Annons
I en vinterträdgård kan du odla exotiska växter och mycket grönska i rummet gör att gränsen mellan inne och ute suddas ut. Foto Novoroom.
I en vinterträdgård kan du odla exotiska växter och mycket grönska i rummet gör att gränsen mellan inne och ute suddas ut. Foto Novoroom.

Sommarrum eller vinterträdgård - vad ska jag välja?

Bygga nytt

Ett uterum sätter onekligen guldkant på tillvaron, men ska man slå på stort och satsa på en vinterträdgård?

Annons

Givetvis är tjockleken på plånboken av betydelse när man ska välja uterum, det är oftast i den änden man trots allt får börja sina funderingar. Idag finns färdiga enkla uterum  från runt 20.000 kronor, till lyxiga vinterträdgårdar för flera hundra tusen. Men, som alltid när det gäller större investeringar, ska man inte låta snålheten bedra visheten, heller inte köpa mer än man egentligen behöver.

Tänk funktion

Den viktigaste frågan att ställa sig är förstås VAD man vill använda sitt uterum till. Ska det mest fungera som en altan med tak och väggar, en plats för fika och umgänge under sommaren, kanske med ett hörn för att driva upp plantor, räcker ett uterum med enkelglas långt. Vill du värma upp ett oisolerat uterum kan infravärme vara en lösning om den inte används för ofta, det är ofta en stor energitjuv. Brasvärme kan också fungera, men tala med skorstensfejarmästaren innan du bestämmer dig så att du är säker på att det passar i just ditt uterum.

Vinterträdgård = extrarum

Vill du däremot använda ditt uterum mer som en tillbyggnad, ett rum ni kan vistas i året runt, är det en vinterträdgård du ska satsa på. En vinterträdgård har full isolering i tak, väggar och golv, här kan du också installera golvvärme. Mellan de båda ytterligheterna finns givetvis flera steg, med glaspartier i varierande grad av isoleringsförmåga. Glaspartiernas kvalitet är den viktigaste faktorn, men vilken typ av tak och golvbeläggning du väljer har också betydelses för hur lång säsong du kan ha i ditt uterum. Många modeller av uterum går alltså att få antingen som enkelt sommarrum, ett rum du kan vistas i vår till höst eller som fullisolerad vinterträdgård.

Att säga exakt hur mycket en vinterträdgård kommer att kosta är svårt. Själva grundstommen kan du få från cirka 50.000 kr och uppåt, men sedan tillkommer markarbeten, hantverkare, golv, uppvärmning och så vidare. Går du i uterums- eller vinterträdgårdsbryderi är det klokt att tala med ett par olika tillverkare och be om råd. Glöm heller inte att ta med dig en ritning på huset, då kan du få hjälp både med att välja en typ som passar till just ditt hus arkitektur, samt förslag på bästa placering. Det är också bra om du vet vilken typ av mark ditt hus står på eftersom markarbetena kan variera mycket i pris.

Fördelar sommarrum

 • Relativt billigt
 • Går ofta att montera själv
 • Kräver ingen uppvärmning
 • Kan fungera som förråd för exempelvis redskap och de flesta utemöbler på vintern.
 • Bygglov behövs inte om uterummet betraktas som fristående och inte är större än 15 kvm golvyta.

Nackdelar sommarrum

 • Går bara att vistas i under den varma delen av året.
 • Läcker energi och värme vintertid.
 • Kan bli mycket varmt på sommaren.
 • Oisolerat glas får lättare imbildning vid kall väderlek.
 • Textil och känsliga utemöbler kan drabbas av mögel om uterummet blir mycket fuktigt vid väderomslag.

Fördelar vinterträdgård

 • Går att vistas i året om
 • Känsliga växter kan övervintra
 • Odlingssäsongen kan starta tidigare
 • Isoleringen skyddar även mot hetta sommartid.
 • Golvvärme kan installeras
 • Räknas inte som bostadsyta, trots att det är ett extrarum.
 • Kan möbleras med vanliga möbler.

Nackdelar vinterträdgård

 • Relativt kostsamt
 • Svårare att montera själv
 • Kräver grundarbete
 • Bygglov behövs oftast

Vinterträdgårdar att drömma om:
Med en braskamin kan du få mysig värme, men för bäst värmeekonomi bör uterummet vara välisolerat som denna vinterträdgård. Foto Santex.

Ett riktigt rejält tilltagen vinterträdgård med plats för hela, tjocka släkten. Foto Novoroom.

Ibland är det svårt att veta var gränsen går mellan fristående uterum och friggebod. Denna läckra vinterbonade skapelse "Kungsviken" är hur som helst 17 kvm stor, och kräver därmed bygglov. Foto Novoroom.

En vinterträdgård behöver inte just vara en inomhusträdgård, det kan lika väl vara ett biljardrum eller bara ett extra vardagsrum men vacker utsikt mot trädgården. På bilden Ancora från Classicum.

Och några uterum för sommarbruk att jämföra med:


Ett uterum kan även vara fristående. Santex Rum 81 har kan placeras var som helst, ungefär som ett lusthus. Foto Santex.

Nyhet från Skånska byggvaror. Excellent S30 har fått sina glaspartier i säkerhetsglas belagda med ett särskilt oxidskikt som ger 30 procent bättre värmekomfort än vanligt enkelglas. Detta ger både bättre värmeekonomi och längre säsong. Foto Skånska byggvaror.

Stort och funktionellt sommarrum, perfekt för att slippa regn, insekter och ta udden av den värsta nattkylan på midsommarfesten och kräftskivan. Foto Willab Garden.
Annons
26 mars 2010

1 Kommentarer

2015-02-10
AM
0

Bygga hus - ur en husbyggares dagbok 9

Ett av sovrummen. Vardagsrummet. Vardagsrummet. Fönsterdetalj. Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide! Söker du...

0

Bygga hus - ur en husbyggares dagbok 4

Nu är det dags för taket att komma på plats. Hur ska detta gå?

0

Byga hus - ur en husbyggares dagbok 3

Ur Ulrika och Johnnys dagbok:

0

Bygga eget hus

Att bygga eget hus är för många den ultimata drömmen. Johnny och Ulrika har gjort den till verklighet och här är deras berättelse.

0

Bygga hus - ur en husbyggares dagbok 2

Så här bygger du ett nytt hus. Del 2 i vår serie Bygga hus.

0

Villabarometern

Det har varit en aktiv sommar på bostadsmarknaden vilket fortsätter att driva upp priserna.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons