Annons

Smarta sidan - Nytt år - ny ekonomi!

Bygga nytt

Januari är en bra månad för översyn av ekonomin. Här är de viktigaste råden som gör 2008 till ett lyckat privatekonomiskt år.

Annons

Låna smart.

Ett bra sätt att få bättre ekonomi är att då och då gå igenom sina boendekostnader.

Som bolåntagare brottas man med den eviga frågan - bunden eller rörlig ränta? Lösningen är ofta att dela upp lånet. Om du är osäker på hur du ska göra: Ha halva lånet rörligt och andra hälften bundet. Eller hälften bundet i två år och hälften i fem år.

Om du anser att du har råd att ligga rörligt är det smart att se vad exempelvis ett tvåårigt bundet lån kostar. Räkna ut mellanskillnaden mellan det och det rörliga, och använd den summan till att amortera extra. På det viset minskar lånet snabbare.

Samla också ihop dina övriga smålån, gå till banken och försök lösa dem genom att lägga in dem i bostadslånet. Den räntan är nästan alltid den lägsta du kan få.

Full koll på elen.

Elpriset är nästa stora post i hushållsekonomin. Se till att ha ett avtal, annars betalar du det elpris som elbolaget tycker är bra - och det är högt.

Försök sänka din elkonsumtion. Dags att täta fönster och dörrar, sätta in lågenergilampor och "snålstril" på duschen.

Se också upp för smyghöjt sophämtningspris. Numera är det vanligt att sophämtningstaxan bestäms av sopornas vikt. Därför är det viktigt att slänga så lite som möjligt i soppåsen. Alternativen är kompostering, källsortering eller dela kärl med grannen.

Rätt försäkring till rätt pris.

Försäkringar är en annan stor utgift för de flesta hushåll. Om du tar in offerter för exempelvis en hemförsäkring, kommer du att få många olika prisförslag. Villkoren skiljer sig mycket åt, så det gäller att läsa det finstilta. Den "billiga" hemförsäkringen kan exempelvis undanta vattenskador - samtidigt som just översvämningar och andra läckage tillhör de vanligaste skadorna på ett hus.

Leta billiga bilförsäkringar är ju inte det roligaste man kan ägna sig åt. Men faktum är att premierna och villkoren skiljer sig så mycket att det lönar sig. Ompröva ditt val av bolag varje år, när det gamla avtalet går ut. Det är inte säkert att det som var bäst förra året håller måttet även i år.

Guide: Så förhandlar du med banken

  • Var alltid väl förberedd och ha ordning på pappren. Presentera gärna egna kalkyler.
  • Skapa en god relation med din bankkontakt. Det mänskliga mötet är viktigare än någonsin i dessa internetbanktider.
  • Försök aldrig mörka dina utgifter. Det kan bara sluta på två sätt: antingen avslöjas du direkt, eller så spricker din lånekalkyl och du får svårt att betala räntorna. I båda fallen är du en förlorare.
  • Erbjud dig att bli helkund i banken, dvs flytta över familjens alla konton och sparande.
  • Spela ut bankerna mot varandra. Det fungerar bättre än vad bankerna själva vill erkänna.
  • Kom ihåg att den rabatt du fick när du tecknade lånet försvinner när det ska skrivas om. Då måste du gå en ny match med banken.

Smarta sidan är ett samarbete mellan Vi i Villa och Compricer.se som är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. På Compricer.se kan du som konsument enkelt och helt gratis jämföra pris och villkor på bolån, privatlån, sparande, aktiehandel, kreditkort, bredband, digitalteve, telefoni, el och försäkringar.

Annons

Har du nyligen städat upp i ekonomin?


Namn: Gun Svensson
Ålder: 68 år
Yrke: Pensionär
Bor: Markaryd
Familj: Gift
Ja, till exempel har vi bytt el- och telefonbolag, vi har sett till så att vi har fått de mest ekonomiska villkoren. Men visst kan jag tänka mig att se över fler delar i ekonomin.

Namn: Ove Ottosson
Ålder: 66 år
Yrke: Konstnär
Bor: Åsa
Familj: Gift, utflugna barn
Ja, Vi har sett över våra lån med hjälp av en rådgivare från vår bank. Vi har även sett över vilka el- och telefonleverantörer som passar oss.


Namn: Marianne Ask
Ålder: 60 år
Yrke: Arbetar på förskola
Bor: Lund
Familj: Gift
Ja, jag har jobbat på bank i 34 år så vi städar varje månad. Då går vi igenom allt. Varje månad sätter vi även av pengar till villakostnader.

Namn: Ann-Christine Johansson
Ålder: 68 år
Yrke: Pensionär
Bor: Bjärnum
Familj: Gift
- Vi försöker, man söker ju fördelaktiga erbjudanden hela tiden. Till exempel hade vi olja tidigare men nu har vi bytt till luftvärmepump och det har vi sparat pengar på.

Text och foto: Sophia Lindholm

02. januari 2008
 
Annons
Mer om Bygga nytt

Vi har gjort om allt!

Bygga nytt En trädstam i köket är snart det enda som återstår av Ulf och Annies 30-talsvilla. Barnen kände inte ens igen sig i huset de bott i hela sitt liv när de såg gamla bilder!

Jag & huset - Adam Alsing

Bygga nytt Adam Alsing, programledare i TV4 och Mix Megapol.

Krönika: Att sälja eller inte sälja

Bygga nytt Är villapriserna på väg upp eller ned? Ingen kan vara säker, men här får du hjälp att bilda dig en egen uppfattning.

Krönika: Gott förhandlingsläge

Bygga nytt Äntligen har spelreglerna för villaägarna klarnat. Nu vet vi hur det blir med både boräntan och skattereglerna.

Om villan får rösta!

Bygga nytt Allians eller rödgrönt? Hur ska vi rösta i höst om vi låter villan få avgöra? Vi frågade Villapanelen. Här är vår unika undersökning.

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

Jag & huset - Jonas Jonasson

Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Kan du din Rut och Rot?

Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons