Annons

Köp kritiskt, sälj ärligt!

Bygga nytt

Att köpa villa kan vara din livs affär. Petighet är därför A och O. På samma sätt tjänar du på att vara uppriktig och tydlig när du säljer.

Annons

Vi håller på att byta ut vår förortsvilla mot en bostadsrätt. Samtidigt ska vår dotter och hennes sambo köpa villa.

Rent ekonomiskt och skattemässigt vore det då bäst att de tog över vår villa. Föräldrar kan nämligen sälja en bostad till sina barn för upp till 84 procent av taxeringsvärdet utan att det blir varken lagfartsavgift eller kapitalvinstskatt. Skatten kommer först när nästa generation säljer på vanligt sätt.

Vi som nu ska sälja måste framhäva allt det positiva, som vi också ärligt känner efter 34 år i samma hus. Ett av rummen, som mest fungerat som skräprum, rymdes ut. Vi målade väggarna vita och möblerade. Vi brydde oss inte om någon styling, men vi rensade bort allt onödigt och skapade fria ytor så att rummen ser stora ut.

Det handlar om att på ett ärligt sätt locka så många som möjligt att komma på visningen och få dem att bjuda över varandra.
För dottern som ska köpa gäller det att se allt från andra sidan, att kritiskt granska och genomskåda alla säljargument. Hon har bittert fått erfara hur viktigt ett av råden här intill är:

Hon och sambon hade skrivit köpekontrakt för huset som de trodde skulle bli deras drömställe.
Det återstod "bara" besiktning. De mötte säljarens besiktningsman, som inte hade några större anmärkningar.
Men för säkerhets skull anlitade de en egen besiktningsman från det större företaget Eminenta. Efter flera timmars noggrann inspektion kom hans dom:

Dräneringen fungerade inte, vatten blev stående under huset, vissa plintar var felaktiga, takpannorna låg fel...
Enligt en första offert skulle det kosta upp till 400 000 kronor att få huset i acceptabelt skick.
I ett sådant läge kan en köpare ofta hoppa av och få tillbaka kontantinsatsen. Så blev det också den här gången.

De är nu glada över att de följt ett av de sex viktiga råden för köpare här intill.

 

Fråga. Ska jag betala skatten i förväg?

Jag har fått uppskov med att betala reavinstskatten efter en vinst på en miljon vid en husförsäljning 2006. I årets deklaration såg jag att det blev 5 000 kronor i avgift. Lönar det sig att ta ut pengar från bankkonton och fonder för att betala in skatten i förväg och därmed slippa avgiften?

Svar. Det kan vara lönsamt.

Avgiften motsvarar en avdragsgill ränta på 3,24 procent. Med dagens låga ränta är det oftast lönsamt att betala in skatten i förväg. Bäst är att begära omprövning av 2008 års deklaration, eftersom skatten på vinsten då blir 20 och inte 22 procent. Hur lönsamt det blir i olika situationer visas i en kalkyl på www.driva-eget.se/uppskov.

Annons

Råd för dig som ska köpa

1. Gör kravlista. Skriv en lista på vilka krav du ställer på huset som ska köpas och gradera vad som är viktigast.

2. Granska. Granska utrymmen som andra ofta glömmer. Öppna stängda dörrar och kolla vind och källare, också med dina luktsinnen.

3. Hör med kommunen. Kontakta kommunen och hör efter vilka framtidsplaner det finns för området.

4. Sätt pristak. Försök undvika att dras med för högt upp när det blir budgivning.

5. Besiktiga. Skriv in i köpekontraktet att köpet förutsätter att huset godkänts av en besiktningsman som du själv anlitar.

6. Skriv kontrakt snabbt. Även om du lagt högsta budet och säljaren godtagit detta är inget klart förrän köpekontraktet skrivits. Skriv snabbt innan mäklaren kommer med ett högre bud.

Råd för dig som ska sälja

1. Välj rätt mäklare. Jämför olika mäklare innan du bestämmer dig. Pruta på arvodet, men låt inte arvodet avgöra. Mäklarens kontakter, varumärke och egenskaper är minst lika viktiga.

2. Styla lagom. Det kan vara bättre att behålla husets personliga stil, men plocka bort möbler och prylar, så att det blir många fria ytor.

3. Sätt rätt utgångspris. Sätt ett utgångspris som är så lågt så att detkommer många på visningen, men inte för långt under det pris du kan acceptera.

4. Fokusera på nätet. Endast mäklare får lägga ut objekt på den dominerande sajten Hemnet, och därför är det nödvändigt att sälja genom mäklare.

5. Var ärlig. Dölj inget för köparna. Det kan stå dig dyrt. Ta en försäkring mot dolda fel.

6. Skriv kontrakt snabbt. Den som lagt högstabudet har alltid rätt att dra sig ur innan köpekontrakt skrivits.

 

1 juni 2010

0 Kommentarer

0

Så blir du Sveriges bästa granne

Sveriges bästa grannar, pappa Ulf Skoog, mamma Ewa Magnusson och barnen John och Ida, berättar hur du blir nästa Sveriges bästa granne.

0

Drömaltaner

Stort eller litet. Sten eller trä? Det spelar egentligen ingen roll — men ett är säkert. En altan behöver man. För att leka, festa och vila på. Spana...

1

15 steg till ett miljövänligare villaliv

Att vara miljösmart är ofta också synonymt med att vara ekonomiskt klok. Här får du 15 enkla tips att följa.

0

Ny i Villa!

Vi i Villa gratulerar dig till ditt bostadsval! Som nybliven villaägare kanske du inte har kommit i kontakt med Vi i Villa och viivilla.se tidigare....

0

Vi är Sveriges bästa grannar 2006

Tävlingen avgjord! Sveriges bästa granne är utsedd! De heter Ulf och Ewa och de bor i Bispgården.

0

Hur blir det 2007?

Ökande framtidstro i kombination med ett fortsatt lågt utbud kan leda till fortsatt uppgång på fastighetsmarknaden under 2007.

1

Välj rätt hus

Går du i nybyggartankar? Besök Nybygget – en samlingsplats för olika visningshus.

0

Köpa hus på osäker marknad

Ibland måste man förändra sitt boende, vare sig marknaden är på topp eller inte. Vår expert Titti Öhrn, kundombundsman på Mäklarsamfundet, ger goda råd...

0

Ledare: Nu satsar vi på Vi i Villa!

2012 blir ett spännande år för oss. Vi kommer oftare, vi har nya satsningar och – EN HELT NY TIDNING!

Vi i Villas policy
Avbryt

Här kan du bli medlem i Vi i Villa genom att logga in med ett befintligt konto från sociala medier eller genom att skapa ett nytt konto, kopplat till din e-postadress nedan.

Som medlem får du tillgång till erbjudande och rabatter från våra leverantörer. Du kan också enkelt deltaga i våra tävlingar och forum när du är inloggad som medlem på webbplatsen.

Läs mer om medlemskapet och hur vi hanterar dina personuppgifter.

 

Annons