Foto: A-hus

Marbästa tips för dig som vill bygga nytt

Bygga nytt

För att undvika att husdrömmen förvandlas till en mardröm finns det några fällor du vill undvika. Här är tipsen!

Annons
 • Martin Timell,  programledare för ”Fuskbyggarna”, ”Äntligen hemma” och ”Timells skärgårdskök”:

  ”När man bygger hus vill man förverkliga sin dröm, då gör många tyvärr dumdristiga saker och blir totalblinda. Man handlar efter hjärtat när det handlar om att förverkliga en dröm. Som att betala entreprenörer i förskott exempelvis. Betala inget förrän materialet ligger på backen. Jämför detta med när du handlar mat – du går ju aldrig in på fredagen och ger kassörskan 300 kronor för att sedan hämta maten på lördagen. När huset sedan är färdigbyggt, frys 20 procent av huset slutpris innan alla punkter på besiktningsprotokollet är åtgärdade.”

  Undrar du hur händig Martin Timell egentligen är? Läs hela intervjun med honom och Vi i Villas chefredaktör Maria Sognefors här.

 • Maria Sognefors, chefredaktör Vi i Villa:

  ”Jag vill vara tydlig med att jag inte är någon byggexpert, men jag har läsarnas perspektiv eftersom jag har byggt nyckelfärdigt och vet jag vilka fällor man lätt kan hamna i. Några saker som jag kommer tänka på om jag ska bygga nyckelfärdigt igen: Granska tomtkartan hårt, vår mäklare påstod att huset skulle stå mer vridet åt söder än vad tomtkartan visade, men vi trodde på mäklarens ord utan att dubbelkolla. Kräv att få alla dokument på huset så som våtrumscertifikat, provtryckning av rör, ventilation och så vidare. Vi har fortfarande inte fått våra och vi flyttade in för tre år sedan. När ni ändå håller på – gör allting som ni vill på en gång. Varje vinter ångrar att vi inte satte in en kamin när vi byggde huset. Tänk också på att det alltid blir dyrare än vad man räknat med. Ha en bra bankkontakt och en rejäl buffert till oförutsedda utgifter är bra att ha.”

   

 • Peter Bratt, byggskadespecialist, Länsförsäkringar:

  ”Be en besiktningsman kontrollera jobbet löpande”
”Det värsta som kan hända en villaägare som byggt ett nytt hus är att huset inte motsvarar förväntningarna. Ofta beror det på att anlitade entreprenörer inte haft tillräcklig kunskap i planering och byggteknik. Mitt tips är att ta referenser när ni anlitar entreprenörer, kontrollera att de är behöriga inom el, våtrum och VVS- installationer. Anlita en besiktningsman som kontrollerar och dokumenterar arbetet fortlöpande, det är billigt att upptäcka felen tidigt. Besiktningsmannen ser även till att kravet på fackmässighet är uppfyllt – att arbetet är utfört enligt gällande bygg och branschregler samt tillverkarens anvisningar. Bygg gärna med material som har lång livslängd det är bra både för plånboken och miljön.”

   

 • Titti Öhrn, kundombudsman på Mäklarsamfundet:

  ”Att köpa en nyproducerad villa på ritning, kräver att man är extra förberedd. Har bra koll på sin ekonomi och ha inte har för bråttom. Låt detta viktiga val ta sin tid. Utnyttja mäklarens erfarenhet och ställ frågor. Var noga med vad som ingår i köpet och vilka kostnader som tillkommer. Kom ihåg att tomten är minst lika viktig som villan, och att färdigställa tomt och trädgård ofta är kostsamt. Ta reda på om byggherre har andra hus som är färdiga, åk dit och titta är både klokt och roligt.”

 • Utgifter att ha koll på

  Det blir ofta dyrare än man tänkt
 sig. Att bygga nytt kostar pengar. Här är några utgifter som du behöver ha koll på:


  Lagfart och pantbrev: Lagfartskostnaden är 1,5 procent av husets försäljningspris plus en expeditionsavgift. Nytt pantbrev är 2 procent av pantbrevsbeloppet (motsvarar lånebeloppet) plus en expeditionsavgift.


  Tomt- och markarbete: Behöver du spränga eller fylla ut, anlägga gräsmatta, lägga marksten och bygga mur kan tomtarbetet bli kostsamt. Ha en budget för detta.


  Anläggningsavgift för vatten och avlopp: En engångsavgift som du betalar när du blir ansluten till kommunens avlopp, avgiften varierar – kontakta med din kommun för exakt avgift.

  Anslutningsavgift för tv och internet: Om du ändå bygger nytt kanske du passa på att dra in fiber. Sådant kan bli kostsamt, mellan 5000–30 000 (uppskattningsvis).

   

 • Framtidens byggfelsförsäkring

  Vad gäller med byggförsäkringen i framtiden?
 Peter Bratt, vår byggskadeexpert svarar:


  "Som läget är nu så överväger regeringen Bostadsminister Stefan Attefalls lagförslag att avskaffa den obligatoriska byggfelsförsäkringen, men att behålla färdigställandeskyddet. Försäkringsbranschen tror att lagkravet kommer att försvinna på byggfelsförsäkringen under 2014, men den kommer att fortsätta säljas av Bostadsgaranti och Garbo försäkring. Om det nu blir så, tror jag kommer att det kommer att innebära att entreprenörernas ansvarsförsäkringar kommer att belastas på ett helt annat sätt än tidigare. För tidigare gick byggfelsförsäkringen in som trygghet för konsumenten efter att den sedvanliga tvååriga garantin löpt ut. De två större försäkringsgivarna för byggfelsförsäkring är Bostadsgaranti och Garbo försäkring. Vad jag vet finns så finns det inga aktörer bland de stora försäkringsbolagen på denna marknad idag.”

Visa allt innehåll
26 mars 2014
 
Annons
Mer om Bygga nytt

Sommarunderhållning med Snickar-Ohlis

Bygga nytt Att jobba på huset på semestern är en bra investering och ofta en nödvändighet. Här tipsar vår snickare Ohlis om fem bra sommarjobb.

Minsta villorna på Hemnet

Bygga nytt Här är de minsta villorna som finns på Hemnet just nu.

Med utsikt under vattnet

Bygga nytt På hotell Utter-inn sover du tre meter under vattenytan men utsikt över Mälarens djurliv.

Gatukostnader – rättvist eller hot mot hus och hem?

Bygga nytt När kommunen bygger nya gator kan boende i området tvingas stå för kostnaden.

Sälj villan med nya metoder

Bygga nytt Var det länge sedan du köpte ditt hus? Funderar du på att sälja? Höj priset med moderna metoder som flygfoto och styling och försäkra bort kostnaderna...

15 steg till ett miljövänligare villaliv

Bygga nytt Att vara miljösmart är ofta också synonymt med att vara ekonomiskt klok. Här får du 15 enkla tips att följa.

Villaägare – här är ditt drömkvarter!

Bygga nytt Vi har frågat vår villapanel om hur de beskriver sitt drömkvarter – det blir en blandad kompott.

Krönika: Pruta – och sänk räntan!

Bygga nytt Räntan är nyckeln när vi villaägare ska förbättra vår privatekonomi. Välj rörlig ränta, kräv alltid att få den lägsta räntesatsen och var inte rädd att...