Fem frågor om mäklaransvar

Hur vet jag om en mäklare är seriös?

mäklare


När en fastighetsmäklare registreras gör den statliga tillsyns-myndigheten Fastighetsmäklarnämnden omfattande kontroller mot till exempel kriminalregistret och kronofogdemyndigheten. Mäklarsamfundet gör också omfattande undersökningar i samband med att en fastighetsmäklare antas som medlem.

Hur vet jag om de andra parterna i en budgivning verkligen existerar och har lagt det bud mäklaren påstår?
Mäklaren får inte lämna ut budgivarnas namn, delvis på grund av lagstiftning (personuppgiftslagen) och också genom etiska regler kring den personliga integriteten. Däremot har säljaren hela tiden rätt att få veta vilka som lämnar bud. Mäklarsamfundet kräver också att mäklaren för budgivningsloggar som sedan kan redovisas för de kunder som lämnat de högsta buden. Mer om detta finns på Mäklarsamfundets hemsida www.maklarsamfundet.se

Hur vanligt är det att en mäklare använder kontakter
för att trissa upp ett pris?
Det är mycket ovanligt om det ens förekommer och skälet till detta är att mäklaren har väldigt mycket att förlora, nämligen hela sin yrkeskarriär och försörjning. I vissa situationer är det också kriminellt. Det som däremot förekommer är att säljaren har vänner som går in i budgivningen för att trissa upp priserna.

Varför tar mäklaren så mycket i arvode?
Vad tjänar hon/han i slutändan?
Arvodet i Sverige är internationellt sett lågt. Detta trots att fastighetsmäklarna gör hela arbetet och har ett betydligt större ansvar än mäklare från andra länder i Europa. Förmedlingsuppdrag är också riskavtal, om mäklaren inte lyckas med en försäljning så får han eller hon oftast inte heller betalt. Det innebär att allt arbete och alla kostnader är förgäves. Om mäklararvodet är 5 procent är först 1 procent moms. Efter företagets kostnader, marknadsföring med mer är det vanligt att det belopp som utgör mäklarens lön inklusive arbetsgivarens kostnader är cirka 1 procent av arvodet. Detta varierar naturligtvis över landet.

Varför varierar arvodet så kraftigt mellan olika mäklare?
Hög kvalitet på mäklartjänster innebär också högre omkostnader. Det kan handla om mer omfattande annonsering, mycket tid på bearbetning av spekulanter och övriga kunder och personliga istället för öppna visningar. Det kan även bero på att det faktiskt är fastighetsmäklaren själv som utför arbetet och inte mindre kvalificerade assistenter och medhjälpare. Det är naturligtvis också så att konkurrensen påverkar prissättningen. En välrenomerad och skicklig fastighetsmäklare har lättare att få ett bra arvode än en nystartad och nyexaminerad kollega. Det är helt enkelt marknaden som avgör vad mäklaren får betalt.

Hur valde du mäklare?

 
Namn: René Chocron
Ålder: 57 år
Ort: Kungälv

– Vi hade ett stort och mycket speciellt hus. Vid försäljningen ville vi därför ha en mäklare som även hade internationella kontakter. Vi blev mycket nöjda med det val vi gjorde.

Namn: Heinrich von Fricks
Ålder: 52 år
Ort: Västerås

– Priset avgjorde vårt mäklarval. Vi valde mellan fyra-fem olika mäklare och lyckades till slut förhandla ner kostnaden med nästan tre procent. Då fick vi städning och försäkring inkluderat i priset. Det kräver en del tid att förhandla som vi gjorde, men det var verkligen värt det.

Namn: Vibeke Qvarsebo
Ålder: 53 år
Ort: Tyresö

– Slumpen avgjorde mitt val av mäklare. Jag satt på ett café och blev tipsad av caféägaren om att det fanns en jättebra mäklare i samma hus några våningar upp. Jag är mycket nöjd med valet så här i efterhand.

Namn: Dag Carlqvist
Ålder: 56 år
Ort: Åkers Styckebruk

– Vi kände till mäklaren på orten och hade hört gott om dem, så det blev ett enkelt val.

Intervju och foto: Sara Hjelm

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar