Annons

Hela familjens carport

Bygga nytt

Kommer du inte längre in i garaget? Då är det dags att lösa problemet med en carport. Bygg din egen med Leif Qvists beskrivning.

Annons

Inga isiga bilrutor eller snö som måste sopas på vintern, inga blöta cykelsadlar på sommaren och dessutom bra förvaring för stege, verktyg och trädgårdsmaskiner. En carport är idealisk för dig som inte har (eller inte kommer in i!) garage. Du bygger den enkelt själv efter vår beskrivning.

Carportens fyra sidor. Bäst är att använda virke av gran eller furu. Färgen fäster bäst på ohyvlat trä.

Den här carporten är inte bara till för bilen , utan rymmer också cykelparkering under tak. På den hela gavelväggens insida finns plats att hänga t ex stege, cykeldäck och trädgårdsverktyg. Skopttkärra och gräsklippare får också plats. Uppe i takstolarna kan man sticka in skidor och takbox samt även ha lite reservvirke i olika dimensioner. Den här carporten har allt - och bygget är inte svårare än att du som är lite händig klarar det.

Som alltid när man ska bygga något bestående, gäller det att planera och fundera i god tid före start. Kanske kan ett plank mellan hus och carport skapa ett skyddat uterum på tomten? Vill vi ha el och vatten framdraget till carporten?

Bygglov och grannars godkännande kanske behövs. Fråga byggnadsnämnden vad som gäller i din hemkommun, det kan finnas regler rörande t ex avstånd till grannens tomtgräns. Kanske har grannarna synpunkter på färg och höjd.

Materialbeskrivning

Bäst är att använda virke av gran eller furu. Färgen fäster bäst på ohyvlat trä.

Plintar

14 säckar cementbruk à 25 kg
14 st papprör, 200 x 1000 mm, som gjutformar
28 st plattjärnbeslag, 5 x 40 x 500 mm
28 st förzinkade skruv med mutter, 8 x 100 mm

Annons

Stolpar

Stolparna byggs, för att undvika stora sprickor, av tre bräder som spikas ihop. Överdelen blir som en klyka där du fogar in hammarbandet. Fäst stolparna i betongplinten med 2 långa plattjärn. Stolpskor ger för dålig stadga.

Till stolparna behövs:
30 m ohyvlat virke 75 x 75
40 m ohyvlat virke 25 x 100 mm (endast carportdelen)

Hammarband

17 m ohyvlat virke 50 x 150 mm
8 m ohyvlat virke 75 x 75 mm (endast cykeldelen)
6 m förankringsband galvplåt

Takstolar

Takstolarna är byggda med stagande skarvbrädere s.k fackverk. Bor du i snörika delar av Norrland kan du behöva öka dimensionerna något. Rådgör med någon erfaren byggare. Takstolstillverkningen är byggets viktigaste moment. Gör den första takstolen när stolparna
Med hammarbanden är på plats. Lägg ut delarna på plan mark och rita ut såglinjerna. Använd den första takstolen som mall för de övriga. Spika inte för tätt i skarvbräderna. Spikavstå¨nd ca 22 mm i tvärled och 60 mm längs träets fibverriktning. Använd 75 mm förzinkad trådspik.

Till takstolar behövs:
43 m ohyvlat virke 25 x 125 mm
58 m ohyvlat virke 25 x 100 mm

Tak

30 kvm råspont 20 x 95 mm
30 kvm korrugerad plåt inkl. spikreglar
5 rullar till takpapp

Vindskivor

8 m ohyvlat virke 25 x 100 mm
16 m ohyvlat virke 25 x 150 mm

Plankvägg

28 kvm ohyvlat virke 16 x 125 mm och lockläkt 16 x 38 mm
52 m spikreglar ohyvlat virke 50 x 75 mm
16 m täcklist ohyvlat virke 25 x 75 mm

Övrigt

Utomhusfärg, spik, gårdgrus

1. Gräv bort matjordslagret på carportsytan. Mät ut och gräv plintgroparna. Kontrollera med diagonalmåtten så att allt blir vinkelrätt. Ställ i papprören i groparan. Justera placeringen i sidled och väg av höjden med vattenpass och en lång rak bräda. Papprören sågas av ca 10 cm över färdig mark. Fyll tillbaka jord runt rören. Återfyll ett bärlager grus på hela ytan. Det slutgiltiga ytskiktet av grus lägger du dit efter att allt är målat och klart.

2. Blanda och häll i betongen i rören. Vill du sparra på betonge kan du trycka i lite halvstora stenar för att dryga ut. Packa och komprimera betongen med en brädstump. Fixera stolpjärnen med ståltråd och träklots. Låt betongen härda några dagar.

3. Res stolparna och skruva fast i stolpjärnen. Kontrollera med vattenpasset att allt blir rakt. Fixera med hammarbanden i överkanten och skråspika sedan fast spikreglar sedan fast spikreglar och diagonalstöd.

4. Spika takstolarna. Att resa takstolar själv är näst intill omöjligt , här behöver du ett eller ett par hjälpande händer. Spika fast takstolarna i hammarbanden och fixera läget med några längsgående bräder.

5. Spika taket. Se till att du har 250 mm utskjutning i ena gaveländen. Rensåga utskjutningen i andra gaveländen när allt är klart. Spika på takpapp. Fortsätt med spiklister och plåt så allt med taket blir klart. Till plåten används en fästskruv med plasttätning. Nu kan man ta det lite lugnare när arbetsplats och material är under tak.

6. Spika fast panelbräderna och lockläkten. Kontrollera med vattenpasset att allt blir rakt.

7. Måla allt trä. Använd en tålig utomhusfärg. Oftast blir det snyggast om du håller dig till samma färg som huset.

8. Gör klart markytan och lägg ut ett lager gårdsgrus. Vid sopkärletsparkeringsplats kan man lägga ut några markplattor av betong.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
12 augusti 2002
 
Annons
Mer om Bygga nytt

Jag & huset - Maria Montazami

Bygga nytt Maria Montazami. Aktuell med: Hollywoodfruar på TV3 säsong 4

Att längta bort. Eller till: Krönika Annika Marklund

Bygga nytt Men alltså, hur känns det egentligen? Att flytta till ett ställe som är så… litet?” Samma fråga, om och om igen. Snart har alla jag känner ställt den....

Passivhus blir byggnorm på sikt

Bygga nytt Allt fler småhusleverantörer har energieffektiva hus i sina kataloger. Det visar en färsk marknadsöversikt från Energimyndigheten och det står klart...

9 frågor om gåvor och arv

Bygga nytt Vi får många frågor som handlar om gåvor och arv. Ingrid Kindahl, ekonomiskribent och Vi i Villas ekonomiexpert hjälper till att reda ut begreppen.

Jag & huset - Peter Barlach

Bygga nytt Peter Barlach, Vi i Villas egen vardagsrumstrubadur. Aktuell med: Fifteen Love, en kritikerrosad ungdomsroman

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

Jag & huset - Jonas Jonasson

Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Kan du din Rut och Rot?

Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.

Annons