Annons

Ovanligt läge på bostadsmarknaden

Bygga nytt

Lägre prisökningstakt och unika villkor ger fler möjligheter att förverkliga bostadsdrömmen.

Annons

Preliminära siffror för 2004 visar att den genomsnittliga prisökningen på villor var omkring 10 procent. I storstadsregionerna planade prisökningen i stort sett ut och detta var särskilt märkbart i Malmö som tidigare under året haft en prisökningstakt på cirka 14 procent. December blev en lugn månad på bostadsmarknaden. Traditionsenligt är aktiviteterna bland bostadsköparna mycket låg under jul- och nyårshelgerna samtidigt som utbudet är lågt eftersom nya fastigheter inte bjuds ut på marknaden inför helger, utan detta sker först efter årsskiftet. Redan i mitten av januari var det stor aktivitet på marknaden och många köpare som sökte ny bostad.

Prognosen för 2005 är positiv med en fortsatt men svagare prisuppgång än året innan. En faktor som kommer att vara starkt bidragande både till prisutvecklingen och för intresset att byta bostad är de unikt låga räntorna. Den rörliga tremånadersräntan ligger runt 3 procent och det är i sig unikt, men ännu bättre är faktiskt att den bundna femåriga räntan ligger på lite drygt 4 procent, vilket faktiskt är ännu mer unikt. Detta skapar tillfälle för många att förverkliga sina bostadsdrömmar och göra detta med osedvanlig kostnadstrygghet.

Trenden med inflyttning mot storstadsområdena kommer att bestå också under det här året. En viktig faktor i det sammanhanget är att vi får en allt äldre befolkning. Detta medför att allt fler söker sig till centralorter och tätbebyggda samhällen, både för sin egen bekvämlighet och för behov av omvårdnad. Denna utveckling skyndas på när katastrofer som stormskadorna i södra Sverige skapar oro.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

14 februari 2005

0 Kommentarer

0

Bygga hus - ur en husbyggares dagbok 9

Ett av sovrummen. Vardagsrummet. Vardagsrummet. Fönsterdetalj. Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide! Söker du...

0

Bygga hus - ur en husbyggares dagbok 4

Nu är det dags för taket att komma på plats. Hur ska detta gå?

0

Byga hus - ur en husbyggares dagbok 3

Ur Ulrika och Johnnys dagbok:

0

Bygga eget hus

Att bygga eget hus är för många den ultimata drömmen. Johnny och Ulrika har gjort den till verklighet och här är deras berättelse.

0

Bygga hus - ur en husbyggares dagbok 2

Så här bygger du ett nytt hus. Del 2 i vår serie Bygga hus.

0

Villabarometern

Det har varit en aktiv sommar på bostadsmarknaden vilket fortsätter att driva upp priserna.

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons