Annons
När hela övervåningen är färdigisolerad infinner sig gärna en känsla av lättnad. Man har kommit en bra bit närmare sin färdiga övervåning, det tråkigaste arbetet är gjort och nu kan man ställa upp ett litet värmeelement.
När hela övervåningen är färdigisolerad infinner sig gärna en känsla av lättnad. Man har kommit en bra bit närmare sin färdiga övervåning, det tråkigaste arbetet är gjort och nu kan man ställa upp ett litet värmeelement.

Inreda övervåningen - del 2, Planering, avlopp, el och golv

Bygga nytt

När hela övervåningen är färdigisolerad infinner sig gärna en känsla av lättnad. Det är dags att planera exakt hur övervåningen ska inredas.

Annons

Det är dags att planera exakt hur övervåningen ska inredas.

Rummens antal, placering och utformning beror naturligtvis på vilka behov just ni har nu och i framtiden och på förutsättningarna hos ert hus. Några tips bara: 

- Badrum/toalett är i regel ett måste. Avloppet ska anslutas till den avloppsventilation som går från undervåningens avlopp för att mynna i yttertaket. Därför måste toaletten placeras i närheten av detta vertikala rör - annars kan du inte få tillräckligt fall i ditt avlopp .

Förhoppningsvis har husfabrikanten tänkt på detta och placerat avloppsventilationen på en naturlig plats för ett badrum - kanske du till och med blev tillfrågad om detta redan innan ditt hus byggdes (det blev jag - men inte min granne). 

- Tänk på förvaringsutrymmen. Garderober ska få plats i sovrummen. Kanske en klädkammare någonstans? 

- Ljus. Räcker fönstren till eller bör du komplettera? Takfönster ger mycket ljus för en relativt liten penning. 

- Placera gärna tvärgående väggar på golvbjälkarna. Det blir stabilare och enklare så. 

- Vilket håll ska dörrarna öppnas åt? En extra tanke nu kan bespara er mycken framtida förtret.

När ni sålunda har diskuterat er fram till övervåningens utformning, är det dags att göra en ritning. Försök få den så exakt som möjligt, med detaljer som dusch, wc och handfat inritade.

Bygga avlopp

Innan du börjar med golvet bör avloppet vara klart. Det kan du i allmänhet bygga själv om inte förhållandena är för svåra. Först dimensionerna:

WC-stol - 110 mm rördiameter. Handfat - 50 mm rördiameter. Golvbrunn - 75 mm rördiameter.

Fogarna på rören måste smörjas innan du kan montera dem. Använd diskmedel med lite vatten i. Absolut inte fett eller olja.

Avloppet måste ha ett fall på max 1 cm per meter. Var vaksam, om du bygger många böjar, så att det inte blir bakfall någonstans, utan att det alltid lutar neråt.

WC-avloppet får ha en sista anslutningsböj på 90 - grader när man bygger med plaströr. Annars gällrt max 45 grader. Det blir gärna ett pusslande med 15-, 30- och 45 gradersböjar. När du handlar rör: se till att du får öppet köp och köp dubbelt så många böjar som du tror dig behöva i de olika vinklarna.

Själv stötte jag på problem när jag planerade avloppet: det visade sig att jag skulle få gå igenom flera golvbjälkar med det grova wc - röret plus att ventilationsrör låg i vägen. Då valde jag att gå neråt, genom undervåningens tak och gå på avloppsstammen där istället. Detta lämpade sig väl i vårt hus, eftersom röret då kom ner ovanför torkskåpet i grovköket, en plats där det knappast stör någon.

Att gå genom taket kan alltså vara ett alternativ.

Golvbrunnen måste fixeras bergfast. Särskilt viktigt om du ska ha klinkergolv. Detta gör du med hjälp av kortlingar, d v s reglar mellan golvbjälkarna som du kapar till av 45 x 45 läkt och fäster med vinkeljärn (visst kan du snedspika, men själv känner jag att jag får bättre precision med vinkeljärn, som jag skruvar fast med skruvdragare.)

Sådana här kortlingar kan man låta hela avloppssystemet vila på. Fixera sedan rören mot kortlingen med buntband (sådana som elektriker använder - finns i järnhandeln.)

Glöm sedan inte att isolera ordentligt runt rören, så slipper hela huset höra när ni spolar.

Hur övervåningen planeras beror naturligtvis på familjens behov och husets förutsättningar. Här är några varianter.

Lägga golv

 Nu ska du köpa och lägga golvet. Det finns två alternativ: självbärande trägolv eller spånplatta.

Ett trägolv av den dimensionen är dyrt, 400 - 500 kr/m2. Ett tips är att försöka hitta andrasortering, då kan man få det för 100 - 200 kr/m2. Andrasorteringen har fler och grövre kvistar och kanske andra smådefekter. Men det blir ett fint trägolv av det också. Ring runt!

Tips: Öppna inte ett golvpaket förrän precis när det ska användas.
Riktigt fint blir trägolvet om du slipar det efteråt. Sedan kan man välja om man vill lacka det, olja/lut-behandla det eller helt enkelt bara skura det med såpa.

Golvspånplatta är inte mycket att orda om. Snabb och enkel att lägga. Men sedan måste du naturligtvis lägga ett annat golv ovanpå.

En sak bara - när du lägger ditt spån- eller trägolv, var noga med att det vilar på alla golvbjälkar. För höga golvbjälkar måste hyvlas ner, för låga måste byggas på. Annars får du svikt, knarr och ojämnheter.

Installera el

När du kommit så här långt kan du börja ringa runt till elfirmor och fråga efter ett fast pris på din elinstallation. Då är det bra om du har gjort en ritning med dina uttag inritade först - glöm inte tv, telefon och elektriska element. Apropå element - du kan välja mellan 230 och 400 V. 400 volt är i allmänhet bättre (jämnare belastning på ditt elnät.)

Annons

Trägolv

Idag är det vanligast att skruva fast trägolv. Naturligtvis krävs en bra skruvdragare, lämplig skruv och rätta bits. Jag rekommenderar en skruv med halvrunt huvud, SPAX 4x50. Försänkt huvud ökar faktiskt sprickrisken. Denna skruv kräver pz2 (Pozidrive nr 2) bits. Köp dyra bits av hög kvalitet, annars slits de ut snabbt..

Plankorna knackar du ihop med en slagkloss (= en bit golvplanka). De kan också dras ihop med en skruvtving hårt i golvbjälken och en regel som hävstång. Lägg då slagklossen mellan regeln och golvplankan.

Verktyg

Till trägolv behöver du: kapsåg, cirkelsåg, hammare, skruvdragare och ett speciellt järn, som man använder för att slå ihop ändskarvarna (finns i golvaffärer).

Till avlopp behöver du: geringssåg, hålsåg, fil (eller bandslip) för att fasa kapade rörändar.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
12 juli 2002
 
Annons
Mer om Bygga nytt

Jag & huset - Maria Montazami

Bygga nytt Maria Montazami. Aktuell med: Hollywoodfruar på TV3 säsong 4

Att längta bort. Eller till: Krönika Annika Marklund

Bygga nytt Men alltså, hur känns det egentligen? Att flytta till ett ställe som är så… litet?” Samma fråga, om och om igen. Snart har alla jag känner ställt den....

Passivhus blir byggnorm på sikt

Bygga nytt Allt fler småhusleverantörer har energieffektiva hus i sina kataloger. Det visar en färsk marknadsöversikt från Energimyndigheten och det står klart...

9 frågor om gåvor och arv

Bygga nytt Vi får många frågor som handlar om gåvor och arv. Ingrid Kindahl, ekonomiskribent och Vi i Villas ekonomiexpert hjälper till att reda ut begreppen.

Jag & huset - Peter Barlach

Bygga nytt Peter Barlach, Vi i Villas egen vardagsrumstrubadur. Aktuell med: Fifteen Love, en kritikerrosad ungdomsroman

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

Jag & huset - Jonas Jonasson

Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Kan du din Rut och Rot?

Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons