Husdoktorns recept för ett friskt hus – källare och grund

Se upp med organiskt material, fukt och bristfällig ventilation, speciellt i hus byggda före 1975.


Största fällorna:

I hus byggda fram till och med 1975 är risken störst för fuktskador och mögel i husgrunden. Ingjutna träreglar i golv eller gillestugor där isolering och träpanel lagts direkt mot fuktiga källarväggar betyder problem.

– Ta bort allt organiskt material som är i kontakt med fukt. Alltså även ingjutna träreglar i väggar och golv. Om detta blir för dyrt – det kan handla om syllar som man inte kan lossa – måste emissionerna (gaserna) istället ventileras bort, säger Peter Bratt.

Undvik helst tilläggsisolering av källaren från insidan. Väggen måste vara torr för att fuktproblem inte ska uppstå.

Se upp med uteluftsventilerad krypgrund eller torpargrunder som förr värmdes upp av skorsten och otäta golv. Här kan det bli problem när man slutar elda i skorstenen och tätar golven.

Kolla att:

Luktar det illa i källaren? Flagnar färgen och lossnar putsen från väggarna? Finns det synliga fuktfläckar?

– Utred fuktförhållandena inne och ute, samtidigt som du kontrollerar att ventilationen är tillräcklig, säger Christer Harrysson.

Kolla fukthalten genom att klistra fast en bit plastfolie mot källargolvet eller källarväggen några dygn.

– Se efter om det uppstått kondens under plasten.

Marken på tomten ska luta från huset, dagvattnet ska ledas bort. Se till att dräneringen fungerar som den ska.

– Spola vatten i hängrännorna och i dräneringsledningens spolbrunn. Saknas sådan brunn, gör provet på marken. Om vattnet kommit fram till inspektionsbrunnen inom en kvart fungerar ledningssystemet.

Om det ändå finns fukt i källaren kan orsaken vara att dräneringssystemet ligger för högt, säger Christer Harrysson. Kontrollera genom att gräva en grop vid hushörnan där dräneringen börjar eller där fuktskadorna finns.

Åtgärd:

Städa grunden. Ta bort allt organiskt material, allt skräp. Lägg ut plastfolie på marken för att hindra fuktavdunstning, punktera plasten i lågpunkterna. Räcker inte det eller vid misstanke om fukt och mögel, anlita en fuktutredare, råder Peter Bratt.

Tänk på att man inte alltid kan avgöra om det finns problem med blotta ögat.

– Låt en fukttekniker göra en egen utredning och ge förslag på ett åtgärdsprogram. Det är en viktig investering eftersom fukt och mögel i grunden kan ge upphov till både allergi, astma och hussvamp.

Om det handlar om mindre fuktproblem, prova att förstärka ventilationen. Tänk på att uteluften ska tas in genom väggventiler i torra utrymmen (exempelvis förråd, gillestuga) och sugas ut i våta utrymmen (exempelvis tvättstuga).

I krypgrunder kan man även installera avfuktare eller isolering mot mark och värmekabel i krypgrunden. Installationskostnaden är låg, men energikostnaden ökar. På viivilla.se kan du läsa mer om vad du ska tänka på vid dränering.

Peter Bratt får ofta frågor om hur man bygger våtrum och spaanläggning i källaren.

– Det finns risker med källare när exempelvis dräneringssystemet slutar fungera. Det krävs otroligt mycket kunnande och det krävs också att man tar fuktprover på plats. Man måste veta hur mycket fukt som kommer utifrån. Därför ska man börja med att låta en fackman göra en fuktutredning av golv och väggar, råder han.

Golvet kan verka torrt, men ändå innehålla fukt. Fast försök dig inte på att mäta fukt i material på egen hand. Överlåt fuktmätningar i material till en byggingenjör eller byggkonsult, råder Johanna Löf, ombudsman hos Astma- och allergiförbundet.

– Resultaten är svårtolkade och det gäller att jämföra mot rätt riktvärden.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar