Sveriges bästa grannar, Ulf och Ewa med barnen Johan och Ida, visste inte om att de hade nominerats av grannparet Palm.
Sveriges bästa grannar, Ulf och Ewa med barnen Johan och Ida, visste inte om att de hade nominerats av grannparet Palm. Foto: Petra Järnbert

Så blir du Sveriges bästa granne

Bygga nytt

Sveriges bästa grannar, pappa Ulf Skoog, mamma Ewa Magnusson och barnen John och Ida, berättar hur du blir nästa Sveriges bästa granne.

Annons

Ulf och Ewa med barnen Johan och Ida måste vara något alldeles speciella. Det tyckte i alla fall Nicklas och Maria Palm som nominerade dem. Men vinnaren själv vill inte riktigt hålla med.

- Det handlar väl om att vara som folk är mest. Det är inte något speciellt med oss, säger Ulf ödmjukt.

Inte heller Ewa ser att de skulle vara mer speciella än andra.

- Det var nästan chockerande. Först trodde jag det var ett skämt. Jag hade lite svårt att tro på att vi hade utsetts till Sveriges bästa grannar. Vi som är så vanliga, säger Ewa och skrattar.

Bispgården är en liten jämtländsk by med drygt 500 innevånare. Ulf tror att det är lättare att vara en god granne om man bor i glesbygd. I större städer blir det mer anonymt.

- Här måste vi vara rädda om de grannar vi har, vi har inte så många. Det är lättare att ta kontakt med varandra när man bor som vi. I en liten by har man oftast ett ansikte på alla så det är inte några främlingar även om man inte känner dem, säger Ulf och Ewa håller med.

Ulf har studerat i Stockholm och därför har han lite att jämföra med. I storstaden visste han inte vad grannarna hette, och än mindre lärde han känna dem.

- Ibland hände det att jag blev tilltalad på tunnelbanan. Nästan alltid var det utav en norrlänning. Jag vet inte om det beror på det norrländska kynnet eller om det var att jag ser särskilt norrländsk ut. Men det är väl så. Bor man i glesbygd gäller det att passa på att prata med folk när man kan. Man vet aldrig när man träffar någon igen, säger han med ett varmt skratt.

Ulf och Ewa var tidigare granne med en skola men sedan den las ned tystnade barnskratten. Övriga grannar bor lite längre bort och de är alla lite till åren komna. Därför tyckte Ulf och Ewa att det var extra roligt när familjen Palm med sina fem barn flyttade in i skolbyggnaden. Palms sexårige son som är en frekvent gäst hemma hos Ulf och Ewa.

- Vår son Johan är ett år äldre så de har stor glädje av varandra. Deras yngsta är ett år och vår dotter Ida ska fylla fyra så om några år kommer de också att kunna leka med varandra. Ska man vara goda grannar måste man ha dörren öppen, tror Ulf.

Ewas tycker mycket om att baka kaffebröd. Så till den milda grad att hon ibland gör det innan hon går till jobbet.

- Ja huvva! Att baka är min passion. Det blir att jag tar med lite ifall vi ska bort. Det är andan här uppe. Alla gör likadant. Det är bara roligt, säger hon.

Annons

Myten om den tysta introverta norrlänningen dementeras härmed. I alla fall om man vill bli Sveriges bästa granne.

Bli nästa Sveriges bästa granne! Så här gör du:

- Få dina grannar att känna sig välkomna. Var generös med det du har. Ulf och Ewa gav sina nyinflyttade grannar ett presentkort på 500 kr.

- Generositet handlar inte bara om pengar. Det är dyrt att samla på sig verktyg och maskiner som en husägare behöver. Tid tar det också. Låna ut dina verktyg och maskiner.

- Var öppen och bjud in till fika, mat eller varför inte bara en pratstund. Låt det se ut som det brukar, ha hellre dörren öppen än stängd bara för att ditt hem inte är skinande rent.

- Om du ändå ska rulla ut din soptunna kan du lika gärna ta de som står i närheten.

- Tycker du om att baka? Det gör Ewa. Hon kan baka innan hon går till jobbet. På eftermiddagen finns bröd till kaffet och visst smakar det bättre tillsammans med andra?

- Ta hand om varandras hus. Att ta in post och vattna blommorna under grannens semester uppskattas.

-Ha humor. Ta inte allt så gravallvarligt. Livet är lättare att leva med ett leende.

Familjen består av pappa Ulf Skoog som är 39 år och arbetar som maskinist på Vattenfalls vattenkraftstation, mamma Ewa Magnusson som är 33 år och arbetar som lokalvårdare på Fors industrier samt barnen Johan 7 år och Ida 4 år.

7 mars 2007

0 Kommentarer

0

Tips från Sveriges bästa grannar

Hur blir man Sveriges bästa grannar? Jo, genom att vara sig själv menar årets pristagare Alexander och Jessica Masmanidis från Ronneby. – Fast egentlige...

0

2006 både plus och minus i plånboken

Fastighetsskatt, el och uppvärmningskostnader har skjutit i höjden de senaste åren. Räntorna kommer också successivt att höjas under 2006.

0

Livet i villan!

Är göteborgare mer jämlika vid grillen? Vilket är det säkraste vårtecknet i Malmö och varför satsar stockholmare så mycket pengar på sina trädgårdar?...

0

Villabarometern

Hösten bjuder på en jämnare prisökning på villamarknaden. Fler hus blir svårsålda och det är ofta det geografiska läget som avgör om det blir affär...

0

Drömhus - Jag tjatade till mig ett ruckel

Gerda var bara 22 år när hon lyckades tjata till sig ett hyreskontrakt på ett riktigt ruckel i byn Östra Torn. Gerda hade gått förbi det lilla huset...

0

Först villa sedan bil: Krönika Annika Marklund

Hur kunde hon flytta ut på landet utan bil? Eller körkort? Det var många som undrade när Annika Marklund flyttade för ett år sedan. Nu har hon fixat...

0

Större hus

Trångbodd? Ge inte upp och flytta – utnyttja det hus du har och bygg till istället! Det finns massor av smarta lösningar, både för små och stora plånböc...

0

Större hus: Större i markplan

Det är klokt att lära känna huset innan man bestämmer sig för hur man vill bygga till.

1

Allt stämde med huset!

Vi som bor i villan: Henrik och Anette Bornäs, döttrarna Siv, 6, och Hillevi, 3. Så länge har vi bott här: Två år. Här ligger det: Stadsdelen Duvbo i...