Kurser lär oss köpa hus

Bygga nytt

Köpa hus är troligtvis den största affären du gör i ditt liv. Men för att göra en bra affär är det viktigt att vara väl förberedd. En hjälp är husköparkurser som vissa mäklare ger.

Annons

Fristående Sparbanken Alingsås har sedan några år genomför husköparskolor. Med på kurserna finns bankens rådgivare tillsammans med mäklare från Föreningssparbankens Fastighetsbyrå. Under kursen som pågår under två kvällar går deltagarna igenom allt från skillnaden mellan vad som är en fastighet och vad som är fast egendom till hur man ska agera när man väl bestämt sig för att köpa hus.  

– Grundläggande saker är viktigt. Som att man kanske ska få ner på papper om vad man vill ha och behöver. Sedan är kalkyl en viktig del naturligtvis, säger Catharina Wedrup, privatrådgivare på Sparbanken Alingsås. Även olika typer av lån gås igenom och vad det faktiskt kostar att ha hus.

– Saker som dolda fel och undersökningsplikt är också viktiga grejor, säger Catharina Wedrup. Kurserna kostar inget för deltagarna. Men för banken och mäklaren är det ändå en bra affär. De får tillfälle att rikta sin marknadsföring mot personer de vet är intresserade av det de har att erbjuda. På varje kurs är det drygt tio par med. Och kurserna blir snabbt fulltecknade.

– De ska göra sin livs största affär. Vi får träffa kunden och det är ju så att när man mött någon som man får förtroende för vänder man sig gärna till den igen, säger Catharina Wedrup. Ett viktigt inslag i kursen är att få de blivande husköparna att inte betala för dyrt. Alingsås tillhör en storstadsregion och har stor inflyttning. Med det följer budgivning på varje villa som finns till salu och priserna skjuter i höjden.

– Vi pratar flera hundra tusen vid budgivningar. Och det händer på några ögonblick. Det är lätt att bli fartblind. För oss är det viktigt att kunden förstår vad de gör och att de inte blir just fartblinda. Samtidigt har ju ni dubbla roller. Som bank tjänar ni på höga lån och som mäklare vill ni ha ut höga priser. Hur hanterar ni det när ni ska lära husköpare att tänka rätt?

– Syftet är inte att tjäna så mycket som möjligt på varje affär. Att det blir en affär är viktigare. Det är mycket att tänka på för den som ska köpa hus.

Privatekonomernas bästa husköparråd:


Ann-Sofie Magnusson, Ikanobanken

- Kolla att man verkligen klarar av att betala. Gör en detaljerad egen kalkyl på hur er ekonomi förändras när ni köper huset. Se till att ha en buffert för underhållskostnader i huset

- Det är också viktigt att det finns marginaler i familjens ekonomi. Just nu är räntorna låga. Så kommer det troligtvis inte alltid att vara. Ha därför ett separat sparande för högre räntekostnader. Då vänjer man sin plånbok redan nu för de räntehöjningar som man i framtiden drabbas av.

- Lägg månadsvis undan omkring tusen kronor som ska gå till: Byte av tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, spis, mikrovågsugn, kyl, frys vart tionde år. Renovering av kök och badrum vart tjugonde år. Ommålning och tapetsering både ute och inne. Underhåll av uteplatser, trädgården, nya växter, jord, gödsel, gräsklippare.

- Allt handlar inte om ekonomi. Läget är mycket viktigt eftersom det är det enda du inte kan ändra. Bygga nytt eller till går alltid, men om man köper ett hus med fel läge är det inte kul.

- Om man köper ett äldre hus är det bra att låta en elektriker besiktiga elsystemet.


Ylva Yngvesson, Föreningssparbankens institut för privatekonomi

Annons

- Det går inte att hitta det bästa köpläget, utan hitta istället det hus man vill ha. Ha is i magen och rycks inte med i en budgivning. Om man köper det hus man vill ha bor man bra och då gör det inte lika mycket om priserna går upp eller ner.  

- Ta inte själv för stor risk genom att låna för stor del. Sätt in en ordentlig kontantinsats. Om priserna faller och man av någon anledning måste flytta är det inte roligt att ha lån kvar att betala.

- Amortera. Det är låg inflation och lånen urholkas inte som de gjorde förr.

- Det kostar att underhålla. Här kommer vikten av att amortera in igen om man vill låna till någon oförutsedd utgift. Men i tillägg till amorteringen bör man spara till en buffert.

- Den som flyttar från lägenhet till hus och därigenom får högre boendekostnader kan spara mellanskillnaden något halvår före köpet. Då märker man hur den ökade kostnaden känns i plånboken. Samtidigt sparar man TILL en högre kontantinsats.

- Kolla fastighetens skick. Man har undersökningsplikt som köpare. Anlita en expert, det är det värt.

22 mars 2005

0 Kommentarer

0

Grilla, poola, däcka

Här finns allt – plats för bad i poolen, ett rejält utekök med två grillar, matplats och så lite vila. Välkommen till årets superaltan.

12

Niklas fick bukt med källarfukten – byggde egen luftsolfångare

Varje sommar blev luften i källaren rå och fuktig. Med överblivna glasrutor, en bit takplåt, en solcell och en datorfläkt lyckades Niklas Åkesson bygga...

2

Ventilera bort fukten – med hjälp av solen

Har du problem med fukt i källaren, garaget eller friggeboden? En luftsolfångare kan förbättra ventilationen och förebygga fuktskador. Under förutsättni...

2

Dags att bygga nytt?

Längtar du efter ett helt nybyggt hus i prästgårdsinspiration eller nyfunkis? Kanske ett timmerhus, ett hus i marin stil eller varför inte ett pampigt...

1

Vi är Sveriges bästa grannar

Tävlingen Sveriges bästa grannar 2007 är nu avgjord. Det hedervärda priset gick i år till Alexander och Jessica Masmanidis i Ronneby.

0

Tips från Sveriges bästa grannar

Hur blir man Sveriges bästa grannar? Jo, genom att vara sig själv menar årets pristagare Alexander och Jessica Masmanidis från Ronneby. – Fast egentlige...

0

Livet om 50 år!

Är fastighetsskatten spolad och kostar en villa fem miljoner i snitt om femtio år? Det tror Vi i Villas läsare som här ger sin syn på framtiden och...

0

Vi bygger Sverige!

Nu när Vi i Villa fyller femtio finns det all anledning att se både bakåt och framåt. Vi kanske ska börja med bakåt.

0

Vi i Villas miljökalender - december

Året närmar sig sitt slut och likaså vår miljökalender. Men innan dess planerar vi för en lugnare och grönare jul.