Harmonisk utbyggnad med mycket ljus

Bygga nytt

Det tog dubbelt så lång tid och kostade dubbelt så mycket pengar, sammanfattar trebarnsfamiljen sin utbyggnad. Men fint blev det när deras hus fick ett luftigt vardagsrum på 28 kvm och dessutom en rejäl källare på köpet.


Parhuset strax utanför Stockholm
som Lisa och hennes man Calle bor i är byggt 1947. När den ursprungliga boytan på 100 kvadratmeter började kännas lite trång, beslutade man sig för att bygga ut. Familjen, som även består av tre barn, behövde en större yta för samvaro.

- Vi kände att det var lika bra att göra utbyggnaden med källare också, istället för torpargrund. Och det ångrar vi inte en sekund! Förvaringsutrymmen kan man inte få för många av och dessutom har vi möjlighet att i framtiden inreda källaren, berättar Lisa.

Arkitekter löste fönsterproblem

Efter att ha funderat över vad de ville med sin utbyggnad kontaktade familjen arkitektbyrån Forssell & Wahlöf som hjälpte till med att färdigställa bygglovshandlingar och ritningar.

- Det blev nödvändigt med professionell hjälp för vi blev begränsade, till exempel fick vi inte till fönstersättningen på ett bra sätt, berättar Lisa.

Inför mötet med arkitektbyrån hade Lisa och Calle förberett sig genom att samla ihop klipp och bilder från utbyggnader och hus de gillade. Särskilt viktigt var det för dem att utbyggnaden harmonierade med huset och inte såg ut som en utbyggnad. Resultatet blev en form passar med ursprungshusets karaktär. Fönsterproblemet löste sig, på arkitekternas inrådan placerades de i hörnen vilket ger rummet mycket ljus och samtidigt skyddar från alltför mycket insyn.

Begagnat tak och värmeslingor

Hela processen tog ungefär nio månader. Kostnaden är svår att uppskatta exakt, men familjen tror att de lagt ner ungefär 14 000 kronor per kvadrat, vilket är ganska normalt för en utbyggnad och då fick man dessutom en källare på köpet.

- Men det blev ändå dubbelt så dyrt och tog dubbelt så lång tid som vi hade kalkylerat med, säger Lisa.

Calle har byggt mycket själv, med hjälp av sin pappa som är byggnadsingenjör. Grunden överlät de till hantverkare, men taket och allt invändigt är helt deras eget verk. Takteglet är begagnat, dels för att det är billigare men också för att det ger samma intryck och patina som ursprungshusets tegel. Innerväggarna är av gips och plywood, för att lätt kunna sätta upp tavlor och hyllor. Det nya rummet har fått värmeslingor under trägolvet.

- Vi tycker att element är fult. Golvvärme är otroligt skönt och våra elkostnader är inte högre än tidigare, säger Lisa. Det beror säkert också på att den nya delen är rejält mycket mer isolerad än ursprungshuset och utrustad med treglasfönster.

Bygglov kan ta tid

Lisa och Calle är jättenöjda med sin utbyggnad. Den härliga öppna planlösningen mellan kök och vardagsrum har gjort huset mycket större och luftigare.

- Men kanske skulle vi satt in glasdörrar mellan utbyggnaden och det gamla huset, funderar Lisa. Med tre barn kan ljudnivåerna bli lite väl höga ibland, men vi har ju källaren - där får det bli ett bollhav i framtiden…

Avslutningsvis tipsar hon Vi i Villas läsare:

- Bygglov kan ta tid. Om du har bråttom – se till att du håller dig till de begränsningar som finns i detaljplanen för ditt område och att dina bygglovshandlingar är exakta och detaljerade, då underlättar du processen.


Utbyggnadens totalyta är 28 kvm. Ursprungshuset hade 100 kvm i boyta och 50 kvm i biyta.

Det tog nio månader att bygga ut huset. Formen på utbyggnaden och fönsterlösningen är familjen mycket nöjd mer. Ljus flödar in men insynen utifrån är begränsad.

Ohlis tips inför utbyggnaden

1. Tänk efter vilka yta ni behöver bygga ut och gör en planlösning i tillbyggnaden som harmoniserar med det befintliga huset. Gör till exempel inte så att ni behöver gå genom toaletten för att komma till utbyggnaden.

2. Kolla markförhållanden. Behövs det sprängas (det är dyrt så undvik det om möjligt) eller pålas? Det är att föredra att ha samma grund på tillbyggnaden som det övriga huset.

3. Kontakta grannarna och informera om era planer.

4. Sök bygglov och få ett godkännande från grannarna när du har fått bygglovet.

5. Gör en konstruktionsritning av tillbyggnaden. Tag hjälp av beräkningar eller av en fackman om du är osäker på om takstolarna ska hålla för snölasten.

6. Gör en kostnadskalkyl på bygget. Det brukar bli dyrare än man har beräknat.

7. Förhandla med brädgårdarna om ett bra pris på ditt byggmaterial.

8. Beställ fönster och dörrar. De kan ha lång leveranstid, framförallt om du önskar att de ska se ut som på det befintliga huset.

9. Lägg upp logistiken av bygget. När ska materialet levereras? När ska grävmaskinen komma? Elektrikern? Rörinstallatören? Vilket jobb ska du göra själv?

10. Boka upp hantverkarna som ni behöver. Det är inte bra om takläggaren kommer före grundmuraren.


Ett stor ljust generöst vardagsrum på 28 kvadratmeter med nära anknytning till köket och tomten. Här finns plats för många gäster och mycket stoj och lek.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
17 februari 2005
 
Mer om Bygga nytt

Jag & huset - Maria Montazami

Bygga nytt Maria Montazami. Aktuell med: Hollywoodfruar på TV3 säsong 4

Att längta bort. Eller till: Krönika Annika Marklund

Bygga nytt Men alltså, hur känns det egentligen? Att flytta till ett ställe som är så… litet?” Samma fråga, om och om igen. Snart har alla jag känner ställt den....

Passivhus blir byggnorm på sikt

Bygga nytt Allt fler småhusleverantörer har energieffektiva hus i sina kataloger. Det visar en färsk marknadsöversikt från Energimyndigheten och det står klart...

9 frågor om gåvor och arv

Bygga nytt Vi får många frågor som handlar om gåvor och arv. Ingrid Kindahl, ekonomiskribent och Vi i Villas ekonomiexpert hjälper till att reda ut begreppen.

Jag & huset - Peter Barlach

Bygga nytt Peter Barlach, Vi i Villas egen vardagsrumstrubadur. Aktuell med: Fifteen Love, en kritikerrosad ungdomsroman

Krönika: Vem ska besiktiga och varför

Bygga nytt Jag skulle vilja dra till med en gamla klyscha – om det tvista de lärda! Besiktiga före visning, före kontrakt. Efter köpekontrakt med besiktningsförbeh...

Jag & huset - Jonas Jonasson

Bygga nytt Jonas Jonasson, författare till succé-debutboken ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Kan du din Rut och Rot?

Bygga nytt Hoten mot Rut och Rot är borta. Efter allianssegern i valet vet vi att både hantverksjobb och hushållsarbete i villan ger skatterabatt i åtminstone...

Ledaren: Välkommen till Vi i Villa!

Bygga nytt Jag upptäcker möjligheter med ny teknik nästan varje dag – i min mobil, på min dator, hemma vid teven.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor och medlemskap i Vi i Villa-klubben

Som medlem i Vi i Villa-klubben får du tillgång till en mängd olika förmåner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

 

Användarvillkor

1. Allmänna riktlinjer och regler

 1. Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum.
 2. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala).
 3. De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
 4. Du får inte publicera länkar till din blogg på viivilla.se.

2. Etikett

 1. Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
 2. Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
 3. Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas.
 4. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

 

3. Upprätta en profil

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du automatiskt Vi i Villas policy och villkor, som du kan läsa här. När du använder någon av de andra tjänsterna på Viivilla.se godkänner du också villkoren.
 2. Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil samt allt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videor, ljud och texter, inlägg i gästböcker, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.
 3. Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected]
 4. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.
 5. Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

4. Din profil

 1. Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se.
 2. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter.
 3. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.
 4. Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.
 5. Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.
 6. Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.
 7. Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

5. Uppladdning av och länkar till material

 1. Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.
 2. Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:
  1. Du själv har producerat materialet.
  2. Du har fått i uppdrag att sprida materialet av den ursprungliga upphovsmannen.
  3. Materialet har en öppen licens, som till exempel GNU, Creative Commons osv.
 3. Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.
 4. Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.
 5. Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.
 6. Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

6. Åsikter

 1. Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter.
 2. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötande material är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

7. E-post- och mobil-aviseringar

 1. När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på ’Avanmäl’ längst ned i nyhetsbrevet.
 2. När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att vi skickar aviseringar till dig via e-post och/eller sms, när du mottar personliga meddelanden, någon har börjat följa dig, någon har svarat på något av dina inlägg etc. Du kan när som helst avbeställa aviseringarna i inställningarna på din profil.

8. Personuppgiftsbehandling

 1. När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners. Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se - mycket nöje!

Viivilla.se publiceras av Bonnier Publications, Tegnérgatan 8, 113 58 Stockholm.

Villkoren uppdaterades den 17 november 2017.