Ekonomifrågan

Vilka skattemässiga regler kommer att gälla för villor som säljs efter år 1999?


För hus som säljs efter den 31 december 1999 är det grundregeln som kommer att tillämpas

Grundregeln 

Enligt grundregeln är den skattepliktiga realisationsvinsten skillnaden mellan försäljningspris och det s k omkostnadsbeloppet. Av realisationsvinsten är 50 procent skattepliktig och skattesatsen är 30 procent. Skattskyldigheten inträder det år man säljer bostaden. Den tidpunkt som styr detta är den dag då köpekontraktet undertecknas.
Från försäljningspriset får avdrag göras för mäklararvode, kapitaltillskott till ev. bostadsrättsförening och andra försäljningskostnader. I omkostnadsbeloppet ingår även anskaffningskostnaden för bostaden. Till detta lägger man kostnader för stämpelskatt, inteckningar och andra inköpskostnader. Dessutom får man räkna med kostnader för om- och tillbyggnad samt värdehöjande reparationer. Kostnaderna måste ha uppgått till sammanlagt 5 000 kronor per år. Om förbättringskostnaderna avser värdehöjande reparationer och underhåll, gäller dessutom att de inte får vara äldre än fem år vid försäljningstillfället.

För fastigheter som är inköpta före 1952 får ingångsvärdet beräknas till 150 procent av fastighetens taxeringsvärde 1952.

Övergångsbestämmelser

Övergångsbestämmelser kan användas vid försäljning av fastighet som köpts före den 1 januari 1991 och som säljs före den 31 december 1999. Realisationsvinstskatten beräknas som om man sålt fastigheten den 31 december 1990. Enligt då gällande regler kunde anskaffningskostnaden, kostnad för ny-, till- och ombyggnad m m räknas upp med inflationen.
Uppräkningen med inflationen förskjuts med åtta år i stället för som tidigare fyra år. Ett tillägg till inköpspriset får göras med 3 000 kronor per år för innehav mellan 1952 och 1980. Till inköpspriset får även läggas kostnader för reparationer och förbättringskostnader som överstiger 3000 kr per år. Detta belopp får också indexuppräknas.

Hela vinsten beskattas med 30 procent och man kan inte få uppskov med beskattningen om övergångsregeln tillämpas.

Realisationsförluster

För privatbostad som säljs med förlust är halva realisationsförlusten avdragsgill i inkomstslaget kapital. Skattereduktion medges med 30 procent av den avdragsgilla realisationsförlusten. Detta innebär en skattelindring på 15 procent av hela förlusten. För underskott av kapital som överstiger 100 000 kronor per år reduceras den del av underskottet som överstiger 100000 kronor. Endast 70 procent av denna del får dras av vilket betyder 10,5 procent av förlusten i skattelindring.
När man räknar fram förlusten utgår man från den faktiska anskaffningskostnaden. Enligt huvudregeln ovan får man ta hänsyn till kostnader för tillbyggnad och förbättring samt mäklarkostnader och tingsrättskostnader. Någon indexuppräkning får man inte göra.

Uppskov vid försäljning

Säljer man sin privatbostad och köper en ny bostad som kostar minst lika mycket som den gamla, kan man skjuta upp beskattningen av realisationsvinsten. Uppskovsreglerna gäller både villa och bostadsrätt som är permanentbostad. Uppskovsreglerna kan tillämpas på försäljningar gjorda från och med den 8 september 1993.

För att kunna få uppskov måste man ha bott i bostaden minst ett år före försäljningen eller minst tre av de senaste fem åren. Vinsten vid försäljningen ska uppgå till minst 50000 kronor. En ny bostad måste köpas senast kalenderåret efter försäljningen. Har man köpt en ny bostad före försäljningen måste det ha skett tidigast kalenderåret före försäljningen. Inflyttningen i den nya bostaden ska ha skett senast den 15 februari året efter det att man köpt den nya bostaden eller sålt den gamla.
Den som först begär uppskov, men sedan inte köper någon ny bostad inom den utsatta tiden, får betala en extra avgift på 10 procent av uppskovsbeloppet.

Är den nya bostaden billigare får man uppskov med att betala en del av skatten. Uppskoven kan rullas vidare om man gör ytterligare köp och försäljningar. Beskattningen skjuts upp till den dag när den sista bostaden säljs.

Möjlighet att söka uppskov gäller inte fritidsfastigheter.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar