Kurser lär oss köpa hus

Bygga nytt

Köpa hus är troligtvis den största affären du gör i ditt liv. Men för att göra en bra affär är det viktigt att vara väl förberedd. En hjälp är husköparkurser som vissa mäklare ger.

Annons

Fristående Sparbanken Alingsås har sedan några år genomför husköparskolor. Med på kurserna finns bankens rådgivare tillsammans med mäklare från Föreningssparbankens Fastighetsbyrå. Under kursen som pågår under två kvällar går deltagarna igenom allt från skillnaden mellan vad som är en fastighet och vad som är fast egendom till hur man ska agera när man väl bestämt sig för att köpa hus.  

– Grundläggande saker är viktigt. Som att man kanske ska få ner på papper om vad man vill ha och behöver. Sedan är kalkyl en viktig del naturligtvis, säger Catharina Wedrup, privatrådgivare på Sparbanken Alingsås. Även olika typer av lån gås igenom och vad det faktiskt kostar att ha hus.

– Saker som dolda fel och undersökningsplikt är också viktiga grejor, säger Catharina Wedrup. Kurserna kostar inget för deltagarna. Men för banken och mäklaren är det ändå en bra affär. De får tillfälle att rikta sin marknadsföring mot personer de vet är intresserade av det de har att erbjuda. På varje kurs är det drygt tio par med. Och kurserna blir snabbt fulltecknade.

– De ska göra sin livs största affär. Vi får träffa kunden och det är ju så att när man mött någon som man får förtroende för vänder man sig gärna till den igen, säger Catharina Wedrup. Ett viktigt inslag i kursen är att få de blivande husköparna att inte betala för dyrt. Alingsås tillhör en storstadsregion och har stor inflyttning. Med det följer budgivning på varje villa som finns till salu och priserna skjuter i höjden.

– Vi pratar flera hundra tusen vid budgivningar. Och det händer på några ögonblick. Det är lätt att bli fartblind. För oss är det viktigt att kunden förstår vad de gör och att de inte blir just fartblinda. Samtidigt har ju ni dubbla roller. Som bank tjänar ni på höga lån och som mäklare vill ni ha ut höga priser. Hur hanterar ni det när ni ska lära husköpare att tänka rätt?

– Syftet är inte att tjäna så mycket som möjligt på varje affär. Att det blir en affär är viktigare. Det är mycket att tänka på för den som ska köpa hus.

Privatekonomernas bästa husköparråd:


Ann-Sofie Magnusson, Ikanobanken

- Kolla att man verkligen klarar av att betala. Gör en detaljerad egen kalkyl på hur er ekonomi förändras när ni köper huset. Se till att ha en buffert för underhållskostnader i huset

- Det är också viktigt att det finns marginaler i familjens ekonomi. Just nu är räntorna låga. Så kommer det troligtvis inte alltid att vara. Ha därför ett separat sparande för högre räntekostnader. Då vänjer man sin plånbok redan nu för de räntehöjningar som man i framtiden drabbas av.

- Lägg månadsvis undan omkring tusen kronor som ska gå till: Byte av tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, spis, mikrovågsugn, kyl, frys vart tionde år. Renovering av kök och badrum vart tjugonde år. Ommålning och tapetsering både ute och inne. Underhåll av uteplatser, trädgården, nya växter, jord, gödsel, gräsklippare.

- Allt handlar inte om ekonomi. Läget är mycket viktigt eftersom det är det enda du inte kan ändra. Bygga nytt eller till går alltid, men om man köper ett hus med fel läge är det inte kul.

- Om man köper ett äldre hus är det bra att låta en elektriker besiktiga elsystemet.


Ylva Yngvesson, Föreningssparbankens institut för privatekonomi

Annons

- Det går inte att hitta det bästa köpläget, utan hitta istället det hus man vill ha. Ha is i magen och rycks inte med i en budgivning. Om man köper det hus man vill ha bor man bra och då gör det inte lika mycket om priserna går upp eller ner.  

- Ta inte själv för stor risk genom att låna för stor del. Sätt in en ordentlig kontantinsats. Om priserna faller och man av någon anledning måste flytta är det inte roligt att ha lån kvar att betala.

- Amortera. Det är låg inflation och lånen urholkas inte som de gjorde förr.

- Det kostar att underhålla. Här kommer vikten av att amortera in igen om man vill låna till någon oförutsedd utgift. Men i tillägg till amorteringen bör man spara till en buffert.

- Den som flyttar från lägenhet till hus och därigenom får högre boendekostnader kan spara mellanskillnaden något halvår före köpet. Då märker man hur den ökade kostnaden känns i plånboken. Samtidigt sparar man TILL en högre kontantinsats.

- Kolla fastighetens skick. Man har undersökningsplikt som köpare. Anlita en expert, det är det värt.

22 mars 2005

0 Kommentarer

0

Så blir du Sveriges bästa granne

Sveriges bästa grannar, pappa Ulf Skoog, mamma Ewa Magnusson och barnen John och Ida, berättar hur du blir nästa Sveriges bästa granne.

0

Drömaltaner

Stort eller litet. Sten eller trä? Det spelar egentligen ingen roll — men ett är säkert. En altan behöver man. För att leka, festa och vila på. Spana...

1

15 steg till ett miljövänligare villaliv

Att vara miljösmart är ofta också synonymt med att vara ekonomiskt klok. Här får du 15 enkla tips att följa.

0

Ny i Villa!

Vi i Villa gratulerar dig till ditt bostadsval! Som nybliven villaägare kanske du inte har kommit i kontakt med Vi i Villa och viivilla.se tidigare....

0

Vi är Sveriges bästa grannar 2006

Tävlingen avgjord! Sveriges bästa granne är utsedd! De heter Ulf och Ewa och de bor i Bispgården.

0

Hur blir det 2007?

Ökande framtidstro i kombination med ett fortsatt lågt utbud kan leda till fortsatt uppgång på fastighetsmarknaden under 2007.

1

Välj rätt hus

Går du i nybyggartankar? Besök Nybygget – en samlingsplats för olika visningshus.

0

Köpa hus på osäker marknad

Ibland måste man förändra sitt boende, vare sig marknaden är på topp eller inte. Vår expert Titti Öhrn, kundombundsman på Mäklarsamfundet, ger goda råd...

0

Ledare: Nu satsar vi på Vi i Villa!

2012 blir ett spännande år för oss. Vi kommer oftare, vi har nya satsningar och – EN HELT NY TIDNING!