Annons
I en vinterträdgård kan du odla exotiska växter och mycket grönska i rummet gör att gränsen mellan inne och ute suddas ut. Foto Novoroom.
I en vinterträdgård kan du odla exotiska växter och mycket grönska i rummet gör att gränsen mellan inne och ute suddas ut. Foto Novoroom.

Sommarrum eller vinterträdgård - vad ska jag välja?

Bygga nytt

Ett uterum sätter onekligen guldkant på tillvaron, men ska man slå på stort och satsa på en vinterträdgård?

Annons

Givetvis är tjockleken på plånboken av betydelse när man ska välja uterum, det är oftast i den änden man trots allt får börja sina funderingar. Idag finns färdiga enkla uterum  från runt 20.000 kronor, till lyxiga vinterträdgårdar för flera hundra tusen. Men, som alltid när det gäller större investeringar, ska man inte låta snålheten bedra visheten, heller inte köpa mer än man egentligen behöver.

Tänk funktion

Den viktigaste frågan att ställa sig är förstås VAD man vill använda sitt uterum till. Ska det mest fungera som en altan med tak och väggar, en plats för fika och umgänge under sommaren, kanske med ett hörn för att driva upp plantor, räcker ett uterum med enkelglas långt. Vill du värma upp ett oisolerat uterum kan infravärme vara en lösning om den inte används för ofta, det är ofta en stor energitjuv. Brasvärme kan också fungera, men tala med skorstensfejarmästaren innan du bestämmer dig så att du är säker på att det passar i just ditt uterum.

Vinterträdgård = extrarum

Vill du däremot använda ditt uterum mer som en tillbyggnad, ett rum ni kan vistas i året runt, är det en vinterträdgård du ska satsa på. En vinterträdgård har full isolering i tak, väggar och golv, här kan du också installera golvvärme. Mellan de båda ytterligheterna finns givetvis flera steg, med glaspartier i varierande grad av isoleringsförmåga. Glaspartiernas kvalitet är den viktigaste faktorn, men vilken typ av tak och golvbeläggning du väljer har också betydelses för hur lång säsong du kan ha i ditt uterum. Många modeller av uterum går alltså att få antingen som enkelt sommarrum, ett rum du kan vistas i vår till höst eller som fullisolerad vinterträdgård.

Att säga exakt hur mycket en vinterträdgård kommer att kosta är svårt. Själva grundstommen kan du få från cirka 50.000 kr och uppåt, men sedan tillkommer markarbeten, hantverkare, golv, uppvärmning och så vidare. Går du i uterums- eller vinterträdgårdsbryderi är det klokt att tala med ett par olika tillverkare och be om råd. Glöm heller inte att ta med dig en ritning på huset, då kan du få hjälp både med att välja en typ som passar till just ditt hus arkitektur, samt förslag på bästa placering. Det är också bra om du vet vilken typ av mark ditt hus står på eftersom markarbetena kan variera mycket i pris.

Fördelar sommarrum

 • Relativt billigt
 • Går ofta att montera själv
 • Kräver ingen uppvärmning
 • Kan fungera som förråd för exempelvis redskap och de flesta utemöbler på vintern.
 • Bygglov behövs inte om uterummet betraktas som fristående och inte är större än 15 kvm golvyta.

Nackdelar sommarrum

 • Går bara att vistas i under den varma delen av året.
 • Läcker energi och värme vintertid.
 • Kan bli mycket varmt på sommaren.
 • Oisolerat glas får lättare imbildning vid kall väderlek.
 • Textil och känsliga utemöbler kan drabbas av mögel om uterummet blir mycket fuktigt vid väderomslag.

Fördelar vinterträdgård

 • Går att vistas i året om
 • Känsliga växter kan övervintra
 • Odlingssäsongen kan starta tidigare
 • Isoleringen skyddar även mot hetta sommartid.
 • Golvvärme kan installeras
 • Räknas inte som bostadsyta, trots att det är ett extrarum.
 • Kan möbleras med vanliga möbler.

Nackdelar vinterträdgård

 • Relativt kostsamt
 • Svårare att montera själv
 • Kräver grundarbete
 • Bygglov behövs oftast

Vinterträdgårdar att drömma om:
Med en braskamin kan du få mysig värme, men för bäst värmeekonomi bör uterummet vara välisolerat som denna vinterträdgård. Foto Santex.

Ett riktigt rejält tilltagen vinterträdgård med plats för hela, tjocka släkten. Foto Novoroom.

Ibland är det svårt att veta var gränsen går mellan fristående uterum och friggebod. Denna läckra vinterbonade skapelse "Kungsviken" är hur som helst 17 kvm stor, och kräver därmed bygglov. Foto Novoroom.

En vinterträdgård behöver inte just vara en inomhusträdgård, det kan lika väl vara ett biljardrum eller bara ett extra vardagsrum men vacker utsikt mot trädgården. På bilden Ancora från Classicum.

Och några uterum för sommarbruk att jämföra med:


Ett uterum kan även vara fristående. Santex Rum 81 har kan placeras var som helst, ungefär som ett lusthus. Foto Santex.

Nyhet från Skånska byggvaror. Excellent S30 har fått sina glaspartier i säkerhetsglas belagda med ett särskilt oxidskikt som ger 30 procent bättre värmekomfort än vanligt enkelglas. Detta ger både bättre värmeekonomi och längre säsong. Foto Skånska byggvaror.

Stort och funktionellt sommarrum, perfekt för att slippa regn, insekter och ta udden av den värsta nattkylan på midsommarfesten och kräftskivan. Foto Willab Garden.
Annons
26 mars 2010

1 Kommentarer

2015-02-10
AM
0

Vi har gjort om allt!

En trädstam i köket är snart det enda som återstår av Ulf och Annies 30-talsvilla. Barnen kände inte ens igen sig i huset de bott i hela sitt liv när...

0

Jag & huset - Adam Alsing

Adam Alsing, programledare i TV4 och Mix Megapol.

0

Krönika: Att sälja eller inte sälja

Är villapriserna på väg upp eller ned? Ingen kan vara säker, men här får du hjälp att bilda dig en egen uppfattning.

0

Krönika: Gott förhandlingsläge

Äntligen har spelreglerna för villaägarna klarnat. Nu vet vi hur det blir med både boräntan och skattereglerna.

0

Om villan får rösta!

Allians eller rödgrönt? Hur ska vi rösta i höst om vi låter villan få avgöra? Vi frågade Villapanelen. Här är vår unika undersökning.

0

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

1

Jag & huset - Jonas Jonasson

Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

0

Kan du din Rut och Rot?

Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

0

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons