Annons

Plats för uteplats - Trä, gräs eller sten?

Bygga nytt

Välj det material som är bäst för dig då du ska bygga en uteplats.

Annons

Hållbart i sten.
Foto Magnus Selander

Hållbart i sten

Den uteplats som står sig längst är definitivt den av sten. Här en uteplats med Bradstone, ett sortiment av plattor, kantsten och murar som tillverkas så det nästan ser exakt ut som äkta sten, men är av betong. Cirkeln är ett komplett paket och finns i stor (4000 mm diameter) och liten (2800 mm). I Bradstone plattsortiment finns sex olika storlekar 600x600, 300x600, 450x600, 450x450, 450x300, 300x300. Starka Betongindustrier.Fördelen med en uteplats i trä är att det är ett relativt billigt material som går att variera i det oändliga. Det är mjukt att gå på och håller länge. På minussidan ligger att det behöver underhållas och lätt blir stickigt.

Eva Robin tipsar om lärkträ som blir underbart grått med tiden och inte behöver oljas in. Även andra träslag blir finare om man inte underhåller det med olja utan tvättar av det med högtryckssprutan varje vår och sedan låter det bli grått och ett med naturen. Varför inte lägga lite större runda vackra stenar i angränsning till en grånande altan och plantera högt gräs i tuvor intill för ett marint tema?

Lite enklare men lika hållbart som sten är grus. Grus ger en lite lätt lantlig känsla. Här gäller det att tänka på att välja fint grus som känns mjukt under bara fötter – för man vill ju gå barfota sommartid.

Nackdelen med grus är att det har en tendens att begrava sig i jorden den ligger på eller spilla ut i gräset bredvid. För att undvika detta kan du bädda med en markduk av god kvalitet på en väl tillplattad sandbädd som underlag till den grusade uteplatsen. Den grusade gången bör även ha en kantsten för att hålla gruset på plats så det inte åker in i gräsklipparen. Inget grus är okej att gå barfota på! Men det finns olika storlekar och kantigt eller rundat grus och på senare tid olika färgnyanser att välja mellan. Är uteplatsen lite mörk så kan man ljusa upp med ett vitt grus kanske. Man måste toppa med nytt fräscht grus vart eller vartannat år för att det ska se riktigt fint ut.

Under träden.
Den naturligaste uteplatsen är under frukträden. Vid vårens blomning är det som vackrast, men hela sommaren igenom silas solens ljus genom grenverket på ett behagligt sätt. För den vackra midsommarkvällen och andra fester som firas pryds frukträdets grenar med kulörta lyktor.

Lantligt med grus. Den lilla runda uteplatsen i grus och sten är charmig och lantlig. Här möblerat med gamla trädgårdsmöbler som fyndats hos en antikhandlare ute på landet. Allt för att passa stilen.

Vill du ha något riktigt hållbart och vackert, satsa på sten. Men var försiktig med billig natursten, ibland kommer det nya färger av till exempel sandsten in på marknaden och då gäller det att veta om den är frosttålig eller ej.

Sten är ett hårt material. Något att tänka på om hushållet rymmer små barn som tappar glas och annat i marken. För små barfota barn så kan man undvika skifferplattor eftersom dom kan bli riktigt heta i ett söderläge. Dessutom är det dyrt. Som alltid krävs ett gott underarbete för att stenen år efter år ska ligga lika plan och fin. Det kan vara väl värt att anlita en markanläggare för större ytor eftersom det krävs bra kvalitet på material och det utförda arbetet, tipsar Eva Robin. Betongplattor är populärt, det finns även plattor som liknar natursten men som är mycket billigare och faktiskt lättare.

Snyggt med skifferplattor.
 

Stora härliga skifferplattor lagda diagonalt på den generösa terrassen. Plattorna blir skönt varma i solen men för små barnfötter kan de nästan bli för heta om de ligger i söderläge. Trädäcket närmast huset harmonierar fint med stenplattorna och passar bra för både krukor och pratstunder.

Gräs är mjukt att gå på och finns garanterat någonstans i trädgården. Och det är billigt! Tänk bara på att en uteplats sliter mycket på gräsytan. Är det fuktig så ruttnar bordets träben sakta. Det blir en konstant skugga under bordet som gör att gräset dör och det kan bli lite lerigt runt bordet av mycket användning.

Flytta därför gärna runt bordet med jämna mellanrum så slits gräsmattan över en större yta. Är det en riktigt torr gräsmatta, det vill säga jorden är torr/väldränerad så tål den mer tramp på samma ställen men gräset tar stryk. Man kan kombinera plattor och gräs och låta gräset växa mellan plattorna.

Rätt storlek på altanen
Prova att ställa ut bordet och så många stolar du tänker använda och dra sedan ut dom ifrån bordet. Då ser du hur stor uteplats du behöver för att man ska kunna röra sig smidigt runt stolar och bord. Man vill ju inte trilla över kanten av trätrallen då man skjuter ut stolen... Tips! En uteplats kan även vara en stenbänk eller en rödmålad fåtölj i trä som fångar ögat så fort man stiger in i trädgården.

 

Annons
Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
4 maj 2006

0 Kommentarer

0

Vi har gjort om allt!

En trädstam i köket är snart det enda som återstår av Ulf och Annies 30-talsvilla. Barnen kände inte ens igen sig i huset de bott i hela sitt liv när...

0

Jag & huset - Adam Alsing

Adam Alsing, programledare i TV4 och Mix Megapol.

0

Krönika: Att sälja eller inte sälja

Är villapriserna på väg upp eller ned? Ingen kan vara säker, men här får du hjälp att bilda dig en egen uppfattning.

0

Krönika: Gott förhandlingsläge

Äntligen har spelreglerna för villaägarna klarnat. Nu vet vi hur det blir med både boräntan och skattereglerna.

0

Om villan får rösta!

Allians eller rödgrönt? Hur ska vi rösta i höst om vi låter villan få avgöra? Vi frågade Villapanelen. Här är vår unika undersökning.

0

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

1

Jag & huset - Jonas Jonasson

Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

0

Kan du din Rut och Rot?

Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

0

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons