Annons

Mäklaren säljer mäklartjänster

Bygga nytt

En mycket vanlig missuppfattning är att en fastighetsmäklare säljer bostäder. Det mäklaren i praktiken gör, är att förmedla kontakt mellan köpare och säljare.

Annons
  
En fastighetsmäklare ansvarar i första hand för fel eller brister i sin egen tjänst, men ofta finns förväntningar att mäklaren också ska bära ett ansvar för det förmedlade objektet. I praktiken har en fastighetsmäklare inte någon närmare undersökningsplikt beträffande en villa som ska förmedlas, men däremot förväntas mäklaren, med hänsyn till sin erfarenhet, påpeka fel och brister som kanske inte är uppenbara för spekulanterna.

Om säljaren upplyst mäklaren om fel eller brister måste naturligtvis mäklaren vidarebefordra denna information. Detta kan vara lämpligt att redan från början lägga in i en objektbeskrivning. Säljaren skyddar sig själv genom att lämna sådana uppgifter, eftersom det då blir den blivande köparen som får värdera informationen och eventuellt göra kompletterande undersökningar.

I mäklartjänsten ingår dock att ge råd och upplysningar såväl till säljare som till köpare. Det innebär att mäklaren faktiskt bär ett indirekt ansvar för fastighetens skick genom att upplysa spekulanter och köpare om deras mycket långtgående undersökningsplikt enligt jordabalken. Om informationen om köparens undersökningsplikt bevisligen inte lämnats, kan mäklaren faktiskt få ett ansvar för en fastighets skick. Normalt är det dock så att detta är en fråga för köparen och säljaren och de eventuella besiktningsmän som parterna anlitat. Det är viktigt att notera att en besiktningsman har ett eget ansvar.

En fastighetsmäklare har också ansvar för att köparen får en boendekostnadskalkyl. En allt viktigare del av kalkylen är den del som utgörs av driftskostnader, eftersom dessa ofta är individuella för en byggnad. Kalkylen ska alltså ge den blivande köparen en god uppfattning om vad det kostar att äga och bo i fastigheten. Fastighetsmäklaren har ansvar för kalkylens innehåll och direkta felaktigheter i kalkylen kan medföra att mäklaren blir skadeståndsskyldig.
Numera använder fastighetsmäklarna speciella programvaror för att beräkna boendekostnaderna och direkta fel är relativt sällsynta.

Litar du på att en mäklare ser lika mycket till köpare som till säljare?

Namn: Eivor Malmström
Ålder: 65
Yrke: Penisonär
Bor: Tullinge

— När vi sålde för nio år sedan märkte vi tydligt att mäklarens intresse för oss svalnade så snart affären började gå i lås. Men jag hoppas och tror ändå att mäklaren ser lika mycket till köpare som säljare.

Namn: Sven Bertil Thorén
Ålder: 36
Yrke: Arbets-ledare
Bor: Vimmerby

— En mäklare som vill överleva idag är nog tvungen att se till bådas intressen. Min far har sålt sitt hus och det har skett utan några som helst bekymmer med mäklare.

Namn: Sandy Simmons
Ålder: 53
Yrke: Trafik-officer vid SAS
Bor: Stockholm

— Jag har aldrig själv kommit i kontakt med en mäklare men jag hoppas och tror att säljarens intressen går först. Mäklaren är ju trots allt anlitad av säljaren.

Intervju och foto: Sara Hjelm

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
7 mars 2006

0 Kommentarer

0

Grilla, poola, däcka

Här finns allt – plats för bad i poolen, ett rejält utekök med två grillar, matplats och så lite vila. Välkommen till årets superaltan.

12

Niklas fick bukt med källarfukten – byggde egen luftsolfångare

Varje sommar blev luften i källaren rå och fuktig. Med överblivna glasrutor, en bit takplåt, en solcell och en datorfläkt lyckades Niklas Åkesson bygga...

2

Ventilera bort fukten – med hjälp av solen

Har du problem med fukt i källaren, garaget eller friggeboden? En luftsolfångare kan förbättra ventilationen och förebygga fuktskador. Under förutsättni...

2

Dags att bygga nytt?

Längtar du efter ett helt nybyggt hus i prästgårdsinspiration eller nyfunkis? Kanske ett timmerhus, ett hus i marin stil eller varför inte ett pampigt...

1

Vi är Sveriges bästa grannar

Tävlingen Sveriges bästa grannar 2007 är nu avgjord. Det hedervärda priset gick i år till Alexander och Jessica Masmanidis i Ronneby.

0

Tips från Sveriges bästa grannar

Hur blir man Sveriges bästa grannar? Jo, genom att vara sig själv menar årets pristagare Alexander och Jessica Masmanidis från Ronneby. – Fast egentlige...

0

Livet om 50 år!

Är fastighetsskatten spolad och kostar en villa fem miljoner i snitt om femtio år? Det tror Vi i Villas läsare som här ger sin syn på framtiden och...

0

Vi bygger Sverige!

Nu när Vi i Villa fyller femtio finns det all anledning att se både bakåt och framåt. Vi kanske ska börja med bakåt.

0

Vi i Villas miljökalender - december

Året närmar sig sitt slut och likaså vår miljökalender. Men innan dess planerar vi för en lugnare och grönare jul.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se

 

Annons