Passivhus blir byggnorm på sikt

Allt fler småhusleverantörer har energieffektiva hus i sina kataloger. Det visar en färsk marknadsöversikt från Energimyndigheten och det står klart att leverantörerna vill möta villakundernas efterfrågan på hållbart och kostnadseffektivt boende.


– Än så länge byggs de flesta svenska passivhusen i trä men i andra europeiska länder är tegel i både fasad och innerväggar det mest accepterade valet av byggmaterial, säger Tommy Bisgaard, direktör för den svensk-danska branschorganisationen Tegelinformation.se.

Debatten om felaktiga huskonstruktioner i serietillverkade småhus och det ökade intresset för energisnålt och miljövänligt boende har inspirerat de svenska småhuskonstruktörerna att även ta med sig sådana aspekter till ritbordet. Marknadsöversikten har genomförts av Energimyndigheten, Hållbar utveckling Väst och Passivhuscentrum Västra Götaland, med delfinansiering från Västra Götalandsregionen. Syftet är att hjälpa husköpare att hitta företag som kan leverera monteringsfärdiga småhus. 21 tillverkare deltog i årets översikt och det är en klar ökning sedan den förra undersökningen, som gjordes 2009. Då deltog 14 svenska husleverantörer.

– Det är en tydlig trend att intresset i branschen växer och att allt fler småhustillverkare satsar på energieffektiva småhus i sina kataloger, säger Lisa Ossman, Hållbar utveckling Väst, som är projektledare för marknadsöversikten.

I översikten presenteras ett räkneexempel med ett av de effektivaste husen, ett passivhus, som visar att det är klart billigare än standardhusen sett över husens hela livscykel. Det kostar fyra miljoner kronor totalt under 50 år, medan motsvarande standardhus kostar sju procent mer – 4,3 miljoner kronor. I livscykelkostnader inkluderas byggnation, räntekostnader, energikostnader, löpande underhåll och utbyte av värmesystemets delar.

– I slutet av 1970-talet konstruerade forskarna på Danmarks Tekniska Högskola, numera Danmarks Tekniska Universitet, ett så kallat 0-energihus och strax efteråt byggde den svenske arkitekten Hans Eek hus som inspirerats av 0-energihuset, berättar Tommy Bisgaard. De allra första passivhusen byggdes i Darmstadt i Tyskland 1991 och sedan dess har drygt 8 000 passivhus vuxit upp, framför allt i Tyskland, Österrike och Schweiz. Trenden att välja ett passivhus växer hela tiden.

– EU-kommissionen har antagit en handlingsplan för energibesparingar, som bland annat syftar till att passivhus ska vara normen för europeiskt bostadsbyggande 2020. Redan nu kan hus i Tyskland certifieras som passivhus och vi ser fram emot att den regeln införs i alla europeiska länder.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar