Niklas fick bukt med källarfukten – byggde egen luftsolfångare

Varje sommar blev luften i källaren rå och fuktig. Med överblivna glasrutor, en bit takplåt, en solcell och en datorfläkt lyckades Niklas Åkesson bygga en egen luftsolfångare som idag ventilerar källarutrymmet.


Källarfukt vållar bekymmer för många villaägare, särskilt under sommartid. Hos Maria och Niklas Åkesson i Mellbystrand var det likadant varje sommar.

– När man gick ner i källaren kändes luften alltid fuktig och muggig, det var inte trevligt att vistas där.

Hur skulle familjen bli kvitt fuktproblemet? Niklas började fundera på olika åtgärder och hade hört talas om en intressant ventilationslösning, nämligen luftsolfångare. Skulle det månne gå att bygga själv?

– Turligt nog så höll en kompis just på att riva sitt uterum. Han hade stora glasrutor som han frågade om jag behövde. Jag tog hand om två stycken och tänkte att jag kanske kunde bygga något ”solfångarmässigt” med dem.

På marknaden finns idag monteringsfärdiga luftsolfångare till försäljning. Niklas tog reda på en del fakta för att förstå själva principen. Därefter började han skaffa in den utrustning som behövdes.

– Jag gick in i en datorbutik och köpte en kylfläkt, den största som finns för datorer. Sen skaffade jag en solcell för att kunna driva fläkten.

Fönsterglas, takplåt och en datorfläkt

Niklas byggde en låda med fönsterglaset och en bit korrugerad takplåt innanför. I lådan finns en luftspalt där varmluft kan cirkulera när solen värmer upp plåten. På lådans baksida finns utgångar till fläkten som i sin tur är kopplad till en extern solcell.

– Så fort solen lyser på solcellen startar fläkten och blåser ut den varma luften som cirkulerar i lådan.

Själva luftsolfångaren är placerad utanför huset vid källarmuren. Genom muren löper två hål. Det ena hålet används för att suga in luft i solfångaren, det andra för att blåsa ut den uppvärmda luften i källaren. Niklas har dragit en kanal en bit in i källarutrymmet för att få mer luftcirkulation.

– Luften som kommer från solfångaren är ungefär 40-45 grader, enligt mina mätningar. Det hjälper till att höja temperaturen i källaren med någon grad samtidigt som ventilationen förbättras. Med bättre isolering i lådan skulle jag nog kunna höja effekten ytterligare lite grann, säger Niklas.

Den hemmabyggda luftsolfångaren kostade Niklas omkring 1500 kronor i materialkostnader. Dyrast var datorfläkten och solcellen.

– Det känns som en billig peng med tanke på det utbyte jag har av min luftsolfångare, säger han.

Bygg egen luftsolfångare

En händig hemmafixare kan pröva att bygga sin egen luftsolfångare. Det finns många tips på Internet. Se till exempel:

Vilhelmina energiråd: www.kommun-energirad.vilhelmina.com/luftsol.pdf
Hemsidan 24 Volt: https://24volt.eu/solfangare.php

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar