Annons

Krönika: Så fungerar rot-avdraget

Bygga nytt

Den 8 december förra året kom regeringen med besked om att vi skulle få tillbaka hälften av arbetskostnaden för hantverksarbete på villan. Det lät enkelt och bra. Först nu har det kommit detaljer som gör detta rot-avdrag mycket krångligt.

Annons

Du tror kanske att allt arbete för villan eller fritidshuset ger rot-avdrag. Så är det inte. Titta i listan nedan så ser du att det är mycket som inte ger något rot-avdrag.

Bygger du till så måste bygget hänga ihop med villan. Om du bygger en carport ger arbetet rot-avdrag om carporten byggs ihop med huset, men inte om den är fristående. Att bygga en ny friggebod ger inget rot-avdrag, men bygger du om en friggebod som du redan har blir det rot-avdrag för arbetet.

Trädgårdsarbete ger inget rot-avdrag, fast om du anlitar någon för att klippa häcken kan du få avdrag för hushållsnära tjänster, som nu har samma regler som rot-avdraget. Byråkratin och krånglet blir ännu värre om det gäller en bostadsrätt, eftersom själva föreningen inte får rot-avdrag. Om fönstrena i ett sådant hus ska målas blir det rot-avdrag endast för målningen på insidan, men inte för utsidan.

För att överhuvudtaget få rot-avdrag måste dessa krav vara uppfyllda:

- Rot-avdrag ges endast till arbetskostnad, inte material, kostnad för maskiner eller resor.
- Du måste vara delägare i villan, fritidshuset eller bostadsrätten, men det spelar ingen roll hur stor del du äger.
- Rot-avdraget gäller per person och inte per bostad. Det blir rot-avdrag och avdrag för hushållsnära tjänster på högst 50 000 kronor sammanlagt per år och person (perioden från 8 till 31 december 2008 räknas in i år 2009).
- Den du anlitar måste ha F-skattsedel, - något du i övrigt alltid bör kontrollera.

För arbete som utförs innan 1 juli i år måste du själv i efterhand ansöka om skattereduktion på en särskild blankett. Rot-avdraget dras sedan av från skatten i den deklaration som du gör nästa år.

För arbete som utförs efter 1 juli i år får du kostnadsminskningen av hantverkaren direkt när du betalar fakturan.

Hantverkaren får sedan ansöka hos Skatteverket om att få den skattesubvention som du fått. Rot-avdraget finns med så småningom i din deklaration, men pengarna har du ju redan fått ut via fakturan. I samband med denna förändring den 1 juli ändras reglerna så att rot-avdrag inte ges under de första fem åren efter det att ett småhus byggts.

Så räknar man

Du och din make har renoverat villans kök och badrum för totalt 180 000 kronor, och betalat hälften vardera. 80 000 kronor är arbetskostnad. Rot-avdrag: 40 000 kronor.
Samma år har ni målat om ert gemensamma fritidshus för 80 000 kronor, som du ensam betalat. 60 000 kronor är arbetskostnad. Rot-avdrag: 30 000 kronor.

Du är berättigad till maximalt rot-avdrag, 50 000 kronor (20 000 kronor + 30 000 kronor), medan din make får 20 000 kronor. Här kan du se de vanligast jobben som ger eller inte ger rot-avdrag. Hela listan hittar du på www.skatteverket.se

Detta ger rot-avdrag för arbetskostnaden

 • Altanbygge, om altanen är sammanbyggd med huset.
 • Badrumsrenovering.
 • Brunnsborrning för bergvärme eller vatten.
 • Dräneringsarbete.
 • Fritidshus. Samma regler som för permanentvilla.
 • Köksrenovering.
 • Markiser och persienner.
 • Målningsarbete.
 • Nedgrävning av jordvärme, vatten, bredbandsledning eller fjärrvärmeledning på tomten.
 • Radonsanering.
 • Servicearbete på maskiner och inventarier.
 • Sotning, dock ej vid obligatorisk sotning och vid funktionskontroll.
 • Utlandsbostad. Samma regler för bostäder inom EU och EES-området som i Sverige.
 • Värmepanna. Installation och byte, men inte service.
 •  

  Detta ger INTE rot-avdrag

 • Arkitektarbete.
 • Balkong för bostadsrätt.
 • Friggebod, men rot-avdrag om en befintlig byggs om.
 • Försäkringsarbete, när försäkringsbolaget betalat.
 • Garage och carport, om de är fristående, men rot-avdrag om den byggs ihop med huset.
 • Installation av exempelvis tvättmaskin, larm och parabolantenn
 • Komplementbyggnad, men rot-avdrag om en befintlig byggs om.
 • Poolarbete med utomhuspol, men rot-avdrag om poolen ligger inomhus.
 • Skadedjurssanering.
 • Trädgårdsarbete. Att anlägga gräsmatta, trädgårdsgångar och murar.
 • Växthus.
 •  

  Av Anders Andersson, chefredaktör Driva Eget, ViV nr 5/2009

  Annons

  Tillägg till artikeln:

  Många läsare har hört av sig efter artikeln om Rotavdrag på sidan 42 i nr 5/09 av Vi i Villa. Reglerna om vad som ger och inte ger rotavdrag är mycket svårtolkade, också för Skatteverkets personal och artikeln kunde bara ge en kort sammanfattning.

  Klicka på länken nedan för att komma till Skatteverkets fullständiga lista över tjänster man kan få rotavdrag för:

  Exempel på tjänster som ger rätt/inte ger rätt till ROT-avdrag

  När artikeln skrevs ansåg Skatteverket att arbetet med att sätta upp markis inte ger rotavdrag. Men Skatteverket har nu ändrat sig och godtar rotavdrag för att sätta upp markiser.

  -Det är inte lätt att tolka lagen på rätt sätt och vi försöker hela tiden göra så stora förenklingar som lagtexten medger. Servicearbete ska inte ge rotavdrag, men ofta när gränsen mellan installation och service är svår att dra ser vi det från den positiva sidan och godtar rotavdrag, säger Pia Blank Thörnros, rättslig expert på Skatteverket.

  Av Anders Andersson, den 18 maj 2009

  30 april 2009

  5 Kommentarer

  2009-05-12
  R.T
  2009-05-12
  Sven Bergkvist Timrå
  2009-05-17
  Joel Gustafsson
  2009-05-20
  Pierre Lundin
  0

  Vi har gjort om allt!

  En trädstam i köket är snart det enda som återstår av Ulf och Annies 30-talsvilla. Barnen kände inte ens igen sig i huset de bott i hela sitt liv när...

  0

  Jag & huset - Adam Alsing

  Adam Alsing, programledare i TV4 och Mix Megapol.

  0

  Krönika: Att sälja eller inte sälja

  Är villapriserna på väg upp eller ned? Ingen kan vara säker, men här får du hjälp att bilda dig en egen uppfattning.

  0

  Krönika: Gott förhandlingsläge

  Äntligen har spelreglerna för villaägarna klarnat. Nu vet vi hur det blir med både boräntan och skattereglerna.

  0

  Om villan får rösta!

  Allians eller rödgrönt? Hur ska vi rösta i höst om vi låter villan få avgöra? Vi frågade Villapanelen. Här är vår unika undersökning.

  0

  Krönika: Vem ska besiktiga och varför

  Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

  1

  Jag & huset - Jonas Jonasson

  Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

  0

  Kan du din Rut och Rot?

  Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

  0

  Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

  Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

  Vi i Villas policy
  Avbryt

  Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

  Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

  Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

  Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

   

  Tävlingsvillkor

  Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

  Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

  Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

  Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

  Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

  Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

  Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

  Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

  Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

  Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

  Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

    

  Behandling av personuppgifter 

  Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

  Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

  Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

   

  Kontakt

  Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

  Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

   

  Annons