Krönika: Att sälja eller inte sälja

Är villapriserna på väg upp eller ned? Ingen kan vara säker, men här får du hjälp att bilda dig en egen uppfattning.

huspriser


Grönt och fint! Många hus gör sig bäst i full grönska. Men det behöver inte alltid vara bästa tiden för husförsäljning.

Villapriserna styrs av marknadsekonomins mest kända grundlag, den om utbud och efterfrågan:

Om det är många villor till salu och inte så många som vill köpa, sjunker priset. Om det är få villor till salu och många som vill köpa så stiger priset.

Om du hela tiden har dessa två sanningar i tankarna, så kan du själv tänka ut när det är rätt tid att sälja ditt hus eller rätt tid att köpa nytt. Det är faktiskt bättre att lita till vad du då själv kommer fram till än att gå efter tidningsartiklar om hur priserna gått. Det finns nämligen flera problem med uppgifterna där:

De bygger ofta på gammal statistik. Artiklar med statistiskt säkra belopp kommer från tingsrätternas lagfartsansökningar och då handlar det om försäljningar som är minst ett halvår gamla. Färskare statistik bygger ofta på för få försäljningar, ofta från endast en mäklarorganisation.

Mäklarnas uttalande i dessa artiklar får man ta med en nypa salt. Mäklarna vill ju få igenom fler affärer och kan ha intressen både att vara överdrivet pessimistiska och optimistiska.

Börja med att titta i ditt område när du fundera på om du ska sälja nu eller vänta. Om det finns ovanligt många andra hus till salu där så vänta. Utbudet är ju stort och det drar ned priset. Om du å andra sidan ser att det gjorts många affärer till bra priser i ditt område, är ju det ett tecken på att efterfrågan är stor. Och då kan det vara rätt tillfälle för dig att sälja och få ut ett bra pris.

Eftertraktade hustyper

Frågan är också om efterfrågan är stor på just din typ av hus. Riktigt exklusiva villor i bra områden finns det alltid ett sug efter. Hur dåliga tiderna än är så finns det några som har tillräckligt med pengar för att köpa.

Så gäller det vilken tid på året som är bästa försäljningstid. Nu i månadsskiftet augusti-september brukar det vara som flest objekt till salu. Det kan finnas ett uppdämt köpintresse efter semesterupphållet. Men det kanske inte är lika stort som utbudet. En del menar då att det kan vara bättre att bjuda ut sitt hus till försäljning när nästan ingen annan gör det, kanske mitt i sommaren.

Tänk på att det faktiskt räcker med två riktigt intresserade spekulanter för att du ska få bra betalt när dessa två bjuder över varandra. Tricket är att få just dessa att komma till visningen och att börja bjuda.

Välj mäklare med omsorg

För att lyckas med det gäller det att noga välja ut den mäklare som har störst möjligheter att fånga spekulanterna i just din målgrupp. Så välj mäklare med omsorg. Vilken har störst kundregister, störst förtroende i ditt område, bästa varumärke för din målgrupp och de mest förtroendeingivande och mest entusiastiska säljarna?

Även mäklararvodet styrs av lagen om tillgång och efterfrågan. Det finns nu många mäklare och förhållandevis få objekt, och därför går det att pressa ned mäklararvodet.

När du nu ska fundera över vart priset på din villa är på väg, så ska du veta att det alltid finns faktorer som både drar upp och pressar ned priserna. Studera rutan här nedan och fundera över vilka som är starkast.

Detta drar upp villapriserna:

  • Rekordlåga boräntor.
  • Positiva tecken på att konjunkturen snart vänder upp.
  • Uppdämt behov av att byta bostad efter det att antalet affärer varit få under det senaste året.
  • Få nybyggen. Utbudet av nybyggda hus har minskat sedan i höstas.
  • Lägre månadskostnad på grund av att den kommunala fastighetsavgiften är lägre än fastighetsskatten.

Detta pressar ned villapriserna:

  • Insikten om att boräntan snart kommer att stiga och att räntekostnaden om något år blir betydligt högre än i dag.
  • Osäkerheten om konjunkturen.
  • Ökad arbetslöshet, som främst pressar ned priserna där varslen är många.
  • Ökat byggande i områden där många äldre villaägare vill flytta till bostadsrätter.
  • Årliga avgiften på 0,5 procent av vinsten om man får uppskov efter en försäljning.

 

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar