Så blir nya ROT-avdraget
Äntligen har regeringen bestämt sig för hur det nya ROT-avdraget ska se ut. Propositionen innehåller två besvikelser: Skattereduktionen för att installera värmepump blir mindre än Skatteverket hade önskat. Och den som utnyttjar husavdraget får inte räkna med det när huset ska säljas.
Några nyheter när det gäller storleken på avdraget blev det inte. Det är fortfarande totalt 50 000 kronor per beskattningsår och person som gäller, alltså 100 000 kronor per hushåll om man är två.
Det är också fortfarande enbart arbetskostnad som ger rätt till skatteminskningen, och inte kostnader för material. Detta är en besvikelse för alla som planerar maskinkrävande åtgärder, till exempel att att installera bergvärmepump.
- Vi hade önskat att man fick skattereduktion även för maskintimmar när man borrar för bergvärme, men det blev nej från regeringen, säger Hans Erik Axelsson på Skatteverket.
Eftersom maskin- och materialkostnaderna är de tyngsta posterna i en bergvärmepumpsinstallation, blir avdraget inte värt mycket mer än någon tusenlapp av den totala kostnaden på bortåt 150 000 kronor. Om man uppskattar arbetskostnaden till 400 kronor i timmen och borrningen tar en dag, gör det 400 kronor x 8 timmar = 3 200 kronor. Eftersom man bara får dra av för hälften av den kostnaden blir det summa summarum 1 600 kronor. Observera att arbetskostnaden och tidsåtgången kan vara både högre och lägre, allt beror på vem man anlitar.
Vid försäljning
En annan besvikelse gäller den som ska sälja sitt hus. När man räknar ut reavinstskatten, har man rätt att göra vissa avdrag för renoveringar. Men har man utnyttjat husavdraget, får man inte räkna in den i det så kallade omkostnadsbeloppet.
- Det är nytt jämfört med förra gången vi hade ROT-avdrag. Det beror på att nu får man högre reduktion utan tidsbegränsning. Därför har man infört den här regeln, säger Hans Erik Axelsson.
Den som säljer kan ändå tjäna på husavdraget. Genom att anlita hantverkare för att fräscha till huset, måla fönster och väggar och därmed höja värdet inför försäljningen, och få avdrag för arbetet. Ju mer arbetsintensiv åtgärden är, desto mer blir skattereduktionen värd. Men vid en försäljning kan man få avdrag även för materialkostnader, eftersom de kan användas för att sänka reavinstskatten. Förutsättningen är att du håller reda på kvittona.
Lagen föreslås träda i kraft 30 juni 2009, men gälla retroaktivt från 8 december. Från 1 juli behöver du inte längre ansöka om skattereduktion hos Skatteverket, utan får kostnadssänkningen direkt från hantverkaren.
Hela listan över åtgärder som berättigar till skatteminskning finns här
Jag & huset - Maria Montazami
Bygga nytt Maria Montazami. Aktuell med: Hollywoodfruar på TV3 säsong 4
Att längta bort. Eller till: Krönika Annika Marklund
Bygga nytt Men alltså, hur känns det egentligen? Att flytta till ett ställe som är så… litet?” Samma fråga, om och om igen. Snart har alla jag känner ställt den....
Passivhus blir byggnorm på sikt
Bygga nytt Allt fler småhusleverantörer har energieffektiva hus i sina kataloger. Det visar en färsk marknadsöversikt från Energimyndigheten och det står klart...
9 frågor om gåvor och arv
Bygga nytt Vi får många frågor som handlar om gåvor och arv. Ingrid Kindahl, ekonomiskribent och Vi i Villas ekonomiexpert hjälper till att reda ut begreppen.
Jag & huset - Peter Barlach
Bygga nytt Peter Barlach, Vi i Villas egen vardagsrumstrubadur. Aktuell med: Fifteen Love, en kritikerrosad ungdomsroman
Krönika: Vem ska besiktiga och varför
Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...
Jag & huset - Jonas Jonasson
Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.
Kan du din Rut och Rot?
Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...
Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!
Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.