Krönika: Deklarera smart!

Ägna lite tid åt årets deklaration. Det kan löna sig. Om du sålt din villa finns det extra mycket att tänka på. Anders Andersson, som i över 25 år gett deklarationsråd i böcker och tidningar, ger dig här tips.

deklarera


Anders Andersson har skrivit boken Din Skatt och din ekonomi.

Småavdragens tid är förbi. I årets deklaration måste dessa totalt vara 5 000 kronor för att vara avdragsgilla, och det är svårt att få ihop så mycket nu när a-kasseavgiften inte längre är avdragsgill. Det är inte heller lätt att få ihop 8 000 kronor i kostnader för resor till jobbet, som är gränsen för detta avdrag.

Men det finns ändå flera skäl att kolla siffrorna som du faktiskt på heder och samvete ansvarar för:
– Det finns avdrag som går utanför gränserna ovan. Det är främst avdrag för ökade levnadskostnader, övernattning och hemresor för dig som långpendlar eller haft tillfälligt arbete på annan ort.
– För dig som sålt aktier eller villa är det rätt krångligt att fylla i blanketterna K4 och K5. Se tips nedan.
– Det kan ha blivit något fel i de förtryckta uppgifterna, som därför bör kontrolleras.
– Den sammanställning över inkomster, lånekostnader och sparande under förra året som finns på papperet från Skatteverket är en bra anledning för dig att gå igenom hela din privatekonomi.

Ägna alltså en stund åt deklarationen, innan du senast den 4 maj måste ha lämnat in den.

När du kollar årets deklaration närmare upptäcker du en sak som du förmodligen kan glädja dig åt – den förhatliga fastighetsskatten är borta. Den har ersatts av en kommunal fastighetsavgift som är 0,75 procent av taxeringsvärdet, dock högst 6 000 kronor.

Fast om du sålt din villa under förra året eller har gamla uppskov märker du något annat som inte är lika roligt – 0,5 procent i årlig extraskatt på uppskovsbeloppet.

Bästa sättet att deklarera villaförsäljning

I årets deklaration har reavinstskatten på bostadsförsäljning höjts från 20 till 22 procent av vinsten. Säljer du med förlust blir endast 15 procent av förlusten en skattesänkning.

När försäljning av både permanentvillor och fritidshus görs på blankett K5 utgår man ifrån inköpspriset plus förbättringskostnader för de år dessa varit minst 5 000 kronor. Kostnad för nybyggnad och ombyggnad får då alltid tas med, medan reparationer och underhåll endast får tas med under försäljningsåret och de föregående fem åren.

Om du säljer en permanent villa och får en vinst på minst 50 000 kronor kan du ansöka om uppskov i deklarationen på blankett K2, men då måste du ha köpt en ny permanentbostad eller tänker köpa en ny senast den 31 december i år och flytta in i den senast den 2 maj 2010.

Men sedan den nya uppskovsräntan införts är det inte längre självklart att det lönar sig att söka uppskov. Från och med årets deklaration måste du nämligen betala 0,5 procent per år på hela den uppskjutna vinsten ändra fram tills du betalar in vinstskatten.

Om du i fjol sålde en villa med 1 miljon i vinst och du uppfyller kraven för att få uppskov har du nu två alternativ:
– Att strunta i att begära uppskov och i stället betala in hela reavinstskatten på 220 000 kronor.
– Att begära uppskov och betala 5 000 kronor per år i extra skatt – 2,27 procent i icke avdragsgill ränta på 220 000 kronor. Det motsvarar 3,24 procent i avdragsgill ränta, vilket är mer än dagens tremånadersränta för bolån, som nu är rekordlåg.

Om du har råd och tror att dagens regler ska bestå är därför huvudrådet att nu strunta i att begära uppskov. Men det är knappast lönsamt att låna till att betala vinstskatten, eftersom du får räkna med höjd låneränta redan nästa år.

Om du har gamla uppskov och har pengar tillgängliga lönar det sig ofta att betala av skatten på dessa. Men begär inte återföringen i årets deklaration, utan gör det i stället genom att överklaga förra årets deklaration (begära omprövning). Du får då betala 20 och inte 22 procent på uppskovsbeloppet (vinsten), plus ett litet extrabelopp för att skatteinbetalningen dröjt.

Räkna ut när det lönar sig att betala av gamla uppskov: www.avdragslexikon.se/uppskov. Mer deklarationshjälp: www.driva-eget.se/deklaration.

Av Anders Andersson, Chefredaktör Driva Eget, ViV nr 4/2009

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar