Annons

Plats för uteplats

Bygga nytt

Ska du bygga en uteplats? Sommar och sol. Frågan är var ska man sitta och njuta. Vilken är egentligen den bästa uteplatsen? Svaret är välj inte en — välj flera!

Annons

Uteplats.
 

Nära huset. En uteplats i anknytning till huset är oftast den mest använda. Här en enorm altan i trä i söderläge med flera uteplatser att välja mellan. Uteplatser som dessa, där solen ligger på konstant under eftermiddagen, kan behöva extra solskydd. En markis eller en segelduk är bra, men ett vanligt parasoll är lätt att flytta och också det billigaste alternativet. Foto: Magnus Selander

Äntligen är det dags att plocka fram utemöblerna från vinterförvaringen. Men var är egentligen den bästa placeringen för en uteplatsen i trädgården? Vad de flesta behöver är en åttarumsträdgård. Med en uteplats för den milda morgonsolen, en för eftermiddagsluren, en för saftkalaset och ytterligare en när kvällens grillfest drar igång och så några extra.

–Jag som älskar växter skulle vilja slå ett slag för de extra uteplatserna, säger Eva Robin, trädgårdsmästare och landskapsarkitekt på företaget Landscapes. En stol i vårsolens värme just där man har planterat alla sina vårlökar är den optimala uteplatsen!

Ombonat med växter

Ofta talas det om trädgårdens olika rum. Ibland vill man känna den värmande solen, men lika ofta behöver man skydd från den. Ibland söker man en stilla stund i ensamhet. Men lika ofta vill man sommartid ha den stora festen utomhus. För dessa skiftande önskemål får man hitta olika sorters uteplatser, små och stora rum, i sin trädgård.

De bästa uteplatserna kännetecknas just av en rumskänsla – de är ombonade. Men hur införskaffar man sig en känsla av detta utomhus? Tänk att växter är väggar och tak. Marken är dess golv. Det handlar om vind, insyn, utsikt och närhet till huset. Den mest använda uteplatsen är oftast den som ligger praktiskt nära huset. Det ska vara enkelt att hämta mer saft till barnen och is till drinken.

Växter ramar in en sittplats som placeras ute i trädgården. Mormors hemliga syrenberså är kanske drömmen, men det behöver inte vara syren.

–Bra växtval är bok eller en avenbokhäck som visserligen tar lite tid på sig att växa upp, men kan hållas smal och jämn med regelbunden beskärning, föreslår Eva Robin. Den behöver heller inte vara så hög som äldre bersåer av syren var. Höjden på buskarna kan toppas strax över huvudhöjd då man sitter ned, cirka 150 centimeter. Ju närmare de insynsskyddande buskarna är planterade själva uteplatsen, desto lägre kan man hålla dom.

–Har man dålig jord vid uteplatsen så fungerar det ypperligt med spaljéer av trä eller varför inte rostigt armeringsjärn som täcks av klätterväxter, säger Eva Robin. Man kan även ha växter som till exempel bambu i en stor kruka som ger både skugga och insynsskydd.

Segeltak, parasoll eller träd?

Ett tak ute kan vara allt från en markis, till ett parasoll, eller det allra vackraste trädtaket. För taket är en detalj som inte bör glömmas bort om man vill ha en uteplats som verkligen är användbar och trevlig. Taket behövs under de timmar då solen står högt på himlen, men ett tak kan också stänga ute fukten och kylan om kvällen. Eller till och med göra så att uteplatsen kan nyttjas även när det regnar.

Ett trädtak silar ljus på bästa vis och ger en ljuvlig skugga.

–Att skaffa ett ”nytt” trädtak kan ju ta många år av väntan och är inte vad alla vill, då kan man köpa ett lite större tåligare träd från början. Det måste ju inte vara ett fruktträd, tipsar Eva Robin.

Ett parasoll är en billig investering och kan flyttas runt – bekvämt. Men är uteplatsen i anknytning till huset kanske en markis eller ett segeltak är det bästa alternativet.

Annons

Trädgårdsarkitektens bästa råd

1. Var finns den plats som har solen/skuggan den tiden på dagen då man kan nyttja den bäst? Är frukosten mysigast ute eller är det middagen eller ska alla måltider intas utomhus under sommarmånaderna?
2. Insynsskydd i olika höjder genom smarta placeringar av olika buskar eller häckar. Man kan bygga ett luftigt ”hus” med hjälp av hörnstolpar och spaljéer (vertikala och horisontella trälister som bildar ett rutnät) där klätterväxter får härja fritt. En vägg av träpanel kan ge lä och även vara fästet för markis, infravärme och utomhusbelysning.
3. Välj växter som blommar när man sitter där ute och njuter som mest, vare sig det är lökväxter, klätterväxter, perenner eller buskar. Glöm inte att sätta doftande perenner, kryddväxter och vajande gräs som ger njutning för öga och näsa. Har man inte bra jord just där så kan man ha dom i krukor.
4. Det krävs tid och ork för att hålla uteplatsen fri från ogräs, grenar, löv eller mossa, så välj rätt material utifrån det. Ekonomin spelar även en stor roll då man väljer material samt hur stor ytan skall vara.
5. Blanda material, stora naturplattor kan till exempel ha gräs eller grus i fogarna. Gråtimjan eller kryptimjan gör sig fint i solen och i mager jord, ger ifrån sig doft då man kommer åt den med foten.

 

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
04 maj 2006
 
Annons
Mer om Bygga nytt

Jag & huset - Maria Montazami

Bygga nytt Maria Montazami. Aktuell med: Hollywoodfruar på TV3 säsong 4

Att längta bort. Eller till: Krönika Annika Marklund

Bygga nytt Men alltså, hur känns det egentligen? Att flytta till ett ställe som är så… litet?” Samma fråga, om och om igen. Snart har alla jag känner ställt den....

Passivhus blir byggnorm på sikt

Bygga nytt Allt fler småhusleverantörer har energieffektiva hus i sina kataloger. Det visar en färsk marknadsöversikt från Energimyndigheten och det står klart...

9 frågor om gåvor och arv

Bygga nytt Vi får många frågor som handlar om gåvor och arv. Ingrid Kindahl, ekonomiskribent och Vi i Villas ekonomiexpert hjälper till att reda ut begreppen.

Jag & huset - Peter Barlach

Bygga nytt Peter Barlach, Vi i Villas egen vardagsrumstrubadur. Aktuell med: Fifteen Love, en kritikerrosad ungdomsroman

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

Jag & huset - Jonas Jonasson

Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Kan du din Rut och Rot?

Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons