Annons

Hela familjens carport

Bygga nytt

Kommer du inte längre in i garaget? Då är det dags att lösa problemet med en carport. Bygg din egen med Leif Qvists beskrivning.

Annons

Inga isiga bilrutor eller snö som måste sopas på vintern, inga blöta cykelsadlar på sommaren och dessutom bra förvaring för stege, verktyg och trädgårdsmaskiner. En carport är idealisk för dig som inte har (eller inte kommer in i!) garage. Du bygger den enkelt själv efter vår beskrivning.

Carportens fyra sidor. Bäst är att använda virke av gran eller furu. Färgen fäster bäst på ohyvlat trä.

Den här carporten är inte bara till för bilen , utan rymmer också cykelparkering under tak. På den hela gavelväggens insida finns plats att hänga t ex stege, cykeldäck och trädgårdsverktyg. Skopttkärra och gräsklippare får också plats. Uppe i takstolarna kan man sticka in skidor och takbox samt även ha lite reservvirke i olika dimensioner. Den här carporten har allt - och bygget är inte svårare än att du som är lite händig klarar det.

Som alltid när man ska bygga något bestående, gäller det att planera och fundera i god tid före start. Kanske kan ett plank mellan hus och carport skapa ett skyddat uterum på tomten? Vill vi ha el och vatten framdraget till carporten?

Bygglov och grannars godkännande kanske behövs. Fråga byggnadsnämnden vad som gäller i din hemkommun, det kan finnas regler rörande t ex avstånd till grannens tomtgräns. Kanske har grannarna synpunkter på färg och höjd.

Materialbeskrivning

Bäst är att använda virke av gran eller furu. Färgen fäster bäst på ohyvlat trä.

Plintar

14 säckar cementbruk à 25 kg
14 st papprör, 200 x 1000 mm, som gjutformar
28 st plattjärnbeslag, 5 x 40 x 500 mm
28 st förzinkade skruv med mutter, 8 x 100 mm

Annons

Stolpar

Stolparna byggs, för att undvika stora sprickor, av tre bräder som spikas ihop. Överdelen blir som en klyka där du fogar in hammarbandet. Fäst stolparna i betongplinten med 2 långa plattjärn. Stolpskor ger för dålig stadga.

Till stolparna behövs:
30 m ohyvlat virke 75 x 75
40 m ohyvlat virke 25 x 100 mm (endast carportdelen)

Hammarband

17 m ohyvlat virke 50 x 150 mm
8 m ohyvlat virke 75 x 75 mm (endast cykeldelen)
6 m förankringsband galvplåt

Takstolar

Takstolarna är byggda med stagande skarvbrädere s.k fackverk. Bor du i snörika delar av Norrland kan du behöva öka dimensionerna något. Rådgör med någon erfaren byggare. Takstolstillverkningen är byggets viktigaste moment. Gör den första takstolen när stolparna
Med hammarbanden är på plats. Lägg ut delarna på plan mark och rita ut såglinjerna. Använd den första takstolen som mall för de övriga. Spika inte för tätt i skarvbräderna. Spikavstå¨nd ca 22 mm i tvärled och 60 mm längs träets fibverriktning. Använd 75 mm förzinkad trådspik.

Till takstolar behövs:
43 m ohyvlat virke 25 x 125 mm
58 m ohyvlat virke 25 x 100 mm

Tak

30 kvm råspont 20 x 95 mm
30 kvm korrugerad plåt inkl. spikreglar
5 rullar till takpapp

Vindskivor

8 m ohyvlat virke 25 x 100 mm
16 m ohyvlat virke 25 x 150 mm

Plankvägg

28 kvm ohyvlat virke 16 x 125 mm och lockläkt 16 x 38 mm
52 m spikreglar ohyvlat virke 50 x 75 mm
16 m täcklist ohyvlat virke 25 x 75 mm

Övrigt

Utomhusfärg, spik, gårdgrus

1. Gräv bort matjordslagret på carportsytan. Mät ut och gräv plintgroparna. Kontrollera med diagonalmåtten så att allt blir vinkelrätt. Ställ i papprören i groparan. Justera placeringen i sidled och väg av höjden med vattenpass och en lång rak bräda. Papprören sågas av ca 10 cm över färdig mark. Fyll tillbaka jord runt rören. Återfyll ett bärlager grus på hela ytan. Det slutgiltiga ytskiktet av grus lägger du dit efter att allt är målat och klart.

2. Blanda och häll i betongen i rören. Vill du sparra på betonge kan du trycka i lite halvstora stenar för att dryga ut. Packa och komprimera betongen med en brädstump. Fixera stolpjärnen med ståltråd och träklots. Låt betongen härda några dagar.

3. Res stolparna och skruva fast i stolpjärnen. Kontrollera med vattenpasset att allt blir rakt. Fixera med hammarbanden i överkanten och skråspika sedan fast spikreglar sedan fast spikreglar och diagonalstöd.

4. Spika takstolarna. Att resa takstolar själv är näst intill omöjligt , här behöver du ett eller ett par hjälpande händer. Spika fast takstolarna i hammarbanden och fixera läget med några längsgående bräder.

5. Spika taket. Se till att du har 250 mm utskjutning i ena gaveländen. Rensåga utskjutningen i andra gaveländen när allt är klart. Spika på takpapp. Fortsätt med spiklister och plåt så allt med taket blir klart. Till plåten används en fästskruv med plasttätning. Nu kan man ta det lite lugnare när arbetsplats och material är under tak.

6. Spika fast panelbräderna och lockläkten. Kontrollera med vattenpasset att allt blir rakt.

7. Måla allt trä. Använd en tålig utomhusfärg. Oftast blir det snyggast om du håller dig till samma färg som huset.

8. Gör klart markytan och lägg ut ett lager gårdsgrus. Vid sopkärletsparkeringsplats kan man lägga ut några markplattor av betong.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
12 augusti 2002

0 Kommentarer

0

Vi har gjort om allt!

En trädstam i köket är snart det enda som återstår av Ulf och Annies 30-talsvilla. Barnen kände inte ens igen sig i huset de bott i hela sitt liv när...

0

Jag & huset - Adam Alsing

Adam Alsing, programledare i TV4 och Mix Megapol.

0

Krönika: Att sälja eller inte sälja

Är villapriserna på väg upp eller ned? Ingen kan vara säker, men här får du hjälp att bilda dig en egen uppfattning.

0

Krönika: Gott förhandlingsläge

Äntligen har spelreglerna för villaägarna klarnat. Nu vet vi hur det blir med både boräntan och skattereglerna.

0

Om villan får rösta!

Allians eller rödgrönt? Hur ska vi rösta i höst om vi låter villan få avgöra? Vi frågade Villapanelen. Här är vår unika undersökning.

0

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

1

Jag & huset - Jonas Jonasson

Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

0

Kan du din Rut och Rot?

Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

0

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Villkor för Vi i Villas tävlingar och policy

Användarvillkor som medlem på Viivilla.se 

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till exklusiva artiklar, tävlingar och quiz samt kan ta del av unika erbjudanden från våra samarbetspartners. Du kan även diskutera i forumet där du får tips och råd från andra villaägare.

Allt om användarvillkoren som medlem, som vett och etikett samt hur ditt uppladdade material behandlas kan du läsa här.

 

Tävlingsvillkor

Tänk på att ange en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta - alternativt målsmans medgivande.

Endast ett pris per familj/hushåll och tävling.

Vinnaren kan inte byta ut vinsten mot ekonomisk ersättning eller överlåta vinsten till någon annan.

Alla eventuella avgifter och/eller skatter som uppstår i samband med vinstutdelning betalas av vinnaren. Om inte annat anges, ansvarar Vi i Villa/Bonnier Publications AB inte för extra kostnader i samband med vinsten.

Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

Om inte Vi i Villa har fått tag på vinnaren genom de kontaktuppgifter som lämnats av deltagaren i tävlingen inom 20 dagar kommer juryn att utse en ny vinnare. Deltagaren i tävlingen ansvarar själv för att kontaktuppgifterna är korrekta. 

Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.

  

Behandling av personuppgifter 

Bonnier Publications AB ( 556105-0351)  är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen för Vi i Villa. Personuppgifter kan lämnas ut till Vi i Villas samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

Företagen inom Bonnierkoncernen driver ett gemensamt kund- och användarregister. Genom att samtycka till Vi i Villas villkor samtycker du till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer på www.kunddata.bonnier.se.

Du har rätt att utan kostnad återkalla samtycke, begära rättelse/radering av eventuellt felaktiga uppgifter eller skriftligen begära ett registerutdrag.

 

Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected] 

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]

 

Annons