Annons

Små hus för stora tankar

Bygga nytt

Gästhus, tankestuga, kärleksnäste, festlokal eller förråd - lusthuset har många användningsområden. Här visar vi några olika, mindre lusthus i byggsats under 50 000 kronor.

Annons


Bara namnet gläder och inspirerar till nya projekt. Glada lustan finns i två storlekar, 5,7 kvm och 10 kvm. Den mindre storleken är 8-kantigt och har en vägghöjd på 203 cm. Att montera Glada lustan tar för två personer cirka en arbetsdag. Pris från cirka 31 995 kr. Tolsta Fritid. Foto Bo Appeltofft

Kärt barn har många namn. Fåfänga, eremitage, och rundtempel är några av de benämningar som lusthuset haft under sin 400-åriga historia. I slutet av 1800-talet som började man tillverka och sälja lusthus i byggsats och på det sättet säljs de flesta lusthus än i dag.

Vad ska man då ha ett lusthus till? Ja, det finns förmodligen lika många svar som lusthus, men en anledning kan vara att man behöver ett lättstädat rum för oväntat besök. Eller ett uterum med bra ljus som dessutom är en prydnad i trädgården.

Placera inte i solgass

Det är luftvolymen som avgör hur snabbt det går att värma alternativt kyla ett rum. Ett större lusthus tar längre tid att värma upp av solen och blir behagligare att vistas i än ett litet som kan bli hett på kort tid. Därför är det viktigt att tänka på sidohöjden om du väljer ett mindre lusthus under cirka 18 kvadratmeter. Med många öppningsbara fönster har du större möjligheter till ventilation.

- Om du har ett litet lusthus bör du sträva efter att placera det på en skuggig plats där solen lyser morgon och kväll. Om du placerar lusthuset i gassande söderläge kommer du att få ett hett uterum där det snabbt blir jobbigt att vistas, säger Ulf Secher på Classicum.

Förbered marken rätt

Ett lusthus behöver en god markberedning. Vad som är en lämplig beredning kan skilja lokalt så ta reda på vad som står i de lokala byggrådsreglerna. Det kan behövas plintar eller en gjuten platta så rådgör med tillverkaren vad som lämpar sig bäst för just dina markförhållanden.


Lusthuset Mona är 5,2 kvm och har en invändig takhöjd om 2,76 m. Lusthuset finns även i en större variant på 8,2 kvm. Pris från cirka 21 900 kr. Mona tar cirka en dag för två personer att montera. Gräs-Torpstugan.


För den lilla trädgården. Cardinal är ett 6-kantigt lusthus om 6 kvadratmeter, som även kan användas som växthus. Cardinal har en diameter på 3,1 m och en sidohöjd på 2,07 m. Detta lusthus tar cirka två dagar för två man att montera. Pris från cirka 22 000 kr. Classicum.


Det här lusthuset är 8 kvm i en 8-kantig form med papptak. Varje sektion är cirka 130 cm bred och höjden från golv till tak cirka 270 cm. En sektion är försedd med pardörr och alla sju fönster går att öppna. Pris 34 900 kr inklusive frakt. Skånska lusthus.

Köpinformation:
Classicum 040-40 51 90
Gräs-Torpstugan 0514-310 10
Skånska lusthus 0451-220 50
Tolsta Fritid 0650-56 03 59
Woxnadalens Lusthus 0271-346 21

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
8 maj 2003

0 Kommentarer

0

Så blir du Sveriges bästa granne

Sveriges bästa grannar, pappa Ulf Skoog, mamma Ewa Magnusson och barnen John och Ida, berättar hur du blir nästa Sveriges bästa granne.

0

Drömaltaner

Stort eller litet. Sten eller trä? Det spelar egentligen ingen roll — men ett är säkert. En altan behöver man. För att leka, festa och vila på. Spana...

1

15 steg till ett miljövänligare villaliv

Att vara miljösmart är ofta också synonymt med att vara ekonomiskt klok. Här får du 15 enkla tips att följa.

0

Ny i Villa!

Vi i Villa gratulerar dig till ditt bostadsval! Som nybliven villaägare kanske du inte har kommit i kontakt med Vi i Villa och viivilla.se tidigare....

0

Vi är Sveriges bästa grannar 2006

Tävlingen avgjord! Sveriges bästa granne är utsedd! De heter Ulf och Ewa och de bor i Bispgården.

0

Hur blir det 2007?

Ökande framtidstro i kombination med ett fortsatt lågt utbud kan leda till fortsatt uppgång på fastighetsmarknaden under 2007.

1

Välj rätt hus

Går du i nybyggartankar? Besök Nybygget – en samlingsplats för olika visningshus.

0

Köpa hus på osäker marknad

Ibland måste man förändra sitt boende, vare sig marknaden är på topp eller inte. Vår expert Titti Öhrn, kundombundsman på Mäklarsamfundet, ger goda råd...

0

Ledare: Nu satsar vi på Vi i Villa!

2012 blir ett spännande år för oss. Vi kommer oftare, vi har nya satsningar och – EN HELT NY TIDNING!

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons