Annons

Små hus för stora tankar

Bygga nytt

Gästhus, tankestuga, kärleksnäste, festlokal eller förråd - lusthuset har många användningsområden. Här visar vi några olika, mindre lusthus i byggsats under 50 000 kronor.

Annons


Bara namnet gläder och inspirerar till nya projekt. Glada lustan finns i två storlekar, 5,7 kvm och 10 kvm. Den mindre storleken är 8-kantigt och har en vägghöjd på 203 cm. Att montera Glada lustan tar för två personer cirka en arbetsdag. Pris från cirka 31 995 kr. Tolsta Fritid. Foto Bo Appeltofft

Kärt barn har många namn. Fåfänga, eremitage, och rundtempel är några av de benämningar som lusthuset haft under sin 400-åriga historia. I slutet av 1800-talet som började man tillverka och sälja lusthus i byggsats och på det sättet säljs de flesta lusthus än i dag.

Vad ska man då ha ett lusthus till? Ja, det finns förmodligen lika många svar som lusthus, men en anledning kan vara att man behöver ett lättstädat rum för oväntat besök. Eller ett uterum med bra ljus som dessutom är en prydnad i trädgården.

Placera inte i solgass

Det är luftvolymen som avgör hur snabbt det går att värma alternativt kyla ett rum. Ett större lusthus tar längre tid att värma upp av solen och blir behagligare att vistas i än ett litet som kan bli hett på kort tid. Därför är det viktigt att tänka på sidohöjden om du väljer ett mindre lusthus under cirka 18 kvadratmeter. Med många öppningsbara fönster har du större möjligheter till ventilation.

- Om du har ett litet lusthus bör du sträva efter att placera det på en skuggig plats där solen lyser morgon och kväll. Om du placerar lusthuset i gassande söderläge kommer du att få ett hett uterum där det snabbt blir jobbigt att vistas, säger Ulf Secher på Classicum.

Förbered marken rätt

Ett lusthus behöver en god markberedning. Vad som är en lämplig beredning kan skilja lokalt så ta reda på vad som står i de lokala byggrådsreglerna. Det kan behövas plintar eller en gjuten platta så rådgör med tillverkaren vad som lämpar sig bäst för just dina markförhållanden.


Lusthuset Mona är 5,2 kvm och har en invändig takhöjd om 2,76 m. Lusthuset finns även i en större variant på 8,2 kvm. Pris från cirka 21 900 kr. Mona tar cirka en dag för två personer att montera. Gräs-Torpstugan.


För den lilla trädgården. Cardinal är ett 6-kantigt lusthus om 6 kvadratmeter, som även kan användas som växthus. Cardinal har en diameter på 3,1 m och en sidohöjd på 2,07 m. Detta lusthus tar cirka två dagar för två man att montera. Pris från cirka 22 000 kr. Classicum.


Det här lusthuset är 8 kvm i en 8-kantig form med papptak. Varje sektion är cirka 130 cm bred och höjden från golv till tak cirka 270 cm. En sektion är försedd med pardörr och alla sju fönster går att öppna. Pris 34 900 kr inklusive frakt. Skånska lusthus.

Köpinformation:
Classicum 040-40 51 90
Gräs-Torpstugan 0514-310 10
Skånska lusthus 0451-220 50
Tolsta Fritid 0650-56 03 59
Woxnadalens Lusthus 0271-346 21

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
8 maj 2003

0 Kommentarer

0

Vi har gjort om allt!

En trädstam i köket är snart det enda som återstår av Ulf och Annies 30-talsvilla. Barnen kände inte ens igen sig i huset de bott i hela sitt liv när...

0

Jag & huset - Adam Alsing

Adam Alsing, programledare i TV4 och Mix Megapol.

0

Krönika: Att sälja eller inte sälja

Är villapriserna på väg upp eller ned? Ingen kan vara säker, men här får du hjälp att bilda dig en egen uppfattning.

0

Krönika: Gott förhandlingsläge

Äntligen har spelreglerna för villaägarna klarnat. Nu vet vi hur det blir med både boräntan och skattereglerna.

0

Om villan får rösta!

Allians eller rödgrönt? Hur ska vi rösta i höst om vi låter villan få avgöra? Vi frågade Villapanelen. Här är vår unika undersökning.

0

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

1

Jag & huset - Jonas Jonasson

Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

0

Kan du din Rut och Rot?

Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

0

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons