Drömmen om ett nytt hus – steg för steg

Tänk att få bestämma allt själv. Och att få flytta in i ett hus som är helt nytt! Vi är många som drömmer om att få förverkliga den ultimata husdrömmen. Men hur gör man? Och hur blir det bäst? Häng med i vår stora bygga-nytt-hus-special! Här får du steg för steg.


Modernt eller traditionellt? Bygga med lösvirke eller välja nyckelfärdigt? Totalentreprenad eller styra och ställa själv? Ett husbygge kräver eftertanke, planering och att du gör varje sak i rätt ordning.

Så här gör du, steg för steg:

1. Titta i plånboken. Fastställ en maxsumma och stanna där. Det är otroligt lätt att göra tillval som i stunden inte känns stora, men som kan bli hundratusentals kronor i slutänden. Men tänk samtidigt långsiktigt; en stor investering idag kan ge låga boendekostnader i framtiden, exempelvis för energiförbrukning. Var också medveten om att det finns skäl till varför vissa husfabrikanter är billigare än andra, till exempel kan kvaliteten på byggmaterialet skilja markant.

2 . Skissa och bestäm tidsplan. Det är lätt att fastna i detaljer som kakel och köksluckor, men planlösning och hur huset passar och placeras på tomten är A&O. Hur underhållsfritt huset ska vara, vilken typ av värmekälla man föredrar, hur familjen kommer se ut om tio år är bra frågor att ställa sig. Låt alla i familjen komma till tals. Ta hjälp av en arkitekt om ni ritar själva. Gör också upp en realistisk tidsplan – glöm inte att planera för att få bygglov och dra el, vatten och avlopp om ni bygger själva!

3. Ha finansieringen klar. En bra bankkontakt underlättar mycket.

4. Välj hustyp. Har ditt val fallit på ett prefabricerat kataloghus från en hustillverkare är ofta planlösningen redan bestämd, men givetvis kan man göra ändringar till viss del. Räkna med att alla ändringar har ett pris. De flesta prefabricerade hus kommer i moduler som monteras ihop av husföretaget på plats och står inflyttningsklara efter ungefär 16 veckor. Att modulerna är färdigbyggda under tak är en fördel för att undvika fuktproblem. Vissa hustyper går också att beställa som lösvirke, med ritningar och materialet levererat direkt till din tomt. För dig som är händig, har gott om tid och kontakter är detta en billigare, men mer tidskrävande lösning.

5. Välj entreprenad. En fråga att ta ställning till i tidigt skede är hur mycket du vill göra själv, det vill säga vilken typ av entreprenad du ska välja. Ekonomi är en faktor som spelar in för beslutet, graden av händighet en annan, liksom typen av hus du ska bygga. I första hand ska du välja en särskild typ av småhusentreprenad, ABS09, ett standardavtal framtaget av byggindustrierna i samarbete med Konsumentverket. Här får du bäst konsumentskydd. Andra typer av entreprenad är så kallad huvudentreprenad, ofta kallat ”nyckelfärdigt” eller ”stomrest”. Du kan även välja delad entreprenad eller generalentreprenad, där arbetsinsatserna fördelas mellan husfabrikant och köpare. Utförande-entreprenad innebär att du själv ordnar bygglov, ritningar, arbetshandlingar och besiktning. Detta ger dig större frihet både när det gäller detaljer samt att skriva separata avtal med enskilda hantverkare, men innebär också betydligt större eget ansvar. Det är alltid entreprenören som är ansvarig för att åtgärda eventuella fel som upptäcks vid slutbesiktning. De flesta som köper ett kataloghus väljer totalentreprenad.

6. Skriv avtal som bör vara baserat på ABS09 speciellt framtaget för småhusentreprenad. Kontrollera noga att slutpris (inkl moms) samt exakt inflyttningsdatum finns med.

7. Sök bygglov. Ska du bygga själv är det du som är byggherre. Sök – och se till att få! – bygglov i god tid innan bygget ska påbörjas. Ett bygglov kan ta många månader, när du väl har fått det har du två år på dig att påbörja bygget. För att vara säker på att dina byggplaner inte faller på någon kommunal restriktion eller om du vill bygga någonting utöver det vanliga kan det vara klokt att begära ett förhandsbesked från kommunen.

8. Gör bygganmälan. Minst tre veckor innan byggstart måste du även göra en så kallad bygganmälan till kommunen. Samtidigt ska du utse en kvalitetsansvarig som ansvarar att alla lagar och regler följs och som löpande kontrollerar att bygget fortskrider som det ska.

9. Byggstart och byggtid. Byggtiden varierar givetvis stort beroende på byggmetod, entreprenad och hustyp. Ett enklare modulhus kan stå klart efter runt fyra månader, bygger du själv kan du ta upp till fem år på dig att färdigställa huset, sedan krävs nytt bygglov. Se till att ditt hus blir försäkrat redan under byggtiden.

10. Slutbesiktning. Ofta erbjuder sig husföretaget att ordna med besiktningman. För att vara säker på att besiktningen blir objektiv rekommenderas att du själv utser en oberoende besiktningsman. Eventuella fel och brister måste åtgärdas inom två år.

11. Slutbevis. När huset är färdigt (vissa smådetaljer kan återstå) ska du få ett slutbevis från kommunen som bevisar att allt gått rätt och riktigt till.

12. Energibesiktning. Senast två år efter att du flyttat in ska du energideklarera ditt hus.

13. Inflyttning. Glöm inte att informera om din nya adress så att både vänner och tidningsbudet hittar rätt!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar