Annons
Att låta takfirman forsla bort det gamla takteglet kan kosta 2 500 kronor. Kanske kan du sälja det på Blocket istället och både slippa jobbet och tjäna en slant?
Att låta takfirman forsla bort det gamla takteglet kan kosta 2 500 kronor. Kanske kan du sälja det på Blocket istället och både slippa jobbet och tjäna en slant? Foto: Susann Gson Engqvist

Sommarens bästa projekt är - jobbet du inte behöver göra själv!

Bygga nytt

Att göra något själv kan vara en riktig kick för egot, och ofta även för plånboken. Men många gånger verkar det enklare än vad det egentligen är och slutresultatet blir halvfärdiga projekt och sura miner. Välj klokt i sommar.

Annons

Vingla på skylift för att måla huset...

...eller lära barnen vindsurfa i sommar - det är frågan...

Att anlita en hantverkare för något man tycker att man egentligen borde klara att göra själv, kan kännas svårt för somliga, både för självkänslan och plånboken. Men innan man startar sitt semesterprojekt kan det vara klokt att fundera och diskutera igenom vad det verkligen innebär för hela familjen. Är vi överens om att vi vill klättra på stegar och trampa runt bland målarburkar hela semestern? Kan vi verkligen tapetsera tillsammans, utan att bli osams över hur det ska göras på bästa sätt? Och hur blir det med barnen? Kan vi jobba effektivt med dem hemma, eller behöver vi barnvakt? Kommer en av oss ha totalansvar för allt annat som har med hem och familj att göra under tiden, och vill vi ha det så? Och sist men inte minst; Har vi verkligen den tid och kunskap som krävs för att göra detta? Vissa projekt, som till exempel att ta ned träd eller lägga om taket, kan även innebär att någon i familjen kommer att vara orolig för att den som gör jobbet kan skada sig under arbetes gång, vilket kan vara nog så påfrestande.

Ett projekt åt gången

Okunskap, tidsbrist eller begränsad erfarenhet gör ofta att Gör-Det-Själv-projekt både tar betydligt längre tid och bli dyrare än vad man hade tänkt från början. Det är heller inte helt ovanligt att man inte når riktigt hela vägen fram. Skämtsamt brukar man säga att 90 procent av jobbet görs på 10 procent av tiden, de övriga 10 procenten arbetsinsats utgörs av det där allra sista som tenderar att aldrig bli klart; att såga till den svåra listen i hörnet, kitta fönstret högst upp eller göra sista strykningen i taket.

- Ett misstag många gör är att man drar igång ett för stort projekt, eller flera samtidigt, berättar Lars Johannson, byggnadsingenjör och tekniker hos Villaägarnas Riksförbund.

- Visst kan man spara pengar på att göra jobbet själv, men man överskattar ofta sin snabbhet. Det är sällan ett projekt går spikrakt från start till mål, ofta inträffar oförutsedda saker under arbetets gång, problem som kan vara svåra att lösa för en lekman.

Ta hjälp med vissa delar av jobbet

Ett tips som Lars Johansson gärna delar med sig av är att göra så mycket som möjligt av exempelvis förberedelser och efterarbete själv, och överlåta de mer krävande delarna av arbetet till proffsen. Att riva köket, tvätta fasaden, städa och köra bort skräp kräver inga fackkunskaper, men är något man annars får betala för.


Lars Johansson arbetar som byggnadstekniker på Villaägarnas Riksförbund. Han renoverar gärna själv, men tar det lugnt, ett rum om året tycker han är lagom.

 En hantverkare kan kosta allt från 250 till 800 kronor i timmen, främst beroende på var du bor, ju närmare storstad desto dyrare.

- Det kan faktiskt också löna sig att köpa exempelvis virket själv, konstaterar Lars Johansson.

- Visserligen har snickaren ofta rabatt på brädgården, men du får betala för resorna till och från och tiden han eller hon spenderar där. Har du möjlighet att vara "springschas" och sköta inköp och eventuella kompletteringar och låta snickaren arbeta effektivt, kan du spara en hel del pengar, avslutar Lars Johansson.

Har du tur kan du få tag på en hantverkare som faktiskt kan tänka sig att du är med som handräckning eller låter dig exempelvis skruva altanen efter att plankorna sågats till och lagts på plats. Det kan du spara många timmars betalt arbete på, samtidigt som du kan känna dig trygg för att altanen är korrekt konstruerad. Med en seriös hantverkare som ansvarig för projektet garanteras du även att projektet slutförs i tid, ett slutdatum ska man alltid ha med när man skriver avtal. Får du möjlighet att vara med lär du dig dessutom massor, men var ödmjuk och ifrågasätt inte hantverkarens kompetens eller metoder i onödan, det skapar bara irritation. En hantverkare arbetar sällan lika noga med smådetaljer som en duktig hemmafixare, så är det bara, bland måste man kompromissa lite, för att bli färdig inom rimlig tid.

Annons

Ta in offerter i alla fall

Men visst kan gemensamma projekt stärka samhörigheten också, och många av oss med kontorsarbeten tycker om att arbeta med händerna på semestern. Men även om du - och resten av familjen - är övertygade om att ni vill göra jobbet själva, kan det vara klokt att ta in några offerter från seriösa och kompetenta företag innan ni börjar. Kanske kan det trots allt vara skönt att överlämna vissa bitar till proffsen, har ni möjlighet att utnyttja ROT-avdraget kanske det inte blir så dyrt att ta hjälp som ni först trodde. Då får ni tid över att göra annat på semestern - också. För som sagt: Med riktiga proffs blir det färdigt. Korrekt utfört. I tid. Och det har du all rätt att kräva, eftersom du faktiskt betalar för jobbet.

Kanske kan ni då istället satsa på något mindre projekt som ni kan göra för ert höga nöjes skull, inte för att det måste göras, och som kan avslutas med flaggan i topp!

Några prisexempel (från Stockholmstrakten, priserna kan skilja avsevärt)

Nedan följer några mycket ungefärliga prisexempel, men priserna kan skilja avsevärt beroende både på var i landet du bor och i vilket skick ditt hus är. Även kvaliteten på materialet kan variera, var därför noga med att verkligen kontrollera vad du får för pengarna och vilka kostnader som eventuellt tillkommer. Det är också din skyldighet att se till att du verkligen får göra ROT-avdrag för den tjänst du beställer.   

 • Takläggning, cirka 100 kvm. 6-8 arbetsdagar. Pris efter ROT-avdrag 475 kr/kvm (inkl moms och material, även takpannorna)
 • Ommålning och skrapning av 1 1/2-plans trähus, Cirka 7 arbetsdagar. Pris efter ROT-avdrag 30 000 kr. (inkl moms och material)
 • Slipning och lackning av parkettgolv, cirka 4 500 kr för 35 kvadratmeter efter ROT-avdrag.
 • Bortforsling och städning efter målning 600 kr/tim Bortforsling av gammalt taktegel 2 500 kr (container).

TIPS! Bor du i ett område där flera hus har samma renoveringsbehov kan ni ta in en gemensam offert, det kan pressa priset rejält. Eller så hjälper ni varandra så att ni kan arbeta mer effektivt och rationellt.

15 juni 2011
 
Annons
Mer om Bygga nytt

Jag & huset - Maria Montazami

Bygga nytt Maria Montazami. Aktuell med: Hollywoodfruar på TV3 säsong 4

Att längta bort. Eller till: Krönika Annika Marklund

Bygga nytt Men alltså, hur känns det egentligen? Att flytta till ett ställe som är så… litet?” Samma fråga, om och om igen. Snart har alla jag känner ställt den....

Passivhus blir byggnorm på sikt

Bygga nytt Allt fler småhusleverantörer har energieffektiva hus i sina kataloger. Det visar en färsk marknadsöversikt från Energimyndigheten och det står klart...

9 frågor om gåvor och arv

Bygga nytt Vi får många frågor som handlar om gåvor och arv. Ingrid Kindahl, ekonomiskribent och Vi i Villas ekonomiexpert hjälper till att reda ut begreppen.

Jag & huset - Peter Barlach

Bygga nytt Peter Barlach, Vi i Villas egen vardagsrumstrubadur. Aktuell med: Fifteen Love, en kritikerrosad ungdomsroman

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

Jag & huset - Jonas Jonasson

Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Kan du din Rut och Rot?

Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons