Annons

Mäklaren säljer mäklartjänster

Bygga nytt

En mycket vanlig missuppfattning är att en fastighetsmäklare säljer bostäder. Det mäklaren i praktiken gör, är att förmedla kontakt mellan köpare och säljare.

Annons
  
En fastighetsmäklare ansvarar i första hand för fel eller brister i sin egen tjänst, men ofta finns förväntningar att mäklaren också ska bära ett ansvar för det förmedlade objektet. I praktiken har en fastighetsmäklare inte någon närmare undersökningsplikt beträffande en villa som ska förmedlas, men däremot förväntas mäklaren, med hänsyn till sin erfarenhet, påpeka fel och brister som kanske inte är uppenbara för spekulanterna.

Om säljaren upplyst mäklaren om fel eller brister måste naturligtvis mäklaren vidarebefordra denna information. Detta kan vara lämpligt att redan från början lägga in i en objektbeskrivning. Säljaren skyddar sig själv genom att lämna sådana uppgifter, eftersom det då blir den blivande köparen som får värdera informationen och eventuellt göra kompletterande undersökningar.

I mäklartjänsten ingår dock att ge råd och upplysningar såväl till säljare som till köpare. Det innebär att mäklaren faktiskt bär ett indirekt ansvar för fastighetens skick genom att upplysa spekulanter och köpare om deras mycket långtgående undersökningsplikt enligt jordabalken. Om informationen om köparens undersökningsplikt bevisligen inte lämnats, kan mäklaren faktiskt få ett ansvar för en fastighets skick. Normalt är det dock så att detta är en fråga för köparen och säljaren och de eventuella besiktningsmän som parterna anlitat. Det är viktigt att notera att en besiktningsman har ett eget ansvar.

En fastighetsmäklare har också ansvar för att köparen får en boendekostnadskalkyl. En allt viktigare del av kalkylen är den del som utgörs av driftskostnader, eftersom dessa ofta är individuella för en byggnad. Kalkylen ska alltså ge den blivande köparen en god uppfattning om vad det kostar att äga och bo i fastigheten. Fastighetsmäklaren har ansvar för kalkylens innehåll och direkta felaktigheter i kalkylen kan medföra att mäklaren blir skadeståndsskyldig.
Numera använder fastighetsmäklarna speciella programvaror för att beräkna boendekostnaderna och direkta fel är relativt sällsynta.

Litar du på att en mäklare ser lika mycket till köpare som till säljare?

Namn: Eivor Malmström
Ålder: 65
Yrke: Penisonär
Bor: Tullinge

— När vi sålde för nio år sedan märkte vi tydligt att mäklarens intresse för oss svalnade så snart affären började gå i lås. Men jag hoppas och tror ändå att mäklaren ser lika mycket till köpare som säljare.

Namn: Sven Bertil Thorén
Ålder: 36
Yrke: Arbets-ledare
Bor: Vimmerby

— En mäklare som vill överleva idag är nog tvungen att se till bådas intressen. Min far har sålt sitt hus och det har skett utan några som helst bekymmer med mäklare.

Namn: Sandy Simmons
Ålder: 53
Yrke: Trafik-officer vid SAS
Bor: Stockholm

— Jag har aldrig själv kommit i kontakt med en mäklare men jag hoppas och tror att säljarens intressen går först. Mäklaren är ju trots allt anlitad av säljaren.

Intervju och foto: Sara Hjelm

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Annons
7 mars 2006

0 Kommentarer

0

Så blir du Sveriges bästa granne

Sveriges bästa grannar, pappa Ulf Skoog, mamma Ewa Magnusson och barnen John och Ida, berättar hur du blir nästa Sveriges bästa granne.

0

Drömaltaner

Stort eller litet. Sten eller trä? Det spelar egentligen ingen roll — men ett är säkert. En altan behöver man. För att leka, festa och vila på. Spana...

1

15 steg till ett miljövänligare villaliv

Att vara miljösmart är ofta också synonymt med att vara ekonomiskt klok. Här får du 15 enkla tips att följa.

0

Ny i Villa!

Vi i Villa gratulerar dig till ditt bostadsval! Som nybliven villaägare kanske du inte har kommit i kontakt med Vi i Villa och viivilla.se tidigare....

0

Vi är Sveriges bästa grannar 2006

Tävlingen avgjord! Sveriges bästa granne är utsedd! De heter Ulf och Ewa och de bor i Bispgården.

0

Hur blir det 2007?

Ökande framtidstro i kombination med ett fortsatt lågt utbud kan leda till fortsatt uppgång på fastighetsmarknaden under 2007.

1

Välj rätt hus

Går du i nybyggartankar? Besök Nybygget – en samlingsplats för olika visningshus.

0

Köpa hus på osäker marknad

Ibland måste man förändra sitt boende, vare sig marknaden är på topp eller inte. Vår expert Titti Öhrn, kundombundsman på Mäklarsamfundet, ger goda råd...

0

Ledare: Nu satsar vi på Vi i Villa!

2012 blir ett spännande år för oss. Vi kommer oftare, vi har nya satsningar och – EN HELT NY TIDNING!

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons