Annons

Köp kritiskt, sälj ärligt!

Bygga nytt

Att köpa villa kan vara din livs affär. Petighet är därför A och O. På samma sätt tjänar du på att vara uppriktig och tydlig när du säljer.

Annons

Vi håller på att byta ut vår förortsvilla mot en bostadsrätt. Samtidigt ska vår dotter och hennes sambo köpa villa.

Rent ekonomiskt och skattemässigt vore det då bäst att de tog över vår villa. Föräldrar kan nämligen sälja en bostad till sina barn för upp till 84 procent av taxeringsvärdet utan att det blir varken lagfartsavgift eller kapitalvinstskatt. Skatten kommer först när nästa generation säljer på vanligt sätt.

Vi som nu ska sälja måste framhäva allt det positiva, som vi också ärligt känner efter 34 år i samma hus. Ett av rummen, som mest fungerat som skräprum, rymdes ut. Vi målade väggarna vita och möblerade. Vi brydde oss inte om någon styling, men vi rensade bort allt onödigt och skapade fria ytor så att rummen ser stora ut.

Det handlar om att på ett ärligt sätt locka så många som möjligt att komma på visningen och få dem att bjuda över varandra.
För dottern som ska köpa gäller det att se allt från andra sidan, att kritiskt granska och genomskåda alla säljargument. Hon har bittert fått erfara hur viktigt ett av råden här intill är:

Hon och sambon hade skrivit köpekontrakt för huset som de trodde skulle bli deras drömställe.
Det återstod "bara" besiktning. De mötte säljarens besiktningsman, som inte hade några större anmärkningar.
Men för säkerhets skull anlitade de en egen besiktningsman från det större företaget Eminenta. Efter flera timmars noggrann inspektion kom hans dom:

Dräneringen fungerade inte, vatten blev stående under huset, vissa plintar var felaktiga, takpannorna låg fel...
Enligt en första offert skulle det kosta upp till 400 000 kronor att få huset i acceptabelt skick.
I ett sådant läge kan en köpare ofta hoppa av och få tillbaka kontantinsatsen. Så blev det också den här gången.

De är nu glada över att de följt ett av de sex viktiga råden för köpare här intill.

 

Fråga. Ska jag betala skatten i förväg?

Jag har fått uppskov med att betala reavinstskatten efter en vinst på en miljon vid en husförsäljning 2006. I årets deklaration såg jag att det blev 5 000 kronor i avgift. Lönar det sig att ta ut pengar från bankkonton och fonder för att betala in skatten i förväg och därmed slippa avgiften?

Svar. Det kan vara lönsamt.

Avgiften motsvarar en avdragsgill ränta på 3,24 procent. Med dagens låga ränta är det oftast lönsamt att betala in skatten i förväg. Bäst är att begära omprövning av 2008 års deklaration, eftersom skatten på vinsten då blir 20 och inte 22 procent. Hur lönsamt det blir i olika situationer visas i en kalkyl på www.driva-eget.se/uppskov.

Annons

Råd för dig som ska köpa

1. Gör kravlista. Skriv en lista på vilka krav du ställer på huset som ska köpas och gradera vad som är viktigast.

2. Granska. Granska utrymmen som andra ofta glömmer. Öppna stängda dörrar och kolla vind och källare, också med dina luktsinnen.

3. Hör med kommunen. Kontakta kommunen och hör efter vilka framtidsplaner det finns för området.

4. Sätt pristak. Försök undvika att dras med för högt upp när det blir budgivning.

5. Besiktiga. Skriv in i köpekontraktet att köpet förutsätter att huset godkänts av en besiktningsman som du själv anlitar.

6. Skriv kontrakt snabbt. Även om du lagt högsta budet och säljaren godtagit detta är inget klart förrän köpekontraktet skrivits. Skriv snabbt innan mäklaren kommer med ett högre bud.

Råd för dig som ska sälja

1. Välj rätt mäklare. Jämför olika mäklare innan du bestämmer dig. Pruta på arvodet, men låt inte arvodet avgöra. Mäklarens kontakter, varumärke och egenskaper är minst lika viktiga.

2. Styla lagom. Det kan vara bättre att behålla husets personliga stil, men plocka bort möbler och prylar, så att det blir många fria ytor.

3. Sätt rätt utgångspris. Sätt ett utgångspris som är så lågt så att detkommer många på visningen, men inte för långt under det pris du kan acceptera.

4. Fokusera på nätet. Endast mäklare får lägga ut objekt på den dominerande sajten Hemnet, och därför är det nödvändigt att sälja genom mäklare.

5. Var ärlig. Dölj inget för köparna. Det kan stå dig dyrt. Ta en försäkring mot dolda fel.

6. Skriv kontrakt snabbt. Den som lagt högstabudet har alltid rätt att dra sig ur innan köpekontrakt skrivits.

 

1 juni 2010

0 Kommentarer

0

Vi har gjort om allt!

En trädstam i köket är snart det enda som återstår av Ulf och Annies 30-talsvilla. Barnen kände inte ens igen sig i huset de bott i hela sitt liv när...

0

Jag & huset - Adam Alsing

Adam Alsing, programledare i TV4 och Mix Megapol.

0

Krönika: Att sälja eller inte sälja

Är villapriserna på väg upp eller ned? Ingen kan vara säker, men här får du hjälp att bilda dig en egen uppfattning.

0

Krönika: Gott förhandlingsläge

Äntligen har spelreglerna för villaägarna klarnat. Nu vet vi hur det blir med både boräntan och skattereglerna.

0

Om villan får rösta!

Allians eller rödgrönt? Hur ska vi rösta i höst om vi låter villan få avgöra? Vi frågade Villapanelen. Här är vår unika undersökning.

0

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

1

Jag & huset - Jonas Jonasson

Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

0

Kan du din Rut och Rot?

Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

0

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons