Hej, alla vinterbadare!

Bygga nytt

Tyvärr har min gode vän K-G sålt sitt fina lantställe i Stockholms skärgård och huvudsakligen dragit mot sydligare nejder. Det är mycket tråkigt för det var där ute på holmen som jag, bland mycket annat, varit med om de skönaste bastubaden i mitt liv.

Annons

För ett riktigt lyckat bastubad krävs enligt min mening ett antal mycket viktiga ingredienser: Vedeldad bastu belägen i en strandkant, fönster i bastun med utsikt över spegelblank fjärd, brygga att hoppa i spat från med ordentlig trappa så att man lätt kommer upp även i hårt väder, utomhusdusch, sköna frottéhanddukar samt något gott att äta och dricka efter badet.

Allt detta fanns alltid hos K-G och gjorde bastubaden till en stor upplevelse. Särskilt vintertid när man halkade ut på den isiga bryggan och hoppade i den minst sagt svalkande Östersjön. Då smakade det gott med en pilsner efteråt!

Jag vill inte med detta påstå att jag är någon större vinterbadare – men det känns ju i alla fall skönt när det är över, som man brukar säga.

Nästan den totala motsatsen till dessa friska övningar var jag vid ett tillfälle med om när jag var på konferens i Tyskland. Konferenshotellet hade en magnifik spa-avdelning högst upp, som verkade väl värd ett besök.

Döm om min förvåning när jag gjorde entré i bastun och möttes av fyra glatt vinkande spritt språngande nakna damer. Ett ögonblick trodde jag att jag hastigt avlidit och en aning överraskande kommit till himlen – men insåg omgående att detta (tyvärr) knappast var fallet. Jag rusade därför ut med ursäkten att jag ser dåligt utan glasögon och antagligen på grund av detta hamnat på damavdelningen. Så var dock inte fallet.

Här var det nämligen frågan om blandad bastu och mina nya väninnor blev mycket förvånade när jag berättade att i det frigjorda Sverige pysslar vi inte alls med sådant här utan att vi snarare gillar att kasta oss i isvakar.

Vilka bad- och bastuvanor ni nu än har hoppas jag att ni kommer att tycka om månadens nummer av Vi i Villa där vi satsat stort på allt om bad och bastu. Att bygga om badrummet är den stora trenden just nu bland Sveriges villaägare – på väg att gå om köket som som det mest prioriterade rummet för förändringar och förbättringar. Det ligger i luften att just så är fallet. Bland annat är det ju många av oss som har gamla gillestugor, som känns ganska ute och som skulle kunna bli riktigt fina spa-anläggningar.

Så oavsett om vi träffas i isvaken eller hos damerna – lycka till med bastuplanerna!

Björn Vingård
Chefredaktör

Annons
5 oktober 2004

0 Kommentarer

0

Grilla, poola, däcka

Här finns allt – plats för bad i poolen, ett rejält utekök med två grillar, matplats och så lite vila. Välkommen till årets superaltan.

12

Niklas fick bukt med källarfukten – byggde egen luftsolfångare

Varje sommar blev luften i källaren rå och fuktig. Med överblivna glasrutor, en bit takplåt, en solcell och en datorfläkt lyckades Niklas Åkesson bygga...

2

Ventilera bort fukten – med hjälp av solen

Har du problem med fukt i källaren, garaget eller friggeboden? En luftsolfångare kan förbättra ventilationen och förebygga fuktskador. Under förutsättni...

2

Dags att bygga nytt?

Längtar du efter ett helt nybyggt hus i prästgårdsinspiration eller nyfunkis? Kanske ett timmerhus, ett hus i marin stil eller varför inte ett pampigt...

1

Vi är Sveriges bästa grannar

Tävlingen Sveriges bästa grannar 2007 är nu avgjord. Det hedervärda priset gick i år till Alexander och Jessica Masmanidis i Ronneby.

0

Tips från Sveriges bästa grannar

Hur blir man Sveriges bästa grannar? Jo, genom att vara sig själv menar årets pristagare Alexander och Jessica Masmanidis från Ronneby. – Fast egentlige...

0

Livet om 50 år!

Är fastighetsskatten spolad och kostar en villa fem miljoner i snitt om femtio år? Det tror Vi i Villas läsare som här ger sin syn på framtiden och...

0

Vi bygger Sverige!

Nu när Vi i Villa fyller femtio finns det all anledning att se både bakåt och framåt. Vi kanske ska börja med bakåt.

0

Vi i Villas miljökalender - december

Året närmar sig sitt slut och likaså vår miljökalender. Men innan dess planerar vi för en lugnare och grönare jul.