Annons

Se över huset - 27 punkter inför vintern

Bygga nytt

Detta bör du hålla koll på inför vintern! På så sätt slipper du ut och laga trasiga tak i -20 grader och snålblåst!

Annons

Det kan lätt uppstå småskador på husfasaden. Om du inte lagar dem i tid kan de förvärras under vintern och det hela slutar med att du får kosta på omfattande och dyra reparationer. Ofta är det för sent att göra något åt skadorna när den kallaste årstiden väl är här.

Att fixa skavankerna går inte när det snöar, regnar eller slaskar. Därför bör du se över både huset, ev. friggebod etc och trädgården medan tid är.

Tak

Innertak (1) Kontrollera taket inifrån - om det är möjligt - t ex under ett ösregn. Eller kika efter i kryputrymmena om det är fuktigt där.

Nockar (2). Är taknocken och snednockarna, som sitter längs takets sidor och är riktade nedåt, täta? Annars riskerar du att yrsnö kan tränga in.

Papp eller täckplåtar (3). Är de otäta eller spruckna? Täta omkring skorstenen och ventilationsrören med byggsilikon eller gummifogmassa och en vanlig fogpistol. Kring kupor och takfönster använder du också byggsilikon eller asfalttejp.

Skorsten (4). Finns lösa eller vittrade fogar? Skrapa ur de lösa fogarna och ev. sprickor. Fyll dem med murbruk, så slipper du risken för frostsprängning.

Takpannor (5). Är taket tätt?

Vattbrädor eller droppnäsor (6). Sitter de fast och är hela? Är de av trä bör du annars byta ut dem. Täta dem med byggsilikon om de är av metall.

Vindskenor och lister (7). Sitter de t ex längs med hängrännorna fast ordentligt? Fäst dem annars med spik eller skruv. Se också över färgen eller impregneringen.

Annons

Fasader och gavlar

Fogar och täcklister (8). Är de spruckna, ruttna eller inte helt täta? Använd fogpistolen och foga om dem.

Färg och impregnering (9). Är färgen och impregneringen som den ska vara på fönster och dörrar? Skrapa bort lös färg och grundbehandla med olja innan du målar om.

Fönster (10). Är de täta? Går de att stänga ordentligt? Finns det början till röta eller brist på färg och impregnering på fönstrets bågunderstycke eller i karmunderstycket?
Har en bit av karmen ruttnat, kan du ta bort den med ett stämjärn, och sätta dit en ny bit trä med vattenfast lim.
Byt ut löst kitt och spruckna rutor, liksom punkterade termorutor.
Använd linoljekitt till tvåglasfönster, om du ska måla med alkydfärg, akrylkitt om du målar med akrylatfärg.
Byt ut uttorkade, spruckna eller ruttna fönsterlister mot nya av kärnvirke, plast eller aluminium, så att inte väta tränger in i fönsterkarmen. Att sätta på nya tätningslister kan ge bättre värmeekonomi.

Fönsterhakar och -bleck (11). Sitter alla fönsterhakar ordentligt i bågar och karmar? Är fönsterblecken hela, och hur ser det ut under dem? Är fogen mellan bleck och fönster intakta?
Om undersidan inte sluter tätt till fasaden, eller det saknas en fog, kan du använda lagningsmurbruk. Tillsätt bara vatten till torrbruket, så är det klart att använda.

Panel (12). Sitter fasadpanelen löst? Har brädor lossnat? Flagnar färgen?
Fäst dem. Byt ut ev spruckna eller rötangripna brädor.

Puts och murverk (13). Finns det sprickor och lös puts eller lösa fogar?
Laga med nytt bruk. Om fogarna är grå och gamla kan du färga in det nya bruket med lite av det mörka slam som ligger i hängrännan.

Trappor och räcken (14)
Kontrollera trappor och räcken. Finns det sprickor i betongtrappan, måste du reparera dem. Är trätrappans steg hela och friska? Smutsiga eller algtäckta steg kan bli hala vid regn eller frost, och de är dessutom väldigt svåra att få bort snö ifrån. Är räcket målat och fritt från rost- eller rötangrepp.

TV-antenn och parabol (15)
Kolla TV-antennen och parabolen. Är alla skruvar och beslag ok. Var extra uppmärksam om antenn eller beslag har fästs på skorsten eller gavel.

Utomhusbelysning (16)
Sitter den fast ordentligt? Har lampan en stor kupa kan den blåsa av. Dra åt skruvarna som håller kupan på plats. Och de som lampan sitter fast i väggen med.

Ytterdörr (17)
Är den tät? Är tröskeln nedsliten? Använd tätningslister.

Hängrännor (18).
Rensa dem från löv och skräp. Kontrollera att regnvattnet rinner ohindrat genom dem genom att längst bort från stuprören hälla vatten i dem. Annars måste du lyfta hållarna, så att det blir rätt fall.

Vinkelrännor (19). Är de täta?
Reparera ev. hål t ex med asfalttejp.

Stuprör (20).
Rensa från löv och skräp och skölj igenom dem. Rensa också avloppsbrunnen undertill. Montera gärna en bladsil i hängrännan, så slipper du i fortsättningen få stopp i rören.

Tomt och trädgård

Färg m m (21)
Har du färg, lacker, träskydds-, insekts- och ogräsmedel i trädgårdsboden bör du se till att de ställs frostfritt.

Inhägnad (22). Är färg och impregnering på grindar, dörrar och staket OK? Kan du stänga grinden ordentligt?
Olja gångjärnen på grinden och se till att den inte kan blåsa upp och bli förstörd.

Kompost, planteringar (23)
Vänd komposten, täck ömtåliga växter, klipp gräset. Löv på gräsmattan behöver inte räfsas bort, de multnar ner och tillför näring. Inte heller bör du klippa ner överblommade perenner förrän till våren.

Trädgårdsverktyg (24)
Se över verktyg och redskap. Rengör och smörj dem med vanlig motorolja.

Träd och buskar (25)
Ta bort dåliga grenar, så att inte huset blir skadat, om de knäcks under en storm.
Ta bort eller beskär buskar, som står för tätt inpå stuprör eller fasad.

Vattenkranar etc (26)
Töm alla utomhuskranar. Töm även trädgårdsslangen och rulla ihop den. Häll lite rostskyddsvätska i vattenlåset om du har en avloppsbrunn eller en vask i friggebod eller uthus.. Töm ev. högtryckstvätt på vatten eller ställ den frostfritt i källaren.

Ved (27)
Täck över ved, som du torkar utomhus. Se till att det kommer in luft till den, så att fukt ventileras bort.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001

0 Kommentarer

0

Vi har gjort om allt!

En trädstam i köket är snart det enda som återstår av Ulf och Annies 30-talsvilla. Barnen kände inte ens igen sig i huset de bott i hela sitt liv när...

0

Jag & huset - Adam Alsing

Adam Alsing, programledare i TV4 och Mix Megapol.

0

Krönika: Att sälja eller inte sälja

Är villapriserna på väg upp eller ned? Ingen kan vara säker, men här får du hjälp att bilda dig en egen uppfattning.

0

Krönika: Gott förhandlingsläge

Äntligen har spelreglerna för villaägarna klarnat. Nu vet vi hur det blir med både boräntan och skattereglerna.

0

Om villan får rösta!

Allians eller rödgrönt? Hur ska vi rösta i höst om vi låter villan få avgöra? Vi frågade Villapanelen. Här är vår unika undersökning.

0

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

1

Jag & huset - Jonas Jonasson

Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

0

Kan du din Rut och Rot?

Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

0

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons