Se över huset - 27 punkter inför vintern

Bygga nytt

Detta bör du hålla koll på inför vintern! På så sätt slipper du ut och laga trasiga tak i -20 grader och snålblåst!

Det kan lätt uppstå småskador på husfasaden. Om du inte lagar dem i tid kan de förvärras under vintern och det hela slutar med att du får kosta på omfattande och dyra reparationer. Ofta är det för sent att göra något åt skadorna när den kallaste årstiden väl är här.

Att fixa skavankerna går inte när det snöar, regnar eller slaskar. Därför bör du se över både huset, ev. friggebod etc och trädgården medan tid är.

Tak

Innertak (1) Kontrollera taket inifrån - om det är möjligt - t ex under ett ösregn. Eller kika efter i kryputrymmena om det är fuktigt där.

Nockar (2). Är taknocken och snednockarna, som sitter längs takets sidor och är riktade nedåt, täta? Annars riskerar du att yrsnö kan tränga in.

Papp eller täckplåtar (3). Är de otäta eller spruckna? Täta omkring skorstenen och ventilationsrören med byggsilikon eller gummifogmassa och en vanlig fogpistol. Kring kupor och takfönster använder du också byggsilikon eller asfalttejp.

Skorsten (4). Finns lösa eller vittrade fogar? Skrapa ur de lösa fogarna och ev. sprickor. Fyll dem med murbruk, så slipper du risken för frostsprängning.

Takpannor (5). Är taket tätt?

Vattbrädor eller droppnäsor (6). Sitter de fast och är hela? Är de av trä bör du annars byta ut dem. Täta dem med byggsilikon om de är av metall.

Vindskenor och lister (7). Sitter de t ex längs med hängrännorna fast ordentligt? Fäst dem annars med spik eller skruv. Se också över färgen eller impregneringen.

Fasader och gavlar

Fogar och täcklister (8). Är de spruckna, ruttna eller inte helt täta? Använd fogpistolen och foga om dem.

Färg och impregnering (9). Är färgen och impregneringen som den ska vara på fönster och dörrar? Skrapa bort lös färg och grundbehandla med olja innan du målar om.

Fönster (10). Är de täta? Går de att stänga ordentligt? Finns det början till röta eller brist på färg och impregnering på fönstrets bågunderstycke eller i karmunderstycket?
Har en bit av karmen ruttnat, kan du ta bort den med ett stämjärn, och sätta dit en ny bit trä med vattenfast lim.
Byt ut löst kitt och spruckna rutor, liksom punkterade termorutor.
Använd linoljekitt till tvåglasfönster, om du ska måla med alkydfärg, akrylkitt om du målar med akrylatfärg.
Byt ut uttorkade, spruckna eller ruttna fönsterlister mot nya av kärnvirke, plast eller aluminium, så att inte väta tränger in i fönsterkarmen. Att sätta på nya tätningslister kan ge bättre värmeekonomi.

Fönsterhakar och -bleck (11). Sitter alla fönsterhakar ordentligt i bågar och karmar? Är fönsterblecken hela, och hur ser det ut under dem? Är fogen mellan bleck och fönster intakta?
Om undersidan inte sluter tätt till fasaden, eller det saknas en fog, kan du använda lagningsmurbruk. Tillsätt bara vatten till torrbruket, så är det klart att använda.

Panel (12). Sitter fasadpanelen löst? Har brädor lossnat? Flagnar färgen?
Fäst dem. Byt ut ev spruckna eller rötangripna brädor.

Puts och murverk (13). Finns det sprickor och lös puts eller lösa fogar?
Laga med nytt bruk. Om fogarna är grå och gamla kan du färga in det nya bruket med lite av det mörka slam som ligger i hängrännan.

Trappor och räcken (14)
Kontrollera trappor och räcken. Finns det sprickor i betongtrappan, måste du reparera dem. Är trätrappans steg hela och friska? Smutsiga eller algtäckta steg kan bli hala vid regn eller frost, och de är dessutom väldigt svåra att få bort snö ifrån. Är räcket målat och fritt från rost- eller rötangrepp.

TV-antenn och parabol (15)
Kolla TV-antennen och parabolen. Är alla skruvar och beslag ok. Var extra uppmärksam om antenn eller beslag har fästs på skorsten eller gavel.

Utomhusbelysning (16)
Sitter den fast ordentligt? Har lampan en stor kupa kan den blåsa av. Dra åt skruvarna som håller kupan på plats. Och de som lampan sitter fast i väggen med.

Ytterdörr (17)
Är den tät? Är tröskeln nedsliten? Använd tätningslister.

Hängrännor (18).
Rensa dem från löv och skräp. Kontrollera att regnvattnet rinner ohindrat genom dem genom att längst bort från stuprören hälla vatten i dem. Annars måste du lyfta hållarna, så att det blir rätt fall.

Vinkelrännor (19). Är de täta?
Reparera ev. hål t ex med asfalttejp.

Stuprör (20).
Rensa från löv och skräp och skölj igenom dem. Rensa också avloppsbrunnen undertill. Montera gärna en bladsil i hängrännan, så slipper du i fortsättningen få stopp i rören.

Tomt och trädgård

Färg m m (21)
Har du färg, lacker, träskydds-, insekts- och ogräsmedel i trädgårdsboden bör du se till att de ställs frostfritt.

Inhägnad (22). Är färg och impregnering på grindar, dörrar och staket OK? Kan du stänga grinden ordentligt?
Olja gångjärnen på grinden och se till att den inte kan blåsa upp och bli förstörd.

Kompost, planteringar (23)
Vänd komposten, täck ömtåliga växter, klipp gräset. Löv på gräsmattan behöver inte räfsas bort, de multnar ner och tillför näring. Inte heller bör du klippa ner överblommade perenner förrän till våren.

Trädgårdsverktyg (24)
Se över verktyg och redskap. Rengör och smörj dem med vanlig motorolja.

Träd och buskar (25)
Ta bort dåliga grenar, så att inte huset blir skadat, om de knäcks under en storm.
Ta bort eller beskär buskar, som står för tätt inpå stuprör eller fasad.

Vattenkranar etc (26)
Töm alla utomhuskranar. Töm även trädgårdsslangen och rulla ihop den. Häll lite rostskyddsvätska i vattenlåset om du har en avloppsbrunn eller en vask i friggebod eller uthus.. Töm ev. högtryckstvätt på vatten eller ställ den frostfritt i källaren.

Ved (27)
Täck över ved, som du torkar utomhus. Se till att det kommer in luft till den, så att fukt ventileras bort.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
14 januari 2001
Mer om Bygga nytt

Jag & huset - Maria Montazami

Bygga nytt Maria Montazami. Aktuell med: Hollywoodfruar på TV3 säsong 4

Att längta bort. Eller till: Krönika Annika Marklund

Bygga nytt Men alltså, hur känns det egentligen? Att flytta till ett ställe som är så… litet?” Samma fråga, om och om igen. Snart har alla jag känner ställt den....

Passivhus blir byggnorm på sikt

Bygga nytt Allt fler småhusleverantörer har energieffektiva hus i sina kataloger. Det visar en färsk marknadsöversikt från Energimyndigheten och det står klart...

9 frågor om gåvor och arv

Bygga nytt Vi får många frågor som handlar om gåvor och arv. Ingrid Kindahl, ekonomiskribent och Vi i Villas ekonomiexpert hjälper till att reda ut begreppen.

Jag & huset - Peter Barlach

Bygga nytt Peter Barlach, Vi i Villas egen vardagsrumstrubadur. Aktuell med: Fifteen Love, en kritikerrosad ungdomsroman

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

Jag & huset - Jonas Jonasson

Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Kan du din Rut och Rot?

Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.