Krönika: Mer pengar över 2009!

Deppa inte. 2009 kan bli ett riktigt bra år för din ekonomi. Men det förutsätter att du får behålla ditt jobb. Får du det kan du glädja dig åt både sänkt skatt och sänkta kostnader.


För dig som har jobbet kvar och slipper drabbas av storföretagens neddragningar finns det i år främst tre glädjeämnen:

1. Sänkt skatt. Brytpunkten för statlig skatt höjs, grundavdraget blir högre och jobbskatteavdraget förbättras. Det betyder sänkt skatt med 250- 1 110 kronor i månaden för den som arbetar. Pensionärer får en skattesänkning på 130-670 kronor per månad, och förbättrat jobbskatteavdrag om de tar ett jobb.

2. Lägre lånekostnad. Allt tyder på att den redan låga räntan sänks ytterligare något. Om räntan minskar med en procentenhet sänks årskostnaden för ett miljonlån med 7 000 kronor. 

3. Obefintlig inflation. Vi har vant oss vid att allt blir dyrare. Det verkar vara slut på det under 2009. Inflationen är obefintlig. Det är bra för både din och landets ekonomi. Men skulle priserna sjunka får vi deflation, och det anses inte vara bra för ekonomin.

Pengar över

Så även om din lön inte stiger bör du få mer pengar över i år än förra året. Regeringen har kommit med flera reformer som kan vara positiva för dig under 2009, och om du är småföretagare har du fått en del sänkta skatter som ska försöka få dig att investera och anställa.

För den privata ekonomin finns det framförallt en sak att utnyttja – rot-avdraget. Rot-avdraget kan ge upp till 50 000 kronor i skattesänkning per år och person för reparationer från den 8 december i fjol till den 31 december i år. Det gäller oavsett om man reparerar en villa, ett fritidshus eller en bostadsrätt.

All arbetskostnad på arbete som utförs från och med den 8 december förra året ger rot-avdrag. Kopior av fakturor som visar vad som är arbete skickas in till Skatteverket, och pengarna kommer tillbaka i form av sänkt skatt. Om du renoverar ett kök eller ett badrum för 100 000 kronor och 50 000 kronor av detta är arbetskostnad får du tillbaka 25 000 kronor. Därmed kanske du bara behöver låna 75 000 kronor – och till en betydligt lägre ränta än i höstas.

Att låna 100 000 kronor i september förra året kostade då 375 kronor i månaden efter skatt. Om du nu lånar 75 000 kronor i dag blir månadskostnaden mindre än hälften så stor. Är du i den situationen blir du alltså en dubbel vinnare.

Hur går det då med aktierna?

Hur det blir med skatten och kostnaderna i år kan vi vara rätt säkra på. Men hur det går med våra aktier och aktiefonder har vi däremot ingen aning om.

År 2008 blev rekorddåligt på börsen. Ned 42 procent! Alla hårt prövade aktiesparare och aktiefondssparare undrar nu om det ska vända upp.

– Nu kan det väl inte bli sämre, säger en del.Visst kan det bli det. Kurserna kan mycket väl fortsätta ned ett bra tag till. Men experterna tror ändå att 2009 inte blir lika uselt som 2008.

Ingen kan veta säkert hur du bäst ska göra. Men inte är finanskrisen bortblåst, och den svenska lågkonjunkturen har bara börjat. Det finns argument för både pessimister och optimister:

Pessimisterna tror att lågkonjunkturen fördjupas och att finanskrisen skapar nya problem. De tror att många aktiesparare nu flyr till säkrare placeringar och att detta drar ned aktiekurserna.

Optimisterna säger att aktierna sällan varit så billiga som nu och att sämre bolagsvinster och fördjupad lågkonjunktur redan finns inräknad i dagens aktiekurser. De menar att den rekordlåga räntan och de nedtryckta kurserna ger bra köptillfällen under året.

Hur du själv nu ska göra beror på om du tror mest på optimistargumenten eller pessimistargumenten. Handla på ett av dessa tre sätt:

1. Optmiststrategi. Om du känner dig optimistisk och inte har alltför stor del aktiefonder kanske du kan satsa lite försiktigt på breda aktiefonder eller svenska aktier som ser nedkörda ut. Köp då lite vid olika tillfällen och månadsspara i aktiefonder.

2. Pessimiststrategi. Om du känner dig pessimistisk, vill minska din risk och har mycket aktier och aktiefonder kanske du däremot ska göra dig av med en del fonder och satsa på ett bra bankkonto eller obligationsfonder.

3. Strategi för den osäkre. Är du osäker så avvakta. Gör ingenting just nu, men var beredd att göra något senare när du känner dig mer säker på läget – om det nu någonsin går att känna sig säker.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar