Annons
Bli en dubbel vinnare med det nya rot-avdraget!
Bli en dubbel vinnare med det nya rot-avdraget!

Krönika: Mer pengar över 2009!

Bygga nytt

Deppa inte. 2009 kan bli ett riktigt bra år för din ekonomi. Men det förutsätter att du får behålla ditt jobb. Får du det kan du glädja dig åt både sänkt skatt och sänkta kostnader.

Annons
För dig som har jobbet kvar och slipper drabbas av storföretagens neddragningar finns det i år främst tre glädjeämnen:

1. Sänkt skatt. Brytpunkten för statlig skatt höjs, grundavdraget blir högre och jobbskatteavdraget förbättras. Det betyder sänkt skatt med 250- 1 110 kronor i månaden för den som arbetar. Pensionärer får en skattesänkning på 130-670 kronor per månad, och förbättrat jobbskatteavdrag om de tar ett jobb.

2. Lägre lånekostnad. Allt tyder på att den redan låga räntan sänks ytterligare något. Om räntan minskar med en procentenhet sänks årskostnaden för ett miljonlån med 7 000 kronor. 

3. Obefintlig inflation. Vi har vant oss vid att allt blir dyrare. Det verkar vara slut på det under 2009. Inflationen är obefintlig. Det är bra för både din och landets ekonomi. Men skulle priserna sjunka får vi deflation, och det anses inte vara bra för ekonomin.

Pengar över

Så även om din lön inte stiger bör du få mer pengar över i år än förra året. Regeringen har kommit med flera reformer som kan vara positiva för dig under 2009, och om du är småföretagare har du fått en del sänkta skatter som ska försöka få dig att investera och anställa.

För den privata ekonomin finns det framförallt en sak att utnyttja - rot-avdraget. Rot-avdraget kan ge upp till 50 000 kronor i skattesänkning per år och person för reparationer från den 8 december i fjol till den 31 december i år. Det gäller oavsett om man reparerar en villa, ett fritidshus eller en bostadsrätt.

All arbetskostnad på arbete som utförs från och med den 8 december förra året ger rot-avdrag. Kopior av fakturor som visar vad som är arbete skickas in till Skatteverket, och pengarna kommer tillbaka i form av sänkt skatt. Om du renoverar ett kök eller ett badrum för 100 000 kronor och 50 000 kronor av detta är arbetskostnad får du tillbaka 25 000 kronor. Därmed kanske du bara behöver låna 75 000 kronor - och till en betydligt lägre ränta än i höstas.

Att låna 100 000 kronor i september förra året kostade då 375 kronor i månaden efter skatt. Om du nu lånar 75 000 kronor i dag blir månadskostnaden mindre än hälften så stor. Är du i den situationen blir du alltså en dubbel vinnare.

Hur går det då med aktierna?

Hur det blir med skatten och kostnaderna i år kan vi vara rätt säkra på. Men hur det går med våra aktier och aktiefonder har vi däremot ingen aning om.

År 2008 blev rekorddåligt på börsen. Ned 42 procent! Alla hårt prövade aktiesparare och aktiefondssparare undrar nu om det ska vända upp.

- Nu kan det väl inte bli sämre, säger en del.Visst kan det bli det. Kurserna kan mycket väl fortsätta ned ett bra tag till. Men experterna tror ändå att 2009 inte blir lika uselt som 2008.

Ingen kan veta säkert hur du bäst ska göra. Men inte är finanskrisen bortblåst, och den svenska lågkonjunkturen har bara börjat. Det finns argument för både pessimister och optimister:

Annons

Pessimisterna tror att lågkonjunkturen fördjupas och att finanskrisen skapar nya problem. De tror att många aktiesparare nu flyr till säkrare placeringar och att detta drar ned aktiekurserna.

Optimisterna säger att aktierna sällan varit så billiga som nu och att sämre bolagsvinster och fördjupad lågkonjunktur redan finns inräknad i dagens aktiekurser. De menar att den rekordlåga räntan och de nedtryckta kurserna ger bra köptillfällen under året.

Hur du själv nu ska göra beror på om du tror mest på optimistargumenten eller pessimistargumenten. Handla på ett av dessa tre sätt:

1. Optmiststrategi. Om du känner dig optimistisk och inte har alltför stor del aktiefonder kanske du kan satsa lite försiktigt på breda aktiefonder eller svenska aktier som ser nedkörda ut. Köp då lite vid olika tillfällen och månadsspara i aktiefonder.

2. Pessimiststrategi. Om du känner dig pessimistisk, vill minska din risk och har mycket aktier och aktiefonder kanske du däremot ska göra dig av med en del fonder och satsa på ett bra bankkonto eller obligationsfonder.

3. Strategi för den osäkre. Är du osäker så avvakta. Gör ingenting just nu, men var beredd att göra något senare när du känner dig mer säker på läget - om det nu någonsin går att känna sig säker.

16. februari 2009
 
Annons
Mer om Bygga nytt

Vi har gjort om allt!

Bygga nytt En trädstam i köket är snart det enda som återstår av Ulf och Annies 30-talsvilla. Barnen kände inte ens igen sig i huset de bott i hela sitt liv när de såg gamla bilder!

Jag & huset - Adam Alsing

Bygga nytt Adam Alsing, programledare i TV4 och Mix Megapol.

Krönika: Att sälja eller inte sälja

Bygga nytt Är villapriserna på väg upp eller ned? Ingen kan vara säker, men här får du hjälp att bilda dig en egen uppfattning.

Krönika: Gott förhandlingsläge

Bygga nytt Äntligen har spelreglerna för villaägarna klarnat. Nu vet vi hur det blir med både boräntan och skattereglerna.

Om villan får rösta!

Bygga nytt Allians eller rödgrönt? Hur ska vi rösta i höst om vi låter villan få avgöra? Vi frågade Villapanelen. Här är vår unika undersökning.

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

Jag & huset - Jonas Jonasson

Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Kan du din Rut och Rot?

Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]bonnier.se

 

Annons