Mer boyta, tack!

Bygga nytt

Känns huset för trångt, har familjen vuxit? I så fall kanske det är dags att börja fundera på en tillbyggnad. Här får du arkitektens tips och goda råd.


Ny luftig entré. Den gamla entrén saknade utrymme för att hänga kläder och ställa skor. Och trappan upp till övervåningen började precis där man kom in, vilket var en dålig lösning. Med denna tillbyggnad på 2,3x 5,9 meter fick man en funktionell och rymlig hall med full takhöjd, en möblerbar hall ovanför trappan och mycket ljus och luft.

Före ombyggnad såg huset ovan ut så här.

Om man trivs med sitt hus för övrigt, eller har svårt att flytta, kan en tillbyggnad vara lösningen för trångbodda. Men det finns många olika sätt att öka sin boyta, det gäller därför att tänka till ordentligt innan för att hitta den bästa lösningen, både praktiskt och ekonomiskt.

Se över huset som helhet

Vill du bara förstora ett rum lite grann, för att få exempelvis några extra kvadratmeter i badrummet, eller för att släppa in mer ljus, är en takkupa en vanlig, och relativt enkel, lösning.

- Men det gäller att inte bygga för stora takkupor, varnar Per Hemgren, arkitekt SAR/MSA på Brygghusets Arkitekter i Stockholm. Blir kuporna för stora kan de räknas som en extra våning. Dessutom är det förstås viktigt att takkuporna passar in i husets arkitektur för övrigt, så att det inte ser klumpigt eller disharmoniskt ut. Det lönar sig också alltid att se över huset som helhet innan man bestämmer sig för vilken typ av tillbyggnad man vill ha, konstaterar Per Hemgren.

Välj placering med omsorg

Till de flesta hus passar en utbyggnad på mark, men placeringen ska väljas med omsorg. Det gäller att inte bygga bort ljus, eller på annat sätt förstöra ursprungsarkitekturen eller planlösningen. Glöm heller inte trädgården eller eventuell utsikt som kan skymmas, eller att man måste ta hänsyn till markens beskaffenhet, eventuellt berg, träd med stora rötter eller liknande. Om man behöver många extra kvadratmeter kan det också vara en bra lösning med två typer av tillbyggnad, exempelvis både en utbyggnad på mark och en takkupa, för att ge balans och harmoni åt huset.

Bygglov krävs alltid

En tillbyggnad kräver alltid bygglov, och det gäller att vara ute i god tid. I normalfallet tar det en till två månader, men ibland upp till ett halvår att få ritningarna godkända. En enklare skiss kan du kanske göra själv, men när det gäller ritningen anser Per Hemgren att man ska anlita en arkitekt.

- Korrekt utförda bygghandlingar (ritningar och beskrivningar) är en försäkring mot missförstånd och misstag. Förutom att alla mått är exakta och konstruktionen är korrekt ska de även innehålla detaljer som materialval, typ av glas i fönster, belysning och färger. Man brukar räkna med att det kostar cirka 20 000 kronor per kvadratmeter boyta att bygga till. Om en tillbyggnad på 10 kvadrat då kostar runt 200 000 kr och bygglovsritningen för den ungefär 10 000 till 15 000 kronor, är det en billig kvalitetsförsäkring.

Efter att du fått bygglov ska en bygganmälan göras och du kallas till möte med kommunens bygginspektör. För projektet måste du anlita en så kallad "kvalitetsansvarig". Dennes uppgift är att göra vissa kontroller under byggets gång enligt en upprättad "kontrollplan", som ska godkännas av kommunen. Den kvalitetsansvarige ska uppfylla vissa kompetenskrav gällande bygglagstiftning samt ha erfarenhet av byggentreprenader med mera.

Diskutera med kommunen

Även om många regler är generella skiljer de sig från kommun till kommun och från område till område. I nyare områden är det ofta tillåtet att bebygga upp till en femtedel av tomtarean inklusive garage och andra uthus, medan man i områden med äldre detaljplan ofta inte tillåter en avvikelse från planen med mer än cirka tio procent. En detaljplan reglerar i allmänhet även byggnadernas våningsantal, hushöjd, ändamål samt ibland även takvinkel, material på tak och fasad och annat. Diskutera dina idéer med kommunens rådgivare på ett tidigt stadium.

Göra det själv?

Att själv ge sig på en större tillbyggnad avråder Per Hemgren ifrån, om man inte är mycket snickarkunnig och har gott om tid.

- Visserligen kommer man kanske ned i arbetskostnad med ungefär hälften, men som amatör tar ju allting mycket längre tid. Dessutom har byggföretagen ofta rabatt på virke, färg och så vidare. Ytterligare en risk är att projektet aldrig blir riktigt färdigt. Har du ändå hyfsat med tid kan en lösning vara att vara med som hantlangare, det spar en del arbetstimmar och du får chansen att lära dig massor.


 

Vi i Villas byggexpert!

Per Hemgren arbetar sedan 1970 som arkitekt. Han driver Brygghuset Arkitekter AB som är specialiserade på småhus - ny, om- och tillbyggnader. Han har även skrivit böcker i ämnet hus och byggande, bland annat storsäljaren Husets ABC.

Per Hemgrens bästa tips för ombyggnationen

 • Sök bygglov i god tid.
 • Leta inspiration i grannskapet, i hus- och inredningsmagasin eller på olika arkitekters hemsidor.
 • Håll dig till grundarkitekturen. Välj helst samma typ av material och stil.
 • Välj byggfirma med omsorg och skriv kontrakt.
 • Tänk på att varje extra kvadratmeter ger högre uppvärmningskostnad.

Här är Pers hus som han ritat och byggt! Fint va?

Miljötänk!

 • Bygg så miljövänligt som möjligt. Välj ett energisnålt uppvärmningssystem - gärna med solvärme och ackumulatortank som bas.
 • I energibehovsberäkningen som görs vid nybyggen är tillräcklig isolering och fönster med lågt U-värde självklarheter. Bygger du om eller till, tänk i samma banor.
 • Till god miljö hör också en till huset anpassad ventilation. Välj energisnåla vitvaror och försök i första hand välja miljömärkta material.

Nyare regler!

En tillbyggnad måste uppfylla vissa tekniska krav. Exempel på nyare regler är att väggisoleringen inte får underskrida 300 mm samt att ett nybyggt badrum måste vara rullstolsanpassat och utrustat med dusch om det ligger på entréplanet och det inte finns något annat rullstolsanpassat WC/duschrum.

Vad kostar det?

Generellt brukar man säga att det kostar cirka 20 000 kronor per kvadratmeter boyta att bygga till. Ungefär hälften av detta är arbetskostnader.

Lästips:

Boverkets och Konsumentverkets svar på konsumentfrågor: www.omboende.se
Konsumentvägledning: www.konsumentvagledare.konsumentverket.se
Konsumenternas Bank- och finansbyrå: www.konsumentbankbyran.se
Konsumenternas Försäkringsbyrå: www.konsumenternasforsakringsbyra.se
Arkitekter: www.arkitekt.nu
Byggfelsförsäkringar: www.bostadsgaranti.se och www.gar-bo.se
Riksbehöriga kvalitetsansvariga: www.boverket.se
Bygglov och bygganmälan: Boverkets broschyr "Behöver jag bygglov, behöver jag göra bygganmälan?". Kan beställas eller laddas ner från www.boverket.se
Rotavdraget: www.regeringen.se/sb/d/11257

Redaktionen rekommenderar

09 mars 2009
Mer om Bygga nytt

Jag & huset - Maria Montazami

Bygga nytt Maria Montazami. Aktuell med: Hollywoodfruar på TV3 säsong 4

Att längta bort. Eller till: Krönika Annika Marklund

Bygga nytt Men alltså, hur känns det egentligen? Att flytta till ett ställe som är så… litet?” Samma fråga, om och om igen. Snart har alla jag känner ställt den....

Passivhus blir byggnorm på sikt

Bygga nytt Allt fler småhusleverantörer har energieffektiva hus i sina kataloger. Det visar en färsk marknadsöversikt från Energimyndigheten och det står klart...

9 frågor om gåvor och arv

Bygga nytt Vi får många frågor som handlar om gåvor och arv. Ingrid Kindahl, ekonomiskribent och Vi i Villas ekonomiexpert hjälper till att reda ut begreppen.

Jag & huset - Peter Barlach

Bygga nytt Peter Barlach, Vi i Villas egen vardagsrumstrubadur. Aktuell med: Fifteen Love, en kritikerrosad ungdomsroman

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

Jag & huset - Jonas Jonasson

Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Kan du din Rut och Rot?

Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.