sysslor lämpar sig väl bättre på sommaren än målning av huset. Men det är klart, det är tidskrävande. Skrapa, slipa och sedan grundmåla innan de sista färgstrykningarna kan börja. Jobbet tenderar att ta hela semestern i anspråk - du kanske kan leja ut delar av det? Till exempel låta någon målerifirma ta hand om fasaden medan du själv fixar fönstren.

2. Fönster - skrapa eller byta ut?

Fönsterrenovering är en sommarklassiker. Skrapa, slipa, olja in, grundmåla, spackla, måla, kitta? Tänk till en extra gång innan du ger dig på dina gamla fönster. Nu när elpriserna skjutit i höjden lönar det sig kanske att byta ut dem mot treglasfönster istället. Att byta ett fönster är faktiskt inte speciellt svårt, det klarar en normalhändig person lätt på en dag, när man fått upp snitsen kanske man hinner med två. Eftersom man numera kan montera med karmskruvar går det lätt att justera om fönstret är snett.

3. Byt eller måla vindskivorna

Många glömmer bort att vindskivorna på huset behöver målas betydligt oftare än fasad och fönster. De tillhör en av de mest utsatta delarna på ett hus, de som vetter mot söder utsätts för hårdast påfrestningar och bor du i kustbandet blir slitaget extra stort. Förr användes bara extra tåligt kärnvirke till de partierna, idag är tyvärr inte virket valt med samma omsorg. Men hur hållbara de blir beror ju också på hur man underhåller dem! Passa på att måla om dem i sommar. Tvätta först med rekommenderat medel och skrapa sedan bort löst sittande färg. Grundolja därefter på trärena ytor. Helgrunda om de är tunt med färg på vindskivorna, annars fläckgrunda på de grundoljebättrade ytorna. Färdigstryk två gånger med rekommenderad färg. Om de verkar alltför slitna eller det visar sig att träet är murket - byt! Bänd försiktigt loss skivorna - om de är intakta kan de användas som mall, så slipper du mäta upp nya. Var noga med att grundolja ändträet på de nya vindskivorna innan du grundmålar, följ i övrigt anvisningarna här ovan för målning.

4. Rensa hängrännorna

Hängrännorna kan bytas i princip året om man står ut med vädret, men på sommaren passar det extra bra att rensa och göra rent. Gör det, och helst två gånger per år! Annars kommer vattnet att rinna över fasaden som då riskerar att drabbas av fuktskador och röta? En liten barnspade duger utmärkt som verktyg. Det som är mest tidskrävande med det här jobbet är att flytta stegen. Två timmar en förmiddag bör räcka. Har du ingen rens- eller lövsil i stuprörets nedre del är det en bra investering att montera det, den hindrar multnande löv och grenar från att fastna längst ned och täppa till mot marken. Det finns också perforerade plåtar att lägga inne i hängrännorna, vilka håller upp löven så att de inte får kontakt med regnvattnet och hängrännan och du slipper kompost uppe vid taket.

Annons

5 . Se över taket

Taket är livsviktigt för huset. Gör det till en årlig tradition att undersöka det, med fördel en dag när det regnar. Du kan börja med att ta dig upp på vinden och undersöka taket inifrån. Extra viktigt om du har papptak, för där är det svårt att se på utsidan om det läcker in någonstans. Mörka fläckar är ett säkert tecken på att taket är otätt. På ett tegeltak ska du byta ut trasiga takpannor och rätta till dem som ligger snett. Tänk på att de två yttersta raderna alltid ska vara spikade, gäller såväl betong som tegelpannor. Spara pengar och använd begagnat taktegel!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

9 maj 2003

0 Kommentarer

0

Vi har gjort om allt!

En trädstam i köket är snart det enda som återstår av Ulf och Annies 30-talsvilla. Barnen kände inte ens igen sig i huset de bott i hela sitt liv när...

0

Jag & huset - Adam Alsing

Adam Alsing, programledare i TV4 och Mix Megapol.

0

Krönika: Att sälja eller inte sälja

Är villapriserna på väg upp eller ned? Ingen kan vara säker, men här får du hjälp att bilda dig en egen uppfattning.

0

Krönika: Gott förhandlingsläge

Äntligen har spelreglerna för villaägarna klarnat. Nu vet vi hur det blir med både boräntan och skattereglerna.

0

Om villan får rösta!

Allians eller rödgrönt? Hur ska vi rösta i höst om vi låter villan få avgöra? Vi frågade Villapanelen. Här är vår unika undersökning.

0

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

1

Jag & huset - Jonas Jonasson

Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

0

Kan du din Rut och Rot?

Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

0

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons