Annons
När hela övervåningen är färdigisolerad infinner sig gärna en känsla av lättnad. Man har kommit en bra bit närmare sin färdiga övervåning, det tråkigaste arbetet är gjort och nu kan man ställa upp ett litet värmeelement.
När hela övervåningen är färdigisolerad infinner sig gärna en känsla av lättnad. Man har kommit en bra bit närmare sin färdiga övervåning, det tråkigaste arbetet är gjort och nu kan man ställa upp ett litet värmeelement.

Inreda övervåningen - del 2, Planering, avlopp, el och golv

Bygga nytt

När hela övervåningen är färdigisolerad infinner sig gärna en känsla av lättnad. Det är dags att planera exakt hur övervåningen ska inredas.

Annons

Det är dags att planera exakt hur övervåningen ska inredas.

Rummens antal, placering och utformning beror naturligtvis på vilka behov just ni har nu och i framtiden och på förutsättningarna hos ert hus. Några tips bara: 

- Badrum/toalett är i regel ett måste. Avloppet ska anslutas till den avloppsventilation som går från undervåningens avlopp för att mynna i yttertaket. Därför måste toaletten placeras i närheten av detta vertikala rör - annars kan du inte få tillräckligt fall i ditt avlopp .

Förhoppningsvis har husfabrikanten tänkt på detta och placerat avloppsventilationen på en naturlig plats för ett badrum - kanske du till och med blev tillfrågad om detta redan innan ditt hus byggdes (det blev jag - men inte min granne). 

- Tänk på förvaringsutrymmen. Garderober ska få plats i sovrummen. Kanske en klädkammare någonstans? 

- Ljus. Räcker fönstren till eller bör du komplettera? Takfönster ger mycket ljus för en relativt liten penning. 

- Placera gärna tvärgående väggar på golvbjälkarna. Det blir stabilare och enklare så. 

- Vilket håll ska dörrarna öppnas åt? En extra tanke nu kan bespara er mycken framtida förtret.

När ni sålunda har diskuterat er fram till övervåningens utformning, är det dags att göra en ritning. Försök få den så exakt som möjligt, med detaljer som dusch, wc och handfat inritade.

Bygga avlopp

Innan du börjar med golvet bör avloppet vara klart. Det kan du i allmänhet bygga själv om inte förhållandena är för svåra. Först dimensionerna:

WC-stol - 110 mm rördiameter. Handfat - 50 mm rördiameter. Golvbrunn - 75 mm rördiameter.

Fogarna på rören måste smörjas innan du kan montera dem. Använd diskmedel med lite vatten i. Absolut inte fett eller olja.

Avloppet måste ha ett fall på max 1 cm per meter. Var vaksam, om du bygger många böjar, så att det inte blir bakfall någonstans, utan att det alltid lutar neråt.

WC-avloppet får ha en sista anslutningsböj på 90 - grader när man bygger med plaströr. Annars gällrt max 45 grader. Det blir gärna ett pusslande med 15-, 30- och 45 gradersböjar. När du handlar rör: se till att du får öppet köp och köp dubbelt så många böjar som du tror dig behöva i de olika vinklarna.

Själv stötte jag på problem när jag planerade avloppet: det visade sig att jag skulle få gå igenom flera golvbjälkar med det grova wc - röret plus att ventilationsrör låg i vägen. Då valde jag att gå neråt, genom undervåningens tak och gå på avloppsstammen där istället. Detta lämpade sig väl i vårt hus, eftersom röret då kom ner ovanför torkskåpet i grovköket, en plats där det knappast stör någon.

Att gå genom taket kan alltså vara ett alternativ.

Golvbrunnen måste fixeras bergfast. Särskilt viktigt om du ska ha klinkergolv. Detta gör du med hjälp av kortlingar, d v s reglar mellan golvbjälkarna som du kapar till av 45 x 45 läkt och fäster med vinkeljärn (visst kan du snedspika, men själv känner jag att jag får bättre precision med vinkeljärn, som jag skruvar fast med skruvdragare.)

Sådana här kortlingar kan man låta hela avloppssystemet vila på. Fixera sedan rören mot kortlingen med buntband (sådana som elektriker använder - finns i järnhandeln.)

Glöm sedan inte att isolera ordentligt runt rören, så slipper hela huset höra när ni spolar.

Hur övervåningen planeras beror naturligtvis på familjens behov och husets förutsättningar. Här är några varianter.

Lägga golv

 Nu ska du köpa och lägga golvet. Det finns två alternativ: självbärande trägolv eller spånplatta.

Ett trägolv av den dimensionen är dyrt, 400 - 500 kr/m2. Ett tips är att försöka hitta andrasortering, då kan man få det för 100 - 200 kr/m2. Andrasorteringen har fler och grövre kvistar och kanske andra smådefekter. Men det blir ett fint trägolv av det också. Ring runt!

Tips: Öppna inte ett golvpaket förrän precis när det ska användas.
Riktigt fint blir trägolvet om du slipar det efteråt. Sedan kan man välja om man vill lacka det, olja/lut-behandla det eller helt enkelt bara skura det med såpa.

Golvspånplatta är inte mycket att orda om. Snabb och enkel att lägga. Men sedan måste du naturligtvis lägga ett annat golv ovanpå.

En sak bara - när du lägger ditt spån- eller trägolv, var noga med att det vilar på alla golvbjälkar. För höga golvbjälkar måste hyvlas ner, för låga måste byggas på. Annars får du svikt, knarr och ojämnheter.

Installera el

När du kommit så här långt kan du börja ringa runt till elfirmor och fråga efter ett fast pris på din elinstallation. Då är det bra om du har gjort en ritning med dina uttag inritade först - glöm inte tv, telefon och elektriska element. Apropå element - du kan välja mellan 230 och 400 V. 400 volt är i allmänhet bättre (jämnare belastning på ditt elnät.)

Annons

Trägolv

Idag är det vanligast att skruva fast trägolv. Naturligtvis krävs en bra skruvdragare, lämplig skruv och rätta bits. Jag rekommenderar en skruv med halvrunt huvud, SPAX 4x50. Försänkt huvud ökar faktiskt sprickrisken. Denna skruv kräver pz2 (Pozidrive nr 2) bits. Köp dyra bits av hög kvalitet, annars slits de ut snabbt..

Plankorna knackar du ihop med en slagkloss (= en bit golvplanka). De kan också dras ihop med en skruvtving hårt i golvbjälken och en regel som hävstång. Lägg då slagklossen mellan regeln och golvplankan.

Verktyg

Till trägolv behöver du: kapsåg, cirkelsåg, hammare, skruvdragare och ett speciellt järn, som man använder för att slå ihop ändskarvarna (finns i golvaffärer).

Till avlopp behöver du: geringssåg, hålsåg, fil (eller bandslip) för att fasa kapade rörändar.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
12 juli 2002

1 Kommentarer

2010-01-21
tio Pepe
0

Tips från Sveriges bästa grannar

Hur blir man Sveriges bästa grannar? Jo, genom att vara sig själv menar årets pristagare Alexander och Jessica Masmanidis från Ronneby. – Fast egentlige...

0

2006 både plus och minus i plånboken

Fastighetsskatt, el och uppvärmningskostnader har skjutit i höjden de senaste åren. Räntorna kommer också successivt att höjas under 2006.

0

Livet i villan!

Är göteborgare mer jämlika vid grillen? Vilket är det säkraste vårtecknet i Malmö och varför satsar stockholmare så mycket pengar på sina trädgårdar?...

0

Villabarometern

Hösten bjuder på en jämnare prisökning på villamarknaden. Fler hus blir svårsålda och det är ofta det geografiska läget som avgör om det blir affär...

0

Drömhus - Jag tjatade till mig ett ruckel

Gerda var bara 22 år när hon lyckades tjata till sig ett hyreskontrakt på ett riktigt ruckel i byn Östra Torn. Gerda hade gått förbi det lilla huset...

0

Först villa sedan bil: Krönika Annika Marklund

Hur kunde hon flytta ut på landet utan bil? Eller körkort? Det var många som undrade när Annika Marklund flyttade för ett år sedan. Nu har hon fixat...

0

Större hus

Trångbodd? Ge inte upp och flytta – utnyttja det hus du har och bygg till istället! Det finns massor av smarta lösningar, både för små och stora plånböc...

0

Större hus: Större i markplan

Det är klokt att lära känna huset innan man bestämmer sig för hur man vill bygga till.

1

Allt stämde med huset!

Vi som bor i villan: Henrik och Anette Bornäs, döttrarna Siv, 6, och Hillevi, 3. Så länge har vi bott här: Två år. Här ligger det: Stadsdelen Duvbo i...

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post info@viivilla.se. 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post kunddata@bonnier.se