Annons

Ovanligt läge på bostadsmarknaden

Bygga nytt

Lägre prisökningstakt och unika villkor ger fler möjligheter att förverkliga bostadsdrömmen.

Annons

Preliminära siffror för 2004 visar att den genomsnittliga prisökningen på villor var omkring 10 procent. I storstadsregionerna planade prisökningen i stort sett ut och detta var särskilt märkbart i Malmö som tidigare under året haft en prisökningstakt på cirka 14 procent. December blev en lugn månad på bostadsmarknaden. Traditionsenligt är aktiviteterna bland bostadsköparna mycket låg under jul- och nyårshelgerna samtidigt som utbudet är lågt eftersom nya fastigheter inte bjuds ut på marknaden inför helger, utan detta sker först efter årsskiftet. Redan i mitten av januari var det stor aktivitet på marknaden och många köpare som sökte ny bostad.

Prognosen för 2005 är positiv med en fortsatt men svagare prisuppgång än året innan. En faktor som kommer att vara starkt bidragande både till prisutvecklingen och för intresset att byta bostad är de unikt låga räntorna. Den rörliga tremånadersräntan ligger runt 3 procent och det är i sig unikt, men ännu bättre är faktiskt att den bundna femåriga räntan ligger på lite drygt 4 procent, vilket faktiskt är ännu mer unikt. Detta skapar tillfälle för många att förverkliga sina bostadsdrömmar och göra detta med osedvanlig kostnadstrygghet.

Trenden med inflyttning mot storstadsområdena kommer att bestå också under det här året. En viktig faktor i det sammanhanget är att vi får en allt äldre befolkning. Detta medför att allt fler söker sig till centralorter och tätbebyggda samhällen, både för sin egen bekvämlighet och för behov av omvårdnad. Denna utveckling skyndas på när katastrofer som stormskadorna i södra Sverige skapar oro.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Redaktionen rekommenderar

14 februari 2005

0 Kommentarer

0

Så blir du Sveriges bästa granne

Sveriges bästa grannar, pappa Ulf Skoog, mamma Ewa Magnusson och barnen John och Ida, berättar hur du blir nästa Sveriges bästa granne.

0

Drömaltaner

Stort eller litet. Sten eller trä? Det spelar egentligen ingen roll — men ett är säkert. En altan behöver man. För att leka, festa och vila på. Spana...

1

15 steg till ett miljövänligare villaliv

Att vara miljösmart är ofta också synonymt med att vara ekonomiskt klok. Här får du 15 enkla tips att följa.

0

Ny i Villa!

Vi i Villa gratulerar dig till ditt bostadsval! Som nybliven villaägare kanske du inte har kommit i kontakt med Vi i Villa och viivilla.se tidigare....

0

Vi är Sveriges bästa grannar 2006

Tävlingen avgjord! Sveriges bästa granne är utsedd! De heter Ulf och Ewa och de bor i Bispgården.

0

Hur blir det 2007?

Ökande framtidstro i kombination med ett fortsatt lågt utbud kan leda till fortsatt uppgång på fastighetsmarknaden under 2007.

1

Välj rätt hus

Går du i nybyggartankar? Besök Nybygget – en samlingsplats för olika visningshus.

0

Köpa hus på osäker marknad

Ibland måste man förändra sitt boende, vare sig marknaden är på topp eller inte. Vår expert Titti Öhrn, kundombundsman på Mäklarsamfundet, ger goda råd...

0

Ledare: Nu satsar vi på Vi i Villa!

2012 blir ett spännande år för oss. Vi kommer oftare, vi har nya satsningar och – EN HELT NY TIDNING!

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons