Med flygfoto taget från helikoptern ser man hur nära vattnet huset ligger och bebyggelsen runtomkring.
Med flygfoto taget från helikoptern ser man hur nära vattnet huset ligger och bebyggelsen runtomkring.

Sälj villan med nya metoder

Bygga nytt

Var det länge sedan du köpte ditt hus? Funderar du på att sälja? Höj priset med moderna metoder som flygfoto och styling och försäkra bort kostnaderna för dubbla bostäder.

Den största revolutionen inom mäklarvärlden de senaste åren står givetvis Internet för. Idag kan man hitta i stort sett alla hus och lägenheter till salu på internet, via sajter som Bovision och Hemnet som har alla de stora mäklarna knutna till sig. På Hemnet tar sig över en miljon unika besökare - varje vecka! - en första titt på mängder av objekt, utan att behöva flytta sig ut fläcken. Det är därför mycket viktigt med bilder av hög kvalitet, där ditt hus fotograferats så tilltalande som möjligt, när du ska sälja din bostad. Vissa mäklare erbjuder därför även interaktiva bildvisningar samt två- och tredimensionella ritningar.

Via Internet är det också betydligt enklare att sälja sin bostad helt eller delvis på egen hand. Företag som till exempel Hemonline har ett pris på 23 000 kronor om du visar huset själv, Hemverket erbjuder fasta mäklararvoden från 5 000 kronor. (okt 08)

Men trots dessa möjligheter till Gör-Det-Själv väljer fortfarande det stora flertalet att sälja sitt hus traditionellt, via vanlig mäklare. Men det gäller för mäklarna att vässa sina metoder, så att de sticker ut i konkurrensen.

Höj priset med flygfoto

Ett sådant företag är Zentuvo, som sedan en tid tillbaka erbjuder flygfotografering, upp till en höjd av 100 meter. Som bekant kan man ändra i princip allt på en byggnad och tomt - utom just läget. Med ett fotografi taget från hög höjd ser man omgivningarnas för- och eventuella nackdelar på ett helt annat sätt än med traditionella markbilder.

- Ett bra exempel är hus som ligger nära vatten, men där man inte har direkt sjöutsikt, berättar Magnus Urban, försäljningschef på Zentuvo.
- På en traditionell bild ser man inte att vattnet, som ju ofta är mycket attraktivt, kanske bara ligger ett stenkast bort. På samma sätt kan man få en överblick när det gäller exempelvis, skolor, stora vägar, butiker och närhet till grannar, när det gäller mer ensligt belägna objekt.

Till sin hjälp har man det numera förvärvade företaget Helicopter Wiew, som använder en radiostyrd digitalkamera monterad antingen på teleskopstativ, luftballong eller minihelikopter, beroende på hur omgivningarna ser ut.
- Särskilt för spekulanter som inte känner till området är flygfotografier en oerhörd fördel, konstaterar Magnus Urban.
- Det lockar betydligt fler presumtiva köpare om man kan se miljön runt omkring huset. Även trädgården får man en bättre överblick av.

Främst samarbetar man med mäklare, men tjänsten erbjuds även till privatpersoner. En bild kostar då 1 800 kronor + 1 800 kronor i startavgift, paketpris om tio bilder, 8 900 kronor. (okt 08)


Ett hus till salu fotograferat på traditionellt vis. Snyggt javisst, men man får inte reda på mycket om hur omgivningen ser ut.

Christoffer Skogsmo och Robert Ericsson från Zentuvo/Helicopter Wiew rattar säkert den lilla radiostyrda helikoptern som har kameran monterad framtill.

Höj priset med styling

Många mäklare erbjuder även styling, det vill säga inredningshjälp, av ditt hus - och din trädgård - en tjänst som du givetvis också kan beställa på egen hand. De flesta stylister erbjuder en kostnadsfri, första konsultation, sedan betalar du från cirka 2 000 kronor (goda råd och idéer, skriftligt eller muntligt) och uppåt, beroende på om du bara vill ha hjälp med att möblera om och piffa upp din befintliga inredning (från cirka 5 000 kronor) till näst intill renoveringar, där man både målar och kaklar. Priset varierar beroende på omfattningen. De flesta mäklare verkar vara överens om att styling höjer värdet på bostaden med minst tio procent. Vill du styla på egen hand finns flera bra böcker i ämnet att inspireras av.

Slipp dubbelboendet

Ytterligare bra, nya tjänster för säljare är försäkringar mot dubbla boendekostnader - ofta köper man ju innan man sålt själv - samt stegvis försäljning. Det sistnämnda innebär att mäklaren i förväg letar tänkbara spekulanter, innan ditt hus annonseras ut till försäljning. På samma sätt kan också mäklaren aktivt leta efter din nya bostad enligt dina önskemål, samt hjälpa till med köpet. Alla dessa tre tjänster, i kombination eller var för sig, erbjuds från och med oktober av mäklarhuset HusmanHagberg. Med detta får du i princip en "totalentreprenad" för både din försäljning och ditt nya boende. Mycket praktiskt!

16 oktober 2008
Mer om Bygga nytt

Jag & huset - Maria Montazami

Bygga nytt Maria Montazami. Aktuell med: Hollywoodfruar på TV3 säsong 4

Att längta bort. Eller till: Krönika Annika Marklund

Bygga nytt Men alltså, hur känns det egentligen? Att flytta till ett ställe som är så… litet?” Samma fråga, om och om igen. Snart har alla jag känner ställt den....

Passivhus blir byggnorm på sikt

Bygga nytt Allt fler småhusleverantörer har energieffektiva hus i sina kataloger. Det visar en färsk marknadsöversikt från Energimyndigheten och det står klart...

9 frågor om gåvor och arv

Bygga nytt Vi får många frågor som handlar om gåvor och arv. Ingrid Kindahl, ekonomiskribent och Vi i Villas ekonomiexpert hjälper till att reda ut begreppen.

Jag & huset - Peter Barlach

Bygga nytt Peter Barlach, Vi i Villas egen vardagsrumstrubadur. Aktuell med: Fifteen Love, en kritikerrosad ungdomsroman

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

Jag & huset - Jonas Jonasson

Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Kan du din Rut och Rot?

Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.