Annons

Sommarunderhållning med Snickar-Ohlis

Bygga nytt

Att jobba på huset på semestern är en bra investering och ofta en nödvändighet. Här tipsar vår snickare Ohlis om fem bra sommarjobb.

Annons

Sommaren är bästa tiden att underhålla över huset; semestern ger tid över och vädret inspirerar till utomhusarbete. Om du börjar planera redan nu är chansen till samvetslösa dåsiga dagar i hängmattan större. Huset som Vi i Villas snickare Ohlis bor i är bara två år gammalt så för hans del kan tak, fönster och målningsarbeten vänta några år till.

- Men jag har länge irriterat mig på att enda vägen ut till altanen är via sovrummet. I sommar planerar jag att ta upp en ny dörr, genom vardagsrummet, så vi slipper bädda sängen varje gång vi ska baxa ut gästerna på altanen...

Till oss andra, som har hus med några år på nacken, delar Ohlis här med sig av goda tips och råd.

1. Måla fasad, fönster och hängrännor

Få sysslor lämpar sig väl bättre på sommaren än målning av huset. Men det är klart, det är tidskrävande. Skrapa, slipa och sedan grundmåla innan de sista färgstrykningarna kan börja. Jobbet tenderar att ta hela semestern i anspråk - du kanske kan leja ut delar av det? Till exempel låta någon målerifirma ta hand om fasaden medan du själv fixar fönstren.

2. Fönster - skrapa eller byta ut?

Fönsterrenovering är en sommarklassiker. Skrapa, slipa, olja in, grundmåla, spackla, måla, kitta? Tänk till en extra gång innan du ger dig på dina gamla fönster. Nu när elpriserna skjutit i höjden lönar det sig kanske att byta ut dem mot treglasfönster istället. Att byta ett fönster är faktiskt inte speciellt svårt, det klarar en normalhändig person lätt på en dag, när man fått upp snitsen kanske man hinner med två. Eftersom man numera kan montera med karmskruvar går det lätt att justera om fönstret är snett.

3. Byt eller måla vindskivorna

Många glömmer bort att vindskivorna på huset behöver målas betydligt oftare än fasad och fönster. De tillhör en av de mest utsatta delarna på ett hus, de som vetter mot söder utsätts för hårdast påfrestningar och bor du i kustbandet blir slitaget extra stort. Förr användes bara extra tåligt kärnvirke till de partierna, idag är tyvärr inte virket valt med samma omsorg. Men hur hållbara de blir beror ju också på hur man underhåller dem! Passa på att måla om dem i sommar. Tvätta först med rekommenderat medel och skrapa sedan bort löst sittande färg. Grundolja därefter på trärena ytor. Helgrunda om de är tunt med färg på vindskivorna, annars fläckgrunda på de grundoljebättrade ytorna. Färdigstryk två gånger med rekommenderad färg. Om de verkar alltför slitna eller det visar sig att träet är murket - byt! Bänd försiktigt loss skivorna - om de är intakta kan de användas som mall, så slipper du mäta upp nya. Var noga med att grundolja ändträet på de nya vindskivorna innan du grundmålar, följ i övrigt anvisningarna här ovan för målning.

4. Rensa hängrännorna

Hängrännorna kan bytas i princip året om man står ut med vädret, men på sommaren passar det extra bra att rensa och göra rent. Gör det, och helst två gånger per år! Annars kommer vattnet att rinna över fasaden som då riskerar att drabbas av fuktskador och röta? En liten barnspade duger utmärkt som verktyg. Det som är mest tidskrävande med det här jobbet är att flytta stegen. Två timmar en förmiddag bör räcka. Har du ingen rens- eller lövsil i stuprörets nedre del är det en bra investering att montera det, den hindrar multnande löv och grenar från att fastna längst ned och täppa till mot marken. Det finns också perforerade plåtar att lägga inne i hängrännorna, vilka håller upp löven så att de inte får kontakt med regnvattnet och hängrännan och du slipper kompost uppe vid taket.

Annons

5 . Se över taket

Taket är livsviktigt för huset. Gör det till en årlig tradition att undersöka det, med fördel en dag när det regnar. Du kan börja med att ta dig upp på vinden och undersöka taket inifrån. Extra viktigt om du har papptak, för där är det svårt att se på utsidan om det läcker in någonstans. Mörka fläckar är ett säkert tecken på att taket är otätt. På ett tegeltak ska du byta ut trasiga takpannor och rätta till dem som ligger snett. Tänk på att de två yttersta raderna alltid ska vara spikade, gäller såväl betong som tegelpannor. Spara pengar och använd begagnat taktegel!

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

9 maj 2003

0 Kommentarer

0

Så blir du Sveriges bästa granne

Sveriges bästa grannar, pappa Ulf Skoog, mamma Ewa Magnusson och barnen John och Ida, berättar hur du blir nästa Sveriges bästa granne.

0

Drömaltaner

Stort eller litet. Sten eller trä? Det spelar egentligen ingen roll — men ett är säkert. En altan behöver man. För att leka, festa och vila på. Spana...

1

15 steg till ett miljövänligare villaliv

Att vara miljösmart är ofta också synonymt med att vara ekonomiskt klok. Här får du 15 enkla tips att följa.

0

Ny i Villa!

Vi i Villa gratulerar dig till ditt bostadsval! Som nybliven villaägare kanske du inte har kommit i kontakt med Vi i Villa och viivilla.se tidigare....

0

Vi är Sveriges bästa grannar 2006

Tävlingen avgjord! Sveriges bästa granne är utsedd! De heter Ulf och Ewa och de bor i Bispgården.

0

Hur blir det 2007?

Ökande framtidstro i kombination med ett fortsatt lågt utbud kan leda till fortsatt uppgång på fastighetsmarknaden under 2007.

1

Välj rätt hus

Går du i nybyggartankar? Besök Nybygget – en samlingsplats för olika visningshus.

0

Köpa hus på osäker marknad

Ibland måste man förändra sitt boende, vare sig marknaden är på topp eller inte. Vår expert Titti Öhrn, kundombundsman på Mäklarsamfundet, ger goda råd...

0

Ledare: Nu satsar vi på Vi i Villa!

2012 blir ett spännande år för oss. Vi kommer oftare, vi har nya satsningar och – EN HELT NY TIDNING!

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons