Hej, alla vinterbadare!

Bygga nytt

Tyvärr har min gode vän K-G sålt sitt fina lantställe i Stockholms skärgård och huvudsakligen dragit mot sydligare nejder. Det är mycket tråkigt för det var där ute på holmen som jag, bland mycket annat, varit med om de skönaste bastubaden i mitt liv.

Annons

För ett riktigt lyckat bastubad krävs enligt min mening ett antal mycket viktiga ingredienser: Vedeldad bastu belägen i en strandkant, fönster i bastun med utsikt över spegelblank fjärd, brygga att hoppa i spat från med ordentlig trappa så att man lätt kommer upp även i hårt väder, utomhusdusch, sköna frottéhanddukar samt något gott att äta och dricka efter badet.

Allt detta fanns alltid hos K-G och gjorde bastubaden till en stor upplevelse. Särskilt vintertid när man halkade ut på den isiga bryggan och hoppade i den minst sagt svalkande Östersjön. Då smakade det gott med en pilsner efteråt!

Jag vill inte med detta påstå att jag är någon större vinterbadare – men det känns ju i alla fall skönt när det är över, som man brukar säga.

Nästan den totala motsatsen till dessa friska övningar var jag vid ett tillfälle med om när jag var på konferens i Tyskland. Konferenshotellet hade en magnifik spa-avdelning högst upp, som verkade väl värd ett besök.

Döm om min förvåning när jag gjorde entré i bastun och möttes av fyra glatt vinkande spritt språngande nakna damer. Ett ögonblick trodde jag att jag hastigt avlidit och en aning överraskande kommit till himlen – men insåg omgående att detta (tyvärr) knappast var fallet. Jag rusade därför ut med ursäkten att jag ser dåligt utan glasögon och antagligen på grund av detta hamnat på damavdelningen. Så var dock inte fallet.

Här var det nämligen frågan om blandad bastu och mina nya väninnor blev mycket förvånade när jag berättade att i det frigjorda Sverige pysslar vi inte alls med sådant här utan att vi snarare gillar att kasta oss i isvakar.

Vilka bad- och bastuvanor ni nu än har hoppas jag att ni kommer att tycka om månadens nummer av Vi i Villa där vi satsat stort på allt om bad och bastu. Att bygga om badrummet är den stora trenden just nu bland Sveriges villaägare – på väg att gå om köket som som det mest prioriterade rummet för förändringar och förbättringar. Det ligger i luften att just så är fallet. Bland annat är det ju många av oss som har gamla gillestugor, som känns ganska ute och som skulle kunna bli riktigt fina spa-anläggningar.

Så oavsett om vi träffas i isvaken eller hos damerna – lycka till med bastuplanerna!

Björn Vingård
Chefredaktör

Annons
5 oktober 2004

0 Kommentarer

0

Vi har gjort om allt!

En trädstam i köket är snart det enda som återstår av Ulf och Annies 30-talsvilla. Barnen kände inte ens igen sig i huset de bott i hela sitt liv när...

0

Jag & huset - Adam Alsing

Adam Alsing, programledare i TV4 och Mix Megapol.

0

Krönika: Att sälja eller inte sälja

Är villapriserna på väg upp eller ned? Ingen kan vara säker, men här får du hjälp att bilda dig en egen uppfattning.

0

Krönika: Gott förhandlingsläge

Äntligen har spelreglerna för villaägarna klarnat. Nu vet vi hur det blir med både boräntan och skattereglerna.

0

Om villan får rösta!

Allians eller rödgrönt? Hur ska vi rösta i höst om vi låter villan få avgöra? Vi frågade Villapanelen. Här är vår unika undersökning.

0

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

1

Jag & huset - Jonas Jonasson

Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

0

Kan du din Rut och Rot?

Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

0

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.