Annons
Vi hann bo i huset i fyra månader innan vi stolta tog emot våra körkort.
Vi hann bo i huset i fyra månader innan vi stolta tog emot våra körkort.

Först villa sedan bil: Krönika Annika Marklund

Bygga nytt

Hur kunde hon flytta ut på landet utan bil? Eller körkort? Det var många som undrade när Annika Marklund flyttade för ett år sedan. Nu har hon fixat det. Så här blev det.

Annons
Någonstans mellan Järna och Mölnbo slår jag på helljuset.

"Vi är snart hemma", säger jag. Lilla katten svarar inte. Hon har somnat så gott i sin resebur. Sista återbesöket hos veterinären idag. Det efterlängtade beskedet: Lillan är äntligen frisk.

Det har blivit många turer till veterinären de här veckorna. Åtta mil enkel väg. Minst en gång varje resa har tanken slagit mig: hur klarade vi oss utan bil?

När Ronnie och jag lämnade Stockholm för den sörmländska landsbygden hade vi inga körkort. Själv hann jag kugga tre gånger innan jag fyllde tjugo, Ronnie hade aldrig ens suttit bakom ratten.

Det var logiskt, tyckte vi. Klart att man flyttar ut på landet först – tänk vad motiverad man måste bli att klara uppkörningen!

Vi hade hunnit bo i huset i två månader när det ringde på dörren. Två pojkar i elvaårsåldern stod utanför med varsin kartong majblommor i famnen. Vi hade valt ut några nålar när en av pojkarna föreslog: "ett sånt här klistermärke till bilen, kanske?"

”Vet du”, sa jag, ”vi har faktiskt ingen bil”.

Jag kunde lika gärna sagt att vi brukade smörja in oss med rapsolja och dansa foxtrot hela vägen in till Flen.

"Eh", sa den ena unge försäljaren till slut. "Hur åker ni?"

En bra fråga. Svaret? Buss 789. Den tog oss de två milen in till Gnesta, till gymmet, biblioteket, pendeltåget. Varje gång jag klev på frågade busschauffören: "en ungdomsbiljett, eller?" Enligt Sörmlands Länstrafik är man ungdom upp till tjugo, så jag svarade "nej, en vuxen, tack".

En dag var jag på extra glatt humör och sa istället att "jaså, ser jag så ung ut, det var roligt!"

"Inte vet jag", sa chauffören. "Men jag kör ju mest bara skolungar och pensionärer. Alla andra har bil."

Det var en helt korrekt iakttagelse. Under våra dagliga promenader ner till Ica mötte vi ibland våra bilburna grannar. Vi höjde handen till hälsning och de vinkade tillbaka, sökte förvirrat med blicken efter något i höjd med våra fötter. Snart förstod vi vad de letade efter. Hunden.

Annons

Så är det. Är man ute och går rastar man hunden. Är man på väg någonstans tar man bilen.

Vi hann bo i huset i fyra månader innan vi stolta tog emot våra körkort. Samma vecka slog vi till på en sex år gammal Volvo V70.

Visst hade vi förstått att livet skulle bli lättare med bil. Bara inte hur mycket lättare.

Plötsligt kunde vi handla mer än vi orkade bära uppför den kilometerlånga backen från Ica. Vi kunde hämta vänner vid tåget, åka till Nyköping och gå på bio, till Gnesta och köpa grästrimmer, till Trosa och äta middag. Ja, vi kunde faktiskt åka precis vart vi ville.

Livet med bil är enklare, bekvämare, friare. Idag skulle vi inte klara oss utan.

Och samtidigt kan jag inte låta bli att känna att något gått förlorat.

Vi kan åka vart vi vill, alltid på väg någonstans. Det är klart att man kan gå ändå, men det går ju så mycket fortare att ta bilen.

Jag minns inte ens senast jag promenerade ner längs Käxlevägen, stannade till vid hagen och kliade hästarna under pannluggen, såg ut över sjöns glittrande vatten. Ändå var den promenaden en av anledningarna till att vi flyttade just hit.

Första gången vi tittade på huset som skulle bli vårt hoppade vi av bussen en station för tidigt. Det var höst, men ännu sommarvarmt och vi följde den slingrande vägen längs med bäcken, förbi alla de vackra villorna och söta sommarstugorna, såg på varandra och var överens: på den här vägen vill vi bo.

Kanske måste det inte alltid gå så fort. Kanske borde man ta sig tid.

Strax innan Björnlunda möter jag 789:an. Chauffören är ensam i bussen.

"Man kanske skulle ta och skaffa cykel", säger jag till katten. Hon gäspar och somnar om.


Buss 789 som tog oss överallt förut.

Annika Marklund: Bor: Stjärnhov. Familj: Mamma, pappa, styvpappa och tre småsyskon. Sambo med Ronnie. Gör: Journalist med författardrömmar. På fritiden: Läser, lagar mat, spelar piano, diskuterar, sjunger, bakar, ser på film och går långa promenader.

6 maj 2011

0 Kommentarer

0

Vi har gjort om allt!

En trädstam i köket är snart det enda som återstår av Ulf och Annies 30-talsvilla. Barnen kände inte ens igen sig i huset de bott i hela sitt liv när...

0

Jag & huset - Adam Alsing

Adam Alsing, programledare i TV4 och Mix Megapol.

0

Krönika: Att sälja eller inte sälja

Är villapriserna på väg upp eller ned? Ingen kan vara säker, men här får du hjälp att bilda dig en egen uppfattning.

0

Krönika: Gott förhandlingsläge

Äntligen har spelreglerna för villaägarna klarnat. Nu vet vi hur det blir med både boräntan och skattereglerna.

0

Om villan får rösta!

Allians eller rödgrönt? Hur ska vi rösta i höst om vi låter villan få avgöra? Vi frågade Villapanelen. Här är vår unika undersökning.

0

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

1

Jag & huset - Jonas Jonasson

Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

0

Kan du din Rut och Rot?

Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

0

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons